Расмусен е новият генерален секретар на НАТО
Източник: ЕПА/БГНЕС
5
Ле ерите на 28-те страни от НАТО най-после единодушно определиха датския премиер Андерс Фог Расмусен за нов генерален секретар на НАТО, след като Турция оттегли възраженията си.

Сегашният генерален секретар Яп де Хоп Схефер обяви решението на обща пресконференция с Расмусен в Страсбург, където се провежда срещата на върха на алианса днес.

"Знаете, че се водеше дискусия през последните 36 часа. Но фактът, че сега стоим един до друг, означава, че е намерено решение, включително за безпокойствата, изразени от Турция. Всички ние постигнахме съгласие и единодушие", каза Схефер.

Според германски източници значителна роля за окончателното решение е изиграл италианският премиер Силвио Берлускони, който закъсня за срещата на върха и едва догони колегите си по моста над Рейн заради телефонен разговор с турския си колега, когото се опитал да убеди.

Ще направя всичко по силите си да заслужа доверието на моите колеги, обеща датският премиер. Той ще поеме официално поста на 1 август. Следващата седмица той ще подаде оставка като премиер, като вероятният му наследник ще е министърът на финансите Ларс Льоке Расмусен.

56-годишният Расмусен - министър-председател на Дания от 2001 г., подкрепи американското нахлуване в Ирак през 2003 г., изпрати там датски военни и неведнъж отправя призиви към страните от НАТО да изпращат подкрепления в Афганистан, където 750 датски войници се бият с талибаните.

Той говори отлично френски, ходи редовно на почивка във Франция и кара колело по трасето на Тур дьо Франс.

Изборът на лидер на НАТО не става по утвърдена процедура, а се договоря по време на неформални разговори между представители на страните от алианса.

Кандидат за високия пост бе и бившият български министър на външните работи Соломон Паси, чието име бе сред често спряганите.

Сред другите споменавани имена за евентуални наследници на Схефер бяха полският външен министър Радослав Сикорски, норвежкият му колега Йонас Гар Стьоер, бившият британски военен министър Дес Браун и канадският министър на отбраната Питър МакКей.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се противопоставяше на кандидатурата заради кризата с датските карикатури на пророка Мохамед през 2006 г., наранили чувствата на много мюсюлмани по света. Тогава датският премиер отказа да вземе мерки срещу отпечаталия рисунките вестник. Ердоган израси съмнение, че Расмусен може да допринесе за световния мир.

Държавните и правителствени ръководители от НАТО се събраха преди това на закрита среща, за да обсъдят отново възможните кандидатури, съобщи за БТА добре информиран източник. Според него върху Турция се е оказал силен натиск, а Расмусен се е съгласил на отстъпки, но не се уточняват условията за постигането на съгласие.

По-късно Ердоган обяви, че това е станало благодарение на ролята, която американският президент е поел - "гарант" за решаването на изказаните от турската страна резерви и искания.

Говори се, че страната настоява да получи поста зам.-генерален секретар на алианса, отговарящ за връзките с мюсюлманските страни, иска закриване на кюрдската телевизионна станция в Дания и "морални отстъпки".

Турция е стратегически съюзник на САЩ и единствената мюсюлманска страна в НАТО. По численост на въоръжените си сили (520 хил.) тя се нарежда на второ място в алианса след САЩ. Близо 1150 турски войници са разположени в Афганистан. Натовската сила ИСАФ в Афганистан - общо 62 хил. войници от 42 страни - бе два пъти под турско командване.

Според българският президент Георги Първанов обаче в НАТО очевидно има проблем с номинирането на кандидатите за генерален секретар, съобщи БНР. Държавният глава каза, че в залата е била обсъждано само името на датския премиер. Единствено Първанов е обърнал внимание и на българската кандидатура. Трябва да се уточнят критериите за издигане на кандидати, смята президентът.

Междувременно съюзниците от НАТО обещаха да изпратят допълнително 5000 военни


в Афганистан, съобщи Белият дом. Според говорителя Робърт Гибс американският президент Барак Обама е доволен от резултатите от дискусиите по време на срещата на върха на НАТО.

Допълнителните военнослужещи ще помагат за обучението на афганистанската национална полиция и за сигурността на страната по време на президентските избори през август и ще създадат фонд за финансиране на афганистанската армия.

Великобритания ще изпрати 900 военни, Германия - 600, Испания - 600. Подкрепления ще изпратят също Италия и Франция.

НАТО изпълни ангажиментите си в подкрепа на стабилизирането на Афганистан, обяви генералният секретар Яп де Хоп Схефер след срещата на върха в Страсбург.

Запитан дали България ще отдели допълнителни военни сили за Афганистан, президентът Първанов подчерта, че през последните две години страната ни е увеличила почти петкратно своето присъствие. Той обеща, че ще намерим начин да дадем своя принос.

Вероятно ще бъде подготвена още една оперативна група за обучение и подготовка. Работи се по подготовката и на военно-полева болница, която би могла да задоволява и нуждите на местното население.

България има готовност и за финансов принос, макар и относително по-скромен в сравнение с останалите държави членки. Тя ще предостави два свои хеликоптера за модернизация.

Не на последно място лидерите се споразумяха да възобновят преките преговори с Русия,

като едновременно осъдиха увеличаването на руското военно присъствие в Абхазия и Южна Осетия.

"Въпреки съществуващите разногласия, Русия е от особено значение за нас като партньор и съсед", се посочва в заключителната декларация на срещата на върха на алианса в Страсбург.

В документа се изброяват областите от общ интерес за НАТО и Русия: стабилизирането на Афганистан, усилията за контрол на въоръженията и за разоръжаване, борбата срещу разпространението на оръжия за масово унищожаване, тероризма и наркотрафика, операциите срещу пиратите край бреговете на Сомалия.

НАТО разкритикува разрастването на руското военно присъствие в Абхазия и Южна Осетия и призова Москва да довърши изтеглянето си от двете сепаратистки области и преразгледа решението си за признаването на независимостта им, както и да "изпълни всички задължения спрямо Грузия".

Лидерите от НАТО уверяват в документа, че алиансът ще води консултации "за непосредствените рискове в областта на енергийната сигурност". Срещата на върха упълномощава Северноатлантическия съвет да подготви за министерската среща на НАТО през декември вътрешен доклад за усилията в областта на енергийната сигурност, който алиансът трябва да разгледа на срещата на върха през 2010 г. 
Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 14 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 53 минути

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 2 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 3 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 5 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района