0

На днешния ден през 1941 година японският флот, под командването на адмирал Исороку Ямамото, напада американската база в Тихия океан Пърл харбър. Това нападение става причината САЩ да се включи активно във Втората Световна Война.

Няколко дена по-рано, на 26 ноември 1941 година, японската флота напуска базата си в залива Хитокаппу на Курилските острови. Под командването на адмирала се намират шест самолетоносача с 441 самолета, два линейни кораба, три крайцера (два тежки и един лек) и единадесет миноносеца, както и пет подводници.

Нападението започва в 06:05 сутринта, когато от шестте самолетоносача излита първата вълна от 183 самолета. Атаката се води под командването на капитан Митсуо Фучида. В момента, в който самолетите наближават Оаху (островът, на който е разположена базата), радарът, разположен в Опана Пойнт, сигнализира за опасност. Редниците Джордж Елиът Джуниър и Джоузеф Локхард съобщават за това, но новоназначеният лейтенант Кърмит А. Тейлър решава, че това са шестте бомбардировача B-17, които е трябвало да пристигнат по това време по разписание. Редниците не споменават за броя на приближаващите обекти, а лейтенантът е нямало как да спомене за другите самолети поради съображения за сигурност.

В 07:48 японците достигат до целта си. Бомбандирани са най-важните кораби в пристанището на базата, както и воено-въздушните бази на острова.

В 08:30 излита и втората вълна от 171 японски самолета. Атаката се провежда под командването на майор Шигеказу Шимазаки. Бойният кораб "Аризона" е взривен. Уцелен е складът с амунициите, което води до разцепването на кораба на две при експлозията. Корабът потъва за много кратко време. На борда му намират смъртта си 1177 души. Взривени са и още няколко кораба, както пуснати в действие, така и оставени на сух док.

Военната акция продължава не повече от 90 минути. Общият брой жертви от атаката над Пърл Харбър наброява 2350 души, включително 68 цивилни. Ранени са 1178 души. Американците губят тридесет кораба, като девет от тях потъват. Унищожени са 188 самолета, а още 159 са тежко повредени.

От своя страна японците губят 29 самолета, а жертвите са 55.

Тази година се навършват 69 години от това трагично събитие. Военноморските сили и Националният парк Пърл Харбър организират съвместно церемония в памет на загиналите в японската атака на пристанището с мемориала над потопения корпус на бойния кораб "Аризона".

Други по-важни събития
1732 г. - Кралската опера в Лондон отваря врати.
1988 г. - Ясер Арафат признава правото на Израел да съществува като държава.
1989 г. - В България се създава коалицията Съюз на демократичните сили.

Днес празнуваме
ООН - Международен ден на гражданската авиация
В Армения - Ден на памет за жертвите от земетресението (1988 г.)
В Колумбия - Ден на свещите (Día de las Velitas) — начало на коледните празници, посветен на непорочното зачатие на Дева Мария
В САЩ - Ден на възпоменанието

На този ден е роден
1909 г. - Никола Вапцаров, български поет

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@