"Гардиън": Силите на НАТО оставили бегълци да умрат от глад и жажда
От няколко месеца на италианския остров Лампедуза прииждат бегълци от Африка, докарвайки страната до извънредно положение и до обтягане на отношенията със съседна Франция. На 8 май италианските власти спасиха пореден кораб, стигнал близо до острова, на който имало около 500 души   
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

Десетки африкански имигранти са били оставени да умрат от глад и жажда в Средиземно море, след като призивите им за помощ били неколкократно пренебрегнати от европейски и натовски военни части, съобщава британският всекидневник "Гардиън".

Кораб със 72 пътници на борда, сред които няколко жени, малки деца и политически бегълци, преминал през серия от злощастни събития, след като отплавал от либийската столица Триполи за италианския остров Лампедуза в края на март.

Въпреки че италианската брегова охрана била уведомена, че корабът е подал сигнал за бедствие и въпреки че плавателният съд установил контакт с военен хеликоптер и самолетоносач от силите на НАТО,

никой не предприел спасителна мисия.

Само 11 от всичките 72 пътници били живи, когато корабът бил отнесен от теченията на либийския бряг след 16-дневно носене по вълните в открито море. Всички останали загинали от глад и жажда. Впоследствие загинали още двама души.

"През последните дни не можехме да се познаем. Всички или се молеха, или умираха", разказва един от

деветте оцелели.

Разследване на "Гардиън" установило, че корабът, който отплавал от Триполи на 25 март, превозвал емигранти от Етиопия, Нигерия, Еритрея, Гана и Судан. Сред тях имало 20 жени и две малки деца. Ганайският капитан насочил кораба към остров Лампедуза, но след 18 часа в морето плавателният съд изпаднал в беда и започнал да губи гориво.

Емигрантите се свързали чрез сателитен телефон с еритрейски пастор в Рим, който уведомил италианската брегова охрана. Тя определила приблизителното местоположение на кораба на около 60 мили от Триполи и уверила пастора, че е уведомила компетентните власти за ситуацията.

Скоро над кораба

прелетял военен хеликоптер

с надпис "Армия". Пилотите спуснали бутилки с вода и пакети с бисквити и обяснили с жестове на пътниците, че трябва да изчакат спасителен кораб. Такъв обаче не пристигнал. Все още нито една държава не е потвърдила, че хеликоптерът е неин.

Говорител на италианската брегова охрана заяви: "Сигнализирахме на Малта, че корабът се насочва към тяхната зона за наблюдение и спасителни операции и обявихме тревога и наредихме на всички плавателни съдове да потърсят този кораб, което ги задължава да се опитат да го спасят". Малтийските власти обаче отрекоха да са имали каквото и да е общо с кораба.

След неколкочасово очакване емигрантите на борда осъзнали, че помощ не идва. Корабът разполагал само с 20 литра гориво, но според капитана Лампедуза била достатъчно близо, за да може да се стигне дотам и без помощ. Това се оказало фатална грешка.

На 27 март корабът се загубил и останал без гориво, носен от морските течения. Хората останали без храна и вода. По някое време на 29 или 30 март корабът им

бил отнесен близо до самолетоносач на НАТО -

толкова близо, че било невъзможно военните да не го забележат. Според оцелелите от самолетоносача излетели два изтребителя и прелетели над техния кораб, докато пътниците вдигнали на ръце двете умиращи от глад бебета. Помощ обаче отново не дошла. Корабът на емигрантите не могъл да се приближи повече до самолетоносача и бил отнесен от течението.

Останали без храна, гориво и връзка със света,

пътниците започнали един по един да умират от жажда и глад.

След подробно разследване "Гардиън" достигнал до извод, че самолетоносачът най-вероятно бил френският кораб "Шарл дьо Гол", който по това време действал в Средиземно море. Първоначално френските власти отрекли той да се е намирал в региона по това време, но след като им били предоставени съобщения в медиите, които противоречали на тяхното твърдение, те отказали коментар.

За повечето имигранти разминаването със самолетоносача се оказало фатално. През следващите 10 дни почти всички на борда загинали. Пътниците запазили две шишета с вода, спуснати от хеликоптера, за двете бебета, и продължили да ги хранят и след като родителите им починали.

Един от оцелелите се спасил от жадна смърт, като пил собствената си урина и

изял две тубички паста за зъби.

След два дни обаче бебетата също починали.

На 10 април корабът бил изхвърлен на брега край либийския град Зилтан. От всичките 72 души, които заминали от Триполи, само 11 били живи. Един от тях починал почти веднага, след като достигнали брега, а друг намерил смъртта си малко по-късно в затвора, след като

силите на Муамар Кадафи арестували пътниците и ги държали в плен четири дни.

Въпреки травмиращото преживяване оцелелите, които се крият в къщата на етиопец в Триполи, са готови отново да се опитат да пресекат Средиземно море, за да достигнат Европа и да получат убежище.

НАТО категорично отрече

да е отказвала да помогне в края на март на африкански емигранти, предаде АФП.

НАТО се запозна със статия от печата, заяви говорителка на алианса, имайки предвид разследването на вестник "Гардиън".

"На тази дата само един самолетоносач е бил под командване на НАТО - италианският съд "Гарибалди", който е бил на повече от 100 морски мили от този район. Следователно всякакво изявление, че натовски самолетоносач засякъл, а след това пренебрегнал нуждаещия се от помощ кораб е невярно", заяви говорителката Кармен Ромеро.

Тя припомни, че корабите на НАТО вече са спасили "стотици животи в открито море", и подчерта, че например в нощта на 26 срещу 27 март натовски кораби са спасили общо над 500 души в две отделни операции край бреговете на Либия.

Международното морско право задължава корабите, включително военните, да се отзовават на сигнали за тревога от други плавателни съдове и да им предлагат помощ при необходимост, отбелязва АФП.

Междувременно пък говорителка на Агенцията на ООН за бежанците Лаура Болдрини съобщи, че край бреговете на Либия в петък е

потънал кораб с около 600 емигранти,

опитващи се да избягат от страната.

Болдрини цитира разкази на очевидци, потеглили към Европа с друг плавателен съд, които видели как корабът се разцепил в морето и по водата се носели трупове.

Засега няма информация колко хора може да са починали при корабокрушението.

Знае се, че поне три кораба, потеглили от Либия в края на март, не са успели да достигнат бреговете на Европа, каза Болдрини.

Това значи, че до 800 души може да са загинали в Средиземно море. Тази бройка включва 250 души, удавили се на 6 април на около 60 км от италианския остров Лампедуза.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 1 час

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 5 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 5 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 6 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 6 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 7 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 8 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 8 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 8 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове