Ол ло 1/3 от
храната, произвеждана в световен план
всяка година, или около 1,3 млрд. тона, се
изхвърля или губи, според доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO) от
тази седмица.
Предвид
ограничените естествени ресурси, би
било по-ефективно да намалим загубите
на храна, отколкото да увеличим
производството й, за да изхранваме
увеличаващото се човечество, се отбелязва
в документа.
"Пропиляваното"
количество всяка година се равнява
на над половината от световния добив
на зърнени храни.
Междувременно 925 млн. души по света гладуват.
Според доклада проблемът в развиващите
се страни е предимно "загубата" на
храна, чрез унищожени по различни причини
добиви или лоша инфраструктура.
В богатите държави проблем пък е
фактът, че "търговци и потребители
изхвърлят напълно годни за употреба
храни".
Според изнесените данни в Европа и
Северна Америка консуматорите прахосват
между 95 и 119 кг храна всяка година.
Авторите отбелязват, че в
хранително-вкусовата промишленост
прекомерно се набляга на външния вид
на готовия продукт.
Изследвания обаче показват, че
потребителите са склонни да купуват
продукти, които не покриват високите
стандарти за опаковане и визия,
стига те да са вкусни и безопасни, се
казва в доклада.
Авторите констатират, че като цяло
хората в развитите индустриални държави
са насърчавани да купуват много повече
храна, отколкото им е необходимо, като
дават за пример полуфабрикатите и
шведските маси в ресторантите.
Светът изхвърля или губи 1/3 от храната
Би било по-ефективно да намалим загубите на храна, отколкото да увеличим производството й, заключава доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие
13 май 2011, 11:09
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!