Дилма Русеф с шансове за президент още тази неделя
Дилма Русеф   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

Бразилката с български корени Дилма Русеф, кандидат на управляващата партия, има всички шансове, според последните проучвания, да спечели президентските избори в неделя.

Според агенция "Датафоля" Русеф, която е бивш началнк на канцеларията на сегашния президент Луис Инасиу Лула да Силва, получава 52% подкрепа, в сравнение с 51% в сходно проучване от 28 септември.

Сегашният й резултат под пика от 57% отпреди две седмици, но над 50%, които са й нужни, за да избегне втори тур на 31 октомври. Гласуването на избори в Бразилия е задължително.

Основният съперник на Русеф - бившият губернатор на Сау Паулу,  социалдемократът Жозе Сера, не успя да се възползва от временно изгубената от нея инерция. Според сондажа на "Датафоля" подкрепата за него е спаднала от 32 на 31%.

Сред обясненията за популярността на Русеф наблюдатели поставят на първо място бързия икономически растеж на Бразилия последните години и обещанието й да продължи политиката на управлявалия два мандата Лула де Силва, от чиято подкрепа тя се ползва.

От 2003 до 2009 г. 29 млн. милиона бразилци се измъкнаха от бедността и се вляха в редиците на средната класа, която вече представлява половината от 195 млн. бразилци, благодарение на социални програми като "Семейна стипендия". Над 11 млн. бедни семейства получават средства по тази програма.

Поемам пред вас ангажимента да изкореня мизерията

и да направя Бразилия развита държава, каза Русеф шест дни преди първия тур и призова привържениците си да гласуват за първата жена президент на Бразилия.

Адалжиза да Силва е на 50 години и винаги е живяла във фавелата (бедняшкия квартал)Росиня, най-голямата в Рио. При управлението на президента Луис Инасио Лула да Силва жизненото й равнище се е вдигнало като никога досега и тя, като повечето си съседи, ще гласува за "приемствеността".

"Ние сме бедни и ни върнаха достойнството, възможността да се изравним с "хубавите" (богатите). Точно затова гласувам за приемствеността на Лула, за кандидатката му Дилма (Русеф). Още повече, че е жена!", заявява Адалжиза, която работи като санитарка, за Франс прес.

През последните четири години големи инфраструктурни проекти бяха финансирани в няколко фавели - острови на мизерия, маргинализация и ендемично насилие.

Луис Алберту има 10 деца. Пет от тях още живеят у дома. В замяна на получаването на "семейната стипендия" децата му трябва да ходят на училище и на медицински прегледи.

"Ще гласувам за тази дама, която ще продължи работата на Лула", казва този 40-годишен боклукчия, който не може точно да си спомни името на кандидатката. Той вече се храни "три пъти дневно", както обещал Лула с идването си на власт през 2003 г., притежава "телевизор, хладилник и малка пералня".

Жителите на Росиня казват, че са "разочаровани" от бавния темп на промените, но тук, както и в хилядите фавели на града, където живеят 2 млн. души, на пръсти се броят тези, които ще гласуват за основния противник на Дилма, социалдемократа Жозе Сера, отбелязва Франс прес.

С очакване за растеж, надхвърлящ 7% за тази година,

Бразилия е осмата по големина икономика в света,

според МВФ. "Фермата на света", бъдеща петролна сила, печелещи влияние предприятия: Бразилия е на път да се нареди в челната група на световните икономики след десетилетие на икономическа стабилност и растеж под президентското управление на Луис Инасиу Лула да Силва.

Наред с корупцията и бюрокрацията обаче, липсата на инфраструктура и понижената от твърде силния реал конкурентност са тежки препятствия (прословутата "бразилска цена")за развитието на тази огромна държава със 193 млн. население, отбелязва АФП.

За разлика от избирането на Лула през 2002 г., което вся паника на пазарите, сега те очакват ведро и спокойно резултата от вота на 3 октомври - нито Дилма Русеф, нито Жозе Сера планират промени в основната структура на бразилската икономика, посочва Едемир Пинту, председател на фондовата борса в Сао Пауло - най-големият финансов пазар в Латинска Америка.

"Всички обещават да държат инфлацията под контрол, да продължат политиката на плаващата валута и на данъчната отговорност. Това са трите стълба, на които се основава бразилската икономика", допълва той.

Тази политика навлиза в Бразилия през 1994 г. с "плана за реала", въведен от предшественика на Лула, Фернанду Енрике Кардозу и доразвит от Лула.

Оптимизмът на шефа на борсата отразява този на домакинствата, над две трети от които смятат, че икономиката върви в правилната посока.

Бразилските многонационални компании печелят все по-солидни позиции

на световния пазар, казва за АФП Карлос Гуансироли, консултант в Междуамериканския институт за сътрудничество в селското стопанство.

Големите бразилски предприятия от всички отрасли са тръгнали да щурмуват света. Петролният гигант "Петробраз", който неотдавна увеличи капитала си на 70 млрд. долара, най-големият в света производител на желязна руда "Вале", самолетостроителят "Ембраер" (трети в света), строителната компания "Одебрехт" или производителят на храни "Бразил фуд" са само някои от примерите.

Бразилия, наричана понякога "зеленият гигант", е и най-големият в света износител на соя, захар, етанол, телешко и птиче месо, тютюн и портокалов сок - позиция, за която съществено допринася нарастващото търсене в Китай.

Бразилия разчита на резерви от 270 млрд. долара, но търговското й салдо намалява заради прекомерното увеличаване на вътрешното потребление и поскъпването на националната валута - реала - спрямо долара и еврото.

Основната пречка пред растежа обаче е липсата на инвестиции в инфраструктурата, главно в транспорта, в летища и пристанища. Отсъствието на значителни инвестиции в транспорта и пътищата ще се отрази сериозно върху понятието "бразилска цена", казва зам.-председателят на Сдружението на бразилските икономисти Гилсон де Лима Гаруфалу.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 1 минута

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 5 минути

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 1 час

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 1 час

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 1 час

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 1 час

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 2 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 2 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 2 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 3 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 3 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 3 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 3 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев