Путин написа статия на немски: Да бъдем открити
Владимир Путин   
Източник: БТА
49

П резидентът на Русия Владимир Путин публикува статия в германския ежеседмичник „Цайт“ по повод 80-ата годишнина от инвазията на нацистите в СССР. По думите на руския лидер, разширяването на НАТО на изток фактически погребва надеждите за Европа без разделителни линии, докато Русия подкрепя единно континентално пространство за сигурност.

„Да бъдем открити, въпреки миналото“, е заглавието на статията, цитирана от „Фокус“.

На 22 юни 1941 г., точно преди 80 години, нацистите, завладявайки почти цяла Европа, нападат СССР. За съветския народ започна Великата отечествена война - най-кървавата в историята на страната ни. Загинаха десетки минилиони, а бяха нанесени и гигантски щети на икономическия потенциал и културното наследство.

Гордеем се със смелостта и устойчивостта на героите от Червената армия и работниците от тила, които не само отстояха независимостта и достойнството на Родината, но и спасиха Европа и света от поробване. И независимо кой сега се опитва да пренапише страниците от миналото, истината е, че съветският войник отиде в германските земи не за да отмъсти на германците, а с благородната, велика мисия на освободител. Паметта за героите, които са се борили срещу нацизма, е свещена за нас. С благодарност си спомняме съюзниците в антихитлеристката коалиция, участниците в съпротивата, германските антифашисти, ускорили общата победа.

САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

След като преживяха ужасите на световната война, народите на Европа все пак успяха да преодолеят отчуждението и да възстановят взаимното доверие и уважение, тръгнаха по пътя на интеграцията, за да сложат окончателно черта на европейските трагедии от първата половина на последния век. И искам специално да подчертая, че за формирането на тази Европа изигра колосална роля историческото помирение между нашия народ и немците, които живяха както на изток, така и на запад в съвременната обединена Германия.

Позволете ми да ви напомня, че именно германските предприемачи станаха пионери в сътрудничеството с нашата страна в следвоенните години. През 1970 г. СССР и ФРГ подписват „сделката на века“ - за дългосрочни доставки на природен газ за Европа, която поставя основата за конструктивна взаимозависимост, която се превръща в началото на много последващи амбициозни проекти, включително изграждането на газопроводът „Северен поток“.

Специален подарък от Джо Байдън за Владимир Путин

Надявахме се, че краят на Студената война ще бъде обща победа за Европа. Изглеждаше, че още малко - и мечтата на Шарл дьо Гол за единен континент, дори не географски „от Атлантическия океан до Урал“, а културен, цивилизационен - от Лисабон до Владивосток, ще стане реалност.

Именно в тази логика - в логиката на изграждането на Велика Европа, обединена от общи ценности и интереси - Русия се стреми да развива отношенията си с европейците. И ние, и Европейският съюз направихме много по този път.

Но преобладаваше различен подход. В неговата основа е разширяването на Северноатлантическия алианс, който сам по себе си е реликт от Студената война. Защото той бе създаден именно за противопоставянето в онази епоха.

Путин: Образът на Байдън в медиите няма общо с реалността

Именно придвижването на блока на изток, започнало, между другото, с това, че съветското ръководство фактически бе уговорено да позволи членството на обединена Германия в НАТО, стана основната причина за бързото нарастване на взаимното недоверие в Европа. Те побързаха да забравят дадените тогава устни обещания, че „това не е насочено срещу вас“, че „границите на блока няма да се приближават към вас“. И бе създаден прецедент.

А от 1999 г. следват още пет вълни на разширяване на НАТО. Организацията включва 14 нови държави, включително републиките от бившия Съветски съюз, което на практика погребва надеждите за континент без разделителни линии. За което, впрочем, предупреждаваше в средата на 80-те години един от лидерите на ГСДП – Егон Бар, който предлагаше кардинална реформа на цялата европейска система за сигурност след обединението на Германия, при това с участието както на СССР, така и на САЩ. Но никой, нито в СССР, нито в САЩ, нито в Европа, тогава не искаше да го чуе.

Освен това много страни са изправени пред изкуствен избор - да бъдат или с колективния Запад, или с Русия. Всъщност това беше ултиматум. Последиците от такава агресивна политика могат да се видят в примера с украинската трагедия от 2014 г. Европа активно подкрепи антиконституционния въоръжен преврат в Украйна. Именно с това започна всичко. Защо трябваше да направите това? Тогава действащият президент Янукович вече се беше съгласил с всички искания на опозицията. Защо САЩ организираха преврат и защо европейските държави го подкрепиха безволно, провокирайки разцепление в самата Украйна и изтеглянето на Крим от нейния състав?

От ЕС представиха нова стратегия за Русия

Сега цялата система на европейската сигурност е деградирала сериозно. Напрежението нараства и рисковете от нова надпревара във въоръжаването стават реални. Пропускаме огромните възможности, които ни дава сътрудничеството, още повече, че е толкова важно сега, когато всички сме изправени пред общи предизвикателства - пандемията и нейните изключително тежки социално-икономически последици.

Защо се случва това? И най-важното, какви изводи сме длъжни да направим заедно? Какви исторически уроци трябва да научим? Мисля, на първо място, че цялата следвоенна история на Велика Европа потвърждава, че просперитетът и сигурността на нашия общ континент са възможни само чрез съвместните усилия на всички държави, включително Русия. Защото Русия е една от най-големите европейски държави. И ние чувстваме нашата неразривна културна и историческа връзка с Европа.

Отворени сме за честно и конструктивно взаимодействие. Това се потвърждава от идеята ни да създадем единно пространство за сътрудничество и сигурност от Атлантическия до Тихия океан, което да включва различни интеграционни формати, включително Европейския съюз и Евразийския икономически съюз.

Пак повтарям: Русия се застъпва за възстановяването на всеобхватното партньорство с Европа. Имаме много теми от взаимен интерес. Това са сигурност и стратегическа стабилност, здравеопазване и образование, дигитализация, енергетика, култура, наука и технологии, решаване на климатични и екологични проблеми.

Путин: Нямаме такъв обичай – да убиваме когото и да било

Светът се развива динамично, изправя се пред нови предизвикателства и заплахи. И ние просто не можем да си позволим да влачим тежестта от минали недоразумения, обиди, конфликти и грешки. Товар, който ще ни попречи да се съсредоточим върху решаването на неотложните проблеми. Убедени сме, че всички ние трябва да признаем тези грешки и да ги поправим. Нашата обща и неоспорима цел е да осигурим континентална сигурност без разделителни линии, общо пространство на равноправно сътрудничество и универсално развитие в името на просперитета на Европа и света като цяло.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 22 минути

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 59 минути

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 7 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 8 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 9 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 10 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 10 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 10 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 10 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 12 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 13 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 13 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 13 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт