Полският президент Лех Качински загина в авиокатастрофа
Кадър от мястото на инцидента на руския тв канал НТВ   
Източник: ЕПА/БГНЕС
381

Самолетът Ту-154М, на борда на който пътуваше полският президент Лех Качински (Presydent.pl), се разби при приземяването си край Смоленск, съобщи говорителят на полското външно министерство Пьотр Пашковски.

Няма оцелели, предаде агенция ПАП. 

В Полша бе обявен едноседмичен национален траур.

В самолета е имало около 100 души. Първоначалните информации варираха между 85 и 132 пасажери. По-късно от руското министерство на извънредните ситуации потвърдиха за 96 души на борда.

В самолета заедно с президента е била и съпругата му Мария. Двамата имат една дъщеря и две внучки.

Полската делегация, която се състоеше от 88 души, включваше

редица високопоставени представители на полските власти:

началникът на президентската канцелария Владислав Сташак, началникът на генералния щаб на въоръжените сили Франчишек Гангор, бившият министър на националната отбрана Йежи Шмайджински и управителят на централната банка Славомир Скшипек, заместник-министърът на външните работи Анджей Кремер, бившият полски президент в изгнание Ришард Качоровски, председателят на Полския комитет за местата на националната памет Анджей Пшевожник, депутати и историци.

Машината е паднала на 300-400 м от пистата за приземяване на летище Северно в Смоленска област.

Има предположения, че самолетът е закачил дърво, докато се е снижавал. По време на кацането е имало гъста мъгла.

Възможно е грешка на пилота да е причина за катастрофата, предаде агенция Новости, цитирайки източници от руските правоохранителни органи.

Интерфакс твърди, че руските власти предложили на екипажа на президентския самолет да се приземи в Минск или в Москва заради мъглата в Смоленск. Пилотът обаче решил на приземи самолета там.

Машината се разбила при четвъртия опит да кацне

Руският президент Дмитрий Медведев създаде специална комисия за разследване на обстоятелствата около катастрофата Смоленск. Според съобщение на пресслужбата на Кремъл комисията ръководи премиерът Владимир Путин.

На мястото на катастрофата по указание на Медведев е изпратен министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу.

Следствието предстои да установи защо е имало толкова опити за кацане.

Разглеждат се различни версии за причините, довели до катастрофата - неблагоприятни метеорологични условия, човешки фактор, технически повреди и други. Образуваното дело е за нарушаване на правилата за безопасност на въздушното движение поради непредпазливост, довело до смъртта на две и повече лица, информира Следственият комитет към прокуратурата на Руската федерация.

Точната причина ще бъде установена едва след проучване на данните от черните кутии на самолета и серия от специални експертизи, заяви за ИТАР-ТАСС информиран източник от органите на реда в Смоленския регион.

Секунди преди експлозията шумът от двигателите на самолета рязко се засили - очевидно, вече близо до земята пилотът се е опитал още веднъж да набере височина, разказал пред ИТАР-ТАСС очевидец от местно село.

Екипажът на президентския самолет няколко пъти не е изпълнил указанията на ръководителя на полетите на летище Смоленск, каза пред журналисти заместник-началникът на главния щаб на руските ВВС ген.-лейт. Александър Альошин.

На екипажа няколко пъти е било наредено да потегли към друго летище, определено за резервно, но той е продължил да снижава самолета.

Според полски експерт, говорил пред местната телевизия "Полсат", причина за катастрофата е най-вероятно съчетание между "фатални метеорологични условия" и "неправилно решение на екипажа", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Полша очаква Русия да й предостави цялата информация от разследването на причините за трагедията, заяви Павел Коч, прессекретар на варшавското посолство в Москва. Руските служби "провеждат всички необходими действия", потвърди той.

Полша обаче ще проведе собствено разследване,

заяви междувременно във Варшава генералният прокурор на страната Анджей Шеремет.

Външното министерство на Полша ще поиска Русия да допусне на местопроизшествието полски следователи и да им осигури достъп до частите от изгорелия самолет, се казва в информацията.

Мястото на трагедията е отцепено, не се допускат журналисти и местни жители, съобщи репортер на ИТАР-ТАСС, отразяващ събитието.

Една от черните кутии на самолета вече е намерена на мястото на трагедията, заяви източник на Интерфакс от администрацията на руската Смоленска област.

