8

Н а 14 август в Москва е починал писателят Едуард Успенски - създателят на една от най-популярните книги за деца, превърнала се в телевизионна поредица: "Крокодилът Гена и неговите приятели".

Писателят е страдал от тежко заболяване, но на 9 август състоянието му рязко се влошило и след загуба на съзнание се е наложило близките му да потърсят спешна медицинска помощ. 

Популярният автор и сценарист е починал снощи. За смъртта му съобщава дъщеря му, Ирина.  

Успенски е роден 1937 година в Егоревск. Той завършва инженерна специалност, но работата в завод не му е по сърце и той напуска, за да започне да пише. 

Началото обаче е трудно - издателствата трудно се съгласяват да публикуват негови произведения. Успенски кандидатства и в съюза на писателите, но не е приет.

Неуспехите не го отчайват - той пише хумористични разкази за деца и той постепенно набира популярност. 

Така се раждат "Крокодила Гена и неговите приятели". Поредицата е заснета в поредица анимационни филмчета, които се превръщат в любими за децата от Източния блок през миналия век. 

Само след няколко дни легендарният крокодил Гена навършва 54 години. 

Потребителите в социалните мрежи скърбят за писателя и изразяват солидарност с близките му. 

"Вече го няма бащата на любимите ми персонажи. Ако не знаете за кого говоря - авторът на крокодила Гена, Чебурашка, чичо Фьодор... Писателят Едуард Успенски. Благодаря за детството! "

 

Конец 80-х. Передо мной перекидной календарь - на пружинке, красочный, отличного качества полиграфия. С героями мультфильма... Так было радостно, что он у меня есть. Рассматривать его, гладить страницы, срисовывать Матроскина... А вчера "папы" любимых мультяшных персонажей не стало. Если вы вдруг забыли, о ком речь, то знайте: Чебурашка, Крокодил Гена, Кот Матроскин, Дядя Фёдор и Шарик - дело рук Эдуарда Николаевича Успенского! Спасибо за Детство! Вечная память... #мост #глазов #лигавыдающихся #история #многолетназад #простоквашино #чебурашка #успенский #матроскин

A post shared by МОСТ. Лига выдающихся. Глазов (@most_glazov) on


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@