11

Боядисан в розово танк е изложен временно в центъра на Прага във връзка с 20-годишнината от изтеглянето на съветските войски от Чехословакия, предаде АП.

Честванията на годишнината минават под името "Седмица на свободата" (TýdenSvobody.cz), а в логото на събитието тежестта на думите е смачкала дулото и цялата предна част на въпросния танк,

уж първият съветски, влязъл освободително

в края на Втората световна война в Чехословакия.

През 1945 г. танкът с номер 23 беше поставен на пражкия площад "Кински" - твърде оживено място в чехословашката по това време столица, за да символизира освобождаването на страната от Червената армия.

Тогавашната пропаганда настоява, че това е първият съветски танк, влязъл да освободи Чехословакия от хитлеровата окупация.

Макар целта на паметниците е да поддържат историческия спомен жив, твърдението на властите съвсем не отговаря на истината: първият танк е бил от модела Т-34, докато използваната в паметника машина е от по-тежкия модел IS-2. Освен това номерът му е бил не 23, а 24.

За мнозина чехи и словаци този танк впоследствие стана

символ на нашествието на войските на Варшавския договор,

които през август 1968 г. сразиха Пражката пролет.

В продължение на десетилетия танкът стоеше на 5-метровия си постамент, насочил заплашително дулото си към трамвайната спирка наблизо.

През април 1991 г. чешкият художник Давид Черни (DavidČerný.cz) заедно с приятели боядиса танка с розова боя.

"Разбира се, че беше

политическо завление, освен художествен акт

Беше много забавно", споделя Черни.

По това време той е още 23-годишен студент и все още не е придобил по-късната си слава на "ужасното дете на чешкото изкуство", с която се ползва и у нас - най-вече заради инсталацията си "Ентропа", в която България бе показана като тоалетна.

Заради боядисването на танка в розово, а и не на последно място - заради прикрепването върху покрива му на гигантски пръст в недвусмислен жест, Черни е арестуван за кратко.

Деянието му е определено не просто като провокация чрез изкуство, а като откровен вандализъм и квалифицирано като "смущаване на обществения ред".

Военните не търпят дълго ситуацията с боядисания в бонбонено танк и няколко дни по-късно войници от армията връщат зеления му цвят.

Десет дни след това обаче танкът отново е розов - този път

пребоядисан лично от 15 депутати от новоизбрания парламент

Градските власти слагат елегантен начин на този конфликт, като преместват танка в музея на военното изкуство в Лешани - близо до, но все пак извън Прага.

През юни 1991 г. съветските войски напускат окончателно Чехословакия, където престояха повече от 23 години.

Сега танкът бе докаран от Лешани отново в Прага и бе поставен на понтон на река Вълтава близо до Карловия мост, където ще остане до 1 юли. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@