Несигурно лидерство във Ватикана
Папа Бенедикт XVI   
Източник: ЕПА/БГНЕС
8

Когато над държавите е надвиснала заплаха или институциите имат проблеми, те се обръщат към лидерите си с очакване да намерят изход от кризата.

Ватиканът има проблеми, моралният му авторитет е подкопан от зачестяващите твърдения за сексуални посегателства над деца от свещеници в миналото и прикриването им от висшестоящите епископи.

Силно лидерство от върха на Римокатолическата църква обаче не се забелязва.

Папа Бенедикт XVI рядко споменава кризата, а негови помощници влошават нещата с коментари, които са преди всичко оправдателни, а понякога и обидни.

Според католическите лидери църквата е различна от светските власти - правителствата или фирмите - и това е вярно. Но тя живее в нашия свят и

за нея важат неговите закони,

когато духовници извършват престъпления и когато висшестоящите ги прикриват.

Джордж Абела, президентът католик на силно католическата островна държава Малта, наблегна на това, посрещайки в събота папата.

Има свещеници, "които за нещастие, са се отклонили от правия път", каза президентът. "Затова дълг на църквата, както и на държавата, е да работят в тясно сътрудничество, за да ограничат случаите на злоупотреба, така че справедливостта не само да възтържествува, но и това да бъде видяно", заяви Абела.

Бенедикт изложи становището си за кризата в писмото от 20 март към ирландците. Той изрази срам и покаяние и отправи остра критика към епископите на Ирландия заради бездействието им към случаите на посегателства. Но папата нито лиши епископи от сана им, нито предложи конкретни реформи.

"В това писмо няма нищо, което да подсказва, че лидерите на католическата църква имат какъвто и да било нов поглед към нещата," казва Мийв Луис от групата на жертви на сексуални посегателства от католически свещеници "Един от Четири" (One in Four).

Промените стават трудно във Ватикана

Във Ватикана всъщност Бенедикт е най-силният глас в полза на по-твърдо отношение към сексуалните посегателства. Той се извини неотдавна на ирландците и се срещна с жертви на свещенически тормоз в САЩ, Австралия и Малта.

Във Валета в неделя папата обеща църквата да направи всичко възможно да изправи насилниците пред съда и да предпази младите в бъдеще. Но от изявления напоследък на висши духовници стана ясно колко трудно е искрените думи да бъдат превърнати в открити и решителни действия, които да гарантират справедливо възмездие.

Виенският кардинал Кристоф Шьонборн разкри, че през 1995 г. тогавашният кардинал Йозеф Ратцингер

искал да разследва австрийски скандал за сексуални злоупотреби, но му попречили

негови съперници.

Шьонборн намекна, че съпротивата дошла от тогавашния държавен секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано.

Бившият служител във Ватикана кардинал Дарио Кастийон Ойос каза, че покойният папа Йоан Павел II му възложил през 2001 г. да напише писмо, в което френски епископ бил похвален, че е прикрил покварен свещеник. Писмото предизвика възмущение, след като бе публикувано в интернет миналата седмица.

Мнозина ирландски католици се надяваха, че Бенедикт ще преструктурира ирландската църква и ще накара няколко епископи да се оттеглят след разобличения за сексуални злоупотреби и тяхното прикриване миналата година.

Неговите разочаровани критици подминаха споменаването в писмото му на "апостолическа инспекция", разследване от Ватикана на някои ирландски епархии, което може да доведе до твърди мерки. Но за Ватикана, където времето се мери във векове, това може да се окаже по-дълго, отколкото биха искали жертвите или верните католици, загрижени за образа на църквата си.

Дали медиите пропускат истинския скандал?

По всяка вероятност Бенедикт няма да въведе реформите, които някои критични католици и външни наблюдатели смятат за нужни.

Някои искания, витаещи във въздуха - папата да се оттегли, безбрачието да бъде отменено или да бъде позволено на жените да стават свещеници - не са директно свързани с проблема. Тези неща няма да се случат или няма да се случат още дълго време в църква, за която традицията означава толкова много.

Един от водещите критични католици, швейцарският теолог Ханс Кюнг, предложи епископите да лобират на регионално ниво, за да прокарат реформите, които биват блокирани от Ватикана. Това също е малко вероятно, като се има предвид колко централизирана е църквата.

Дори призивите за прозрачност в процеса за взимане на решения или за ръкополагане на жени във високи санове са в противоречие с по-традиционното разбиране за клира и църквата, което Бенедикт наложи с надеждата да възстанови уважението към тях и авторитета им.

Докато репортери в няколко държави се ровят из архиви, за да открият някакви връзки между Бенедикт и случаи на сексуални злоупотреби преди години, някои католически публикации подчертават

възможността Ватикана скоро да бъде ударена от потенциално разрушителен скандал.

Според седмичника "Нашънъл католик рипортър" в САЩ покойният създател на ордена "Легионът на Христос" (Legion of Christ) Марсиал Масиел Делагадо, щедро подкупвал висши служители във Ватикана, за да отклони разследвания на двойнствения му живот.

Според списанието мексиканският свещеник, близък приятел на папа Йоан Павел, извършвал сексуални посегателства над ученици в семинарията и имал поне едно, а вероятно и повече деца от любовници.

След като беше избран за папа, Бенедикт го отпрати към живот на "покаяние и молитва". Но един от най-верните защитници на Масиел е влиятелният кардинал Содано, който на Великден призова папата

да не обръща внимание на "дребните злободневни клюки".

Лондонският католически седмичник "The Tablet" помести статията "Медиите пропускат истинския скандал", за да привлече вниманието към скандала с Масиел.

Според вестника медиите имат право да разследват църковни скандали, но в момента може би гледат ''в напълно грешна посока"

Междувременно

лидери на римокатолическата църква във Великобритания се извиниха

за малтретираните от свещеници деца и заявиха, че скандалът е опозорил църквата, предаде АП.

Архиепископът на Уестминстър Винсънт Никълс, духовен глава на църквата в Англия и Уелс, поднесе сърдечни извинения на църквата и дълбоко съжаление за онези, които са били малтретирани, чувствали са се пренебрегнати, обезверени или предадени.

Папа Бенедикт XVI пък прие оставката

на епископ Джеймс Мориарти, с която ирландските епископи, оттеглили се заради сексуални посегателства, стават трима, предаде Ройтерс, като се позова на Ватикана.

Мориарти подаде оставка през декември, след като в официален доклад бе споменато името му заедно с други висши духовници в Дъблинската епархия, които са прикривали случаи на сексуални посегателства срещу деца от свещеници в продължение на 30 години.

Той бе помощник епископ на Дъблин в продължение на 11 години, а от 2002 г. стана епископ на градовете Килдеър и Лейлин.

Един от най-високопоставените епископи в Германия - Валтер Микса, също предаде оставката

си на папа Бенедикт XVI.

Микса след като призна, че е удрял деца и заяви, че се надява неговите действията да позволят "нов старт" за църквата.

"Аз напълно осъзнавам своите собствени слабости" - пише епископът в писмо, публикувано на уебсайта на епархията в Аугсбург. - Моля за прошка от всички, срещу които имам провинения и от всички, на които съм причинил вреда".

Първоначално Валтер Микса отхвърляше обвиненията, че бие деца в римокатолическо сиропиталище през 70-те и 80-те години на миналия век, но впоследствие призна за злоупотребите и публично поиска прошка за стореното. Срещу епископа няма повдигнати обвинения за сексуално насилие.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 6 минути

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 8 минути

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 28 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 48 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 2 часа

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 2 часа

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове