141

Л идер на тайно общество, което контролира всичко случващо се по света. Безскрупулен бизнесмен, който иска да пороби цели народи, подменяйки културната и националната им идентичност. Опасен престъпник, държащ в малкия си джоб някои от най-влиятелните политици. Това са само малка част от обвиненията, отправяни срещу милиардера от унгарско-еврейски произход Джордж Сорос. 

Той е инвестирал милиарди долари както за насърчаване на демокрацията, така и в различни образователни програми чрез основаната от него фондация „Отворено общество“. Въпреки това Сорос се е превърнал в омразна фигура в редица държави и стои в основата на всевъзможни конспиративни теории. 

Каква е причината за това? 

Историята на Сорос

Джордж Сорос е роден на 12 август 1930 г. в заможно еврейско семейство в унгарската столица Будапеща. Той и неговите близки успели да преживеят Холокоста благодарение на това, че се снабдили с фалшиви документи и се представили за християни. На 14-годишна възраст Сорос бил изпратен в семейството на чиновник от земеделското министерство, прикрит като негов кръщелник. Въпросният служител отговарял за инвентаризацията на конфискувано еврейско имущество. В интервю за CBS, което дал през 1998 г., Сорос признал този факт, но добавил, че никога не е помагал на своя мним кръстник в неговата работа.

Бащата на бъдещия милиардер – Тивадар, успял да спаси от нацистите не само своето, но и още няколко еврейски семейства. Самият Джордж Сорос по-късно отбелязал, че 1944 г. му донесла не само страдания, но и много радост, тъй като имал възможността да види героичните постъпки на своя баща. През 1946 г. семейството напуснало Унгария и имигрирало във Великобритания, а през 1956 г. Сорос заминал за САЩ. 

Няколко години по-късно той започнал да се занимава с високорискови борсови спекулации. Най-големият му успех е свързан със срива на британския паунд през 1992 г. Тогава за кратко време той успял да спечели близо един милиард долара, спекулирайки срещу британската валута. По тази причина Сорос е критикуван, че неговото забогатяване е причинило огромни нещастия на много хора. Истината е, че случилото се с паунда е резултат от процеси, започнали много преди да се намеси Сорос. Въпреки това и до днес той често е наричан „Човекът, който разори Английската банка“. Милиардерът също така е обвиняван, че е извършил подобна спекулация и срещу малайзийската валутна единица – рингджит, което нанесло тежки щети на икономиката на азиатската страна. 

Обвиненията на Орбан и Тръмп 

„Както в САЩ, така и в Европа много хора симпатизират на популисти, представящи се за пламенни патриоти, за които личности като Сорос са символ на всичко негативно. Пример в това отношение е унгарското правителство на Виктор Орбан. Сорос е създател на фондация „Отворено общество“, финансира редица образователни програми и като цяло направи много за демокрацията в страните от Източна Европа. Всичко това, обаче, му създаде много врагове“, отбелязва за Vesti.bg Никълъс Къл от университета в Южна Калифорния, който е автор на голям брой проучвания, свързани с пропагандата и разпространяването на фалшиви новини. 

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е някогашен стипендиант на фондация „Отворено общество“, несъмнено е един от най-видните критици на Сорос. Той редовно обвинява милиардера в организирането на заговор срещу Унгария. Показателен е следният факт - преди парламентарните избори в страната през 2018 г., около две трети от избирателите бяха убедени, че Сорос ще се включи в надпреварата със собствена партия. Истината е, че подобна формация никога не е съществувала. Освен това в разгара на бежанската криза в Европа Орбан на няколко пъти обвини Сорос, че иска да вкара милиони мюсюлмани в страните от Стария континент и по този начин да подмени християнското население. В основата на тези твърдения стои статия, публикувана през 2015 г. В нея Сорос се обявява за частичен и контролиран прием на до 1 млн. бежанци годишно. По-късно той ревизира бройката на 300 хиляди годишно и призова за по-стриктен контрол върху външните граници на ЕС – нещо, за което настоява и самият Орбан. 

Джеф Уолтън е лектор в Манчестърския университет и специалист по масови комуникации. Пред Vesti.bg той каза: „Сорос е един от най-известните борци срещу антисемитизма и авторитаризма в световен мащаб. Той също така не спираше да критикува Доналд Тръмп по време на престоя му в Белия дом. По тази причина не е особено изненадващо, че Сорос се оказа замесен в толкова много конспиративни теории, някои от които бяха популяризирани от самия Тръмп.

Освен това не бива да забравяме, че има още една причина, поради която Тръмп не харесва Сорос – той подпомогна финансово предизборните кампании на демократите Барак Обама и Хилъри Клинтън“. 

Сорос и антисемитизмът

„Защо Сорос е в центъра на толкова много конспиративни теории? Отговорът всъщност е пределно ясен - неговият еврейски произход“, заяви за Vesti.bg проф. Марша Барбър от университета „Риърсън“ в Торонто. Освен преподавател, тя е журналист с дългогодишен стаж в медии като CBS, Globe и Toronto Star. „В последно време виждаме, че проявите на антисемитизъм зачестяват както в САЩ, така и в редица други страни по света. Едно от най-абсурдните твърдения за Сорос гласи, че той самият е нацист и поддръжник на идеите на Хитлер. Това, разбира се, няма абсолютно нищо общо с реалността, всеизвестен факт е, че Сорос е трябвало да се крие и да използва фалшиви документи, за да се спаси от нацистите по време на Втората световна война. За съжаление, обаче, живеем във време, в което разпространяването на фалшиви новини е безкрайно лесен процес“, смята проф. Барбър.

На същото мнение е и Никълъс Къл. „Произходът на Сорос определено е една от основните причини за факта, че той е замесен в толкова много конспиративни теории. От дълги години циркулират налудничави твърдения, според които евреите управляват света и стоят в основата на всички важни събития. Никак не е изненадващо, че името на Сорос се е превърнало в неделима част от въпросните теории, които продължават да се радват на голяма популярност в някои държави“, подчерта той. 

Още от автора:

От Месалина до Гала Плацидия: Кои са жените, управлявали Римската империя

На ръба на ядрена война – какво знаем за Карибската криза

Най-абсурдните проекти на американската армия

Тайните на „Капустин Яр“ – най-секретната военна база в Русия

Най-странните и абсурдни конспиративни теории

Мрачната история на зловещия уред, станал символ на смъртните наказания

„Препускат с гръмотевична скорост в тъмните нощи“: Летят ли вещиците с метли?

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Животните, в които се вселявали хора и богове

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Ужасяващата история на кралските раждания

Най-загадъчните убийства и погребения в историята

Осем истински истории, които ще смразят кръвта ви

Коментари 141
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

141 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 2 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 5 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 6 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 6 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 6 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 6 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"