По предварителни данни черната кутия не е повредена, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според експерт от руски авиоремонтен завод, устройствата от този тип, монтирани на самолети Ту-154, издържат на силни удари - до 1000 джаула, а за кратко време, до 50 минути, и температури до 1000 градуса по Целзий. Записват близо 40 параметъра на полета и работата на основните възли и пазят записите от последните 17-20 часа.

Устройството е открито край опашния стабилизатор на катастрофиралия самолет. Явно е намерена черната кутия от опашната част на самолета, недостъпна за екипажа. Втората се монтира в кабината на пилотите и много по-често се поврежда при катастрофи, добавил експертът.

По-късно бе открита и втората черна кутия. Намерени са както телеметричните записи, така и звукозаписите.

При опит за кацане разбилият се самолет е

слязъл недопустимо ниско и не е могъл да набере височина, за да излети отново,

съобщи полската телевизия "ТВН 24", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Ту-154 се е спуснал на 2,5 метра от земята, когато пилотите решили да го издигнат за нов опит да кацнат на летището, твърди телевизията.

Пилотите с голям стаж рядко вземат решение да кацнат от четвъртия опит. Обикновено, щом не успеят от втория, решават да кацнат на резервно летище, коментира във Варшава Дариуш Собчински, един от най-опитните пилоти в полската гражданска авиация.

Той съобщи, че лично е познавал пилотите на машината, разбила се в Русия, и те са били професионалисти от висока класа. Според Собчински, щом са решили да направят четвърти опит за кацане, самолетът е бил технически изправен, посочва ИТАР-ТАСС.

През май миналата година

катастрофиралият самолет е бил основно ремонтиран

в руския завод "Авиакор" в град Самара, съобщи генералният директор на предприятието Алексей Гусев.

Според него актът за предаване и приемане на самолета след ремонта е бил подписан на 21 декември 2009 г. Определен е бил ресурс за експлоатация от 25 години и 6 месеца, без да има забележки за по-нататъшното му използване.

Откакто е започнала експлоатацията му, президентският Ту-154 е летял общо 5004 часа и е кацал 1823 пъти - сравнително малко за самолет от тази класа.

Допреди месец самолетът на Качински имаше извършени общо към 50 кацания и 124 летателни часа след ремонта, заяви Гусев пред руската телевизия "Вести".

Лех Качински трябваше да участва в церемония на мемориалния комплекс Катин, създаден на мястото където са погребани жертви на политическите репресии по съветско време (1918-1953 г.), и няколко хиляди полски военнослужещи през 1940 г.

Комплексът бе открит през 2000 г.

След новината за катастрофата планираните церемонии бяха отменени. Присъстващите заявиха, че вместо това ще се молят за жертвите при самолетната катастрофа.

Лех Качински пое президентският пост през декември 2005 г., като победи на балотажа съперника си Доналд Туск. 

Пълният 60-годишен Качински влезе в центъра на вниманието в своята родина

още на 13-годишна възраст,

когато заедно със своя брат близнак Ярослав играха в популярен детски филм, наречен "За двамата, които откраднаха Луната".

Братя Качински са родени на 18 юни 1949 г. във Варшава. По време на Втората световна война техните родители участват във Варшавското въстание срещу германската окупация.

Набожен католик, Лех учи право, преди да влезе в политиката.

Той е поддръжник на лидера на първия независим синдикат в тогавашния Източен блок "Солидарност" Лех Валенса, който се надигна срещу комунистическия режим.

След падането на комунизма, той е избран за депутат и заема редица постове, включително на директор на службата за национална сигурност към канцеларията на президента.

През пролетта на 2001 г. Лех Качински и неговият брат Ярослав основаха дясната консервативна партия "Право и справедливост", която защитава националните ценности, и подеха шумна кампания за законност и ред.

Лех Качински стана министър на правосъдието през 2000 г. От 2002 до 2005 г. бе кмет на Варшава.

През 2006 г. Ярослав бе назначен от брат си за министър-председател,

но година по-късно партията им загуби изборите и премиерският пост пое Туск.

Качински бе обявил намерението си да се кандидатира за втори мандат, като основният опонент се очакваше да бъде сегашният председател на парламента Бронислав Коморовски, член на управляващата партия "Гражданска платформа".

Според разпоредбите на полската конституция сега именно Коморовски трябва да поеме задълженията на държавния глава. До 14 дни той трябва да обяви избори за нов президент.

Коментари 381
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

381 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите