Първи май по света - под знака на кризата
Източник: netinfo
0
В н ного европейски страни празникът на труда Първи май по традиция се отбелязва с митинги, организирани от синдикални организации.

Тази година демонстрациите събраха повече хора, най-вече заради нарасналото обществено недоволство във връзка с последиците от световната икономическа криза, изтъкват агенциите.

Десетки хиляди поддръжници и противници на правителството в Русия се събраха в различни части на страната на митинги по случай Първи май. Тази година празникът на труда се отбелязва на фона на най-тежката икономическа криза в страната през последното десетилетие, довела до нарастваща безработица.

Няколко хиляди комунисти излязоха на поход в Москва с искане за оставка на правителството. Те пееха песни във възхвала на съветския вожд Йосиф Сталин и скандираха лозунги срещу сегашното управление.

Най-големите митинги обаче бяха организирани от партията на премиера Владимир Путин "Единна Русия" и от свързани с правителството профсъюзи. Демонстрантите изразиха притесненията си от икономическото положение, но подкрепиха правителството.

Местни медии съобщиха, че полицията в Москва и Санкт Петербург е задържала няколко десетки привърженици на радикални леви организации.

Сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха в навечерието на 1 май в германските градове Берлин и Хамбург, съобщават агенциите. Около 200 младежи, повечето пияни, нападнали след края на улично парти в Берлин органите на реда, като ги замеряли с бутилки и камъни и скандирали антикапиталистически лозунги.

При размириците са ранени близо 50 полицаи, а 48 демонстранти са арестувани. Потрошени са и няколко автобусни спирки, след като демонстрантите хвърляли предмети срещу колите на градския транспорт и срещу преминаващи автомобили.  При сблъсъците в Хамбург са били ранени трима полицаи.

Близо 100 хил. души участваха в традиционната манифестация за Първи май, организирана от Австрийската социалдемократическа партия (АСП) пред кметството в столицата, където ораторите призоваха за по-голямо "данъчно равенство".

Въвеждането на данък върху наследството, което се обсъжда от седмици наред, бе защитено от редица представители на АСП, която е част от управляващата коалицията в Австрия. Целта му е в сегашните времена на икономическа криза богатите да дадат своя принос за преодоляването й.

Председателят на АСП Вернер Файман заяви, че ще се противопостави на замразяването на заплатите, за което пък се очаква да настояват представителите на работодателите при годишните преговори по възнагражденията, провеждащите се по традиция през есента.

Турската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречи на синдикални членове да се отправят на демонстрация към истанбулския площад "Таксим", за да отбележат Деня на труда. Няколко души са били задържани, информира турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турският парламент прие наскоро решение за обявяване на Международния ден на труда за официален празник в страната. Властите обаче казаха, че ще разрешат да бъде организирано само неголямо честване на площада. Няколко синдиката обещаха да не се подчинят на забраната и да организират демонстрация там.

Вчера бе разрешено няколкостотин представители на основните синдикати да минат през полицейските барикади и да стигнат до "Таксим". Днес полицията обаче разпръсна със сълзотворен газ и водни оръдия групи демонстранти, събрали се в кварталите в района.

Някои протестиращи хвърляха камъни по полицаите, екипирани с каски, противогазови маски, щитове и полицейски палки.

Първомайските демонстрации на площад "Таксим" са забранени от 1977 г., когато неизвестно лице откри огън срещу демонстрантите и отне живота на 37 души.

Гърция отбелязва днешния ден с масови стачки, които ще засегнат държавния и частния сектор. Според съобщения на синдикатите масови демонстрации трябва да се състоят във всички големи градове в страната.

Главните лозунги на демонстрациите са: "Нямаме намерение да плащаме за чуждата криза" и "Обединените работници са непобедими". Синдикатите обвиняват властите в това, че не стимулират пазара на труда.

В стачката днес участват редица служители от транспорта. Гръцката авиокомпания "Олимпик еърлайнс" обяви вчера, че днес ще бъдат отменени 104 вътрешни и международни полети.  Анулирани са полетите на "Олимпик  еърлайнс" за Истанбул, Лондон, Рим, Милано, Париж, Брюксел, Ларнака и Букурещ.

Днес стачкуват и служителите в обществения транспорт в Гърция, които настояват за подобряване на  материалното положение на трудещите се. Заради 24-часовата стачка на ватманите трамваите няма да се движат цял ден. Метрото ще работи само от 9 ч. местно време до 23 ч.

До сблъсъци се стигна, след като прояви на анархисти последваха мирно шествие с участието на над 6000 души. Властите заявиха, че няма съобщения за арестувани или ранени след сблъсъците.

По-рано днес полицията използва заслепяващи гранати, за да разпръсне демонстранти, които нападнаха банки и камери за наблюдение на трафика. Над 4000 полицейски служители бяха разположени в центъра на Атина, за да предотвратят прояви на насилие.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 14 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 1 час

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 10 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко