3

Е жедневието на повечето жени в Римската империя било изключително монотонно. От тях се очаквало единствено да изпълняват домакинските си задължения, да раждат деца и да стоят далеч от обществения живот.

Въпреки това, някои жени не просто успели да преодолеят тези предразсъдъци, но и се сдобили с огромна власт. 

Месалина

Валерия Месалина
Валерия Месалина Източник: Getty images/ iStock

Валерия Месалина несъмнено е една от най-влиятелните жени в историята на Римската империя. Тя била едва 13-годишна, когато сключила брак с бъдещия император Клавдий.

Двамата всъщност били близки роднини – бабата на Месалина (Антония Старша) и майката на Клавдий (Антония Младша) били сестри. Няколко римски автори описват Месалина като изключително развратна, жестока и властолюбива.

Ювенал пише, че тя работила в публичен дом под името Лисика. Плиний Стари пък твърди, че Месалина спечелила състезание с най-известната проститутка в Рим, след като през леглото ѝ минали 25 мъже само за едно денонощие. 

Съвременните историци отбелязват, че тя умело манипулирала своя слабохарактерен съпруг, което ѝ спечелило много врагове. Месалина също така редовно използвала клевети, за да отстранява своите противници.

Многобройните ѝ афери оставали без последици, което повдига въпроса дали ги е прикривала толкова успешно или императорът си затварял очите за тях. През октомври 48 г. тя преминала всякакви граници, след като сключила брак с един от любовниците си – консула Гай Силий, когото искала да направи император.

Един от влиятелните служители на Клавдий, който отговарял за кореспонденцията, решил да вземе нещата в свои ръце и заповядал на преторианската гвардия да арестува Месалина и Гай Силий. Малко по-късно, императрицата била убита, а Сенатът осъдил името ѝ на забвение.  

Агрипина

Юлия Агрипина
Юлия Агрипина Източник: Getty images/ iStock

След смъртта на Месалина, Клавдий променил някои закони, за да може да се ожени за племенницата си Агрипина. По това време тя вече имала завиден опит в дворцовите интриги.

От първия си брак, който сключила през 28 г. с втория ѝ братовчед по бащина линия Гней Домиций Ахенобарб, тя родила единствения си син Нерон. През 39 г. брат ѝ Калигула я изпратил в изгнание на остров Понтия, откъдето се завърнала след убийството му. 

Също като Месалина, Агрипина с лекота манипулирала Клавдий и на практика започнала да управлява Римската империя. Тя дори слагала подписа си под официални документи и водела преговори с чуждестранни пратеници.

Една от нейните основни цели била да превърне Нерон в престолонаследник, въпреки че Клавдий вече имал син – Британик. През 50 г. тя успяла да убеди императора да осинови Нерон и да го посочи за свой наследник. Четири години по-късно, Агрипина отровила Клавдий  и провъзгласила сина си за император.

Първоначално, тя оказвала голямо влияние върху него. Според римския историк Тацит, отношенията между двамата постепенно започнали да се влошават и през 58 г. Нерон поръчал убийството на майка си. 

Юлия Домна

За произхода на Юлия Домна се знае сравