66

И зползването от турския вицепремиер Нуман Куртулмуш на обидната дума "гявур" (неверник) предизвика обвинения в прилагане на езика на омразата.

Ердоган: Как да мислим различно за Одрин и Кърджали

Ердоган пробуди османското минало, имал план

Ердоган посегна към Западна Тракия, Гърция реагира

Куртулмуш похвали "нова Турция", оформяща се под крилата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, която, по думите на вицепремиера, се е изправила срещу империализма или експлоатация. "Ние трябва да вземем на сериозно въпроса за независимостта. За нас независимост е да се изправим и да наречем неверника - "гявур", заяви политикът на среща в северния турски град Кастамону.

В отговор Турската Асоциация за човешки права подаде жалба до прокурора на Истанбул, обвинявайки Куртулмуш в нарушаване на Всеобщата декларация за правата на човека, по която Анкара е страна, както и на турския наказателен кодекс.

Ахмет Хакан, коментатор във в. "Хюриет" написа, че коментарите на Куртулмуш представляват "престъпление от омраза."

"Дори и Османската империя, която вие харесвате толкова много, забрани употребата на изрази като "гявур", за да се сложи край на дискриминацията срещу гражданите, които не са мюсюлмани", критикува той правителството.

По-късно Куртулмуш поясни, че коментара му "не означава обида за нашите граждани, които не са мюсюлмани".

Турският официален речник определя "гявур" като немюсюлманин, но също и като някой, който е безмилостен и тиранин.

В първите години на своето управление президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия бяха приветствани за подобряване на правата на малцинствата в Турция, и също така за колебливи стъпки към помирение с Армения.

В речите си Ердоган, за разлика от предшествениците си, многократно е подчертавал, че всички граждани, били те араби, турци, арменци, евреи или гръцки, са част от съвременната турска нация. Но критиците се опасяват, че проислямистката Партия на справедливостта и развитието през последните години прибягва все повече и повече към национализма в преследване на избирателна подкрепа.

Арменците и евреите са малцинствените групи, взимани най-много под прицел от повечето турски печатни медии, сочи статистиката на Фондацията "Хрант Динк", наречена на известния арменски журналист в Турция, застрелян през 2007 г. През 2015 г. евреите са били критикувани 531 пъти, а арменците 459.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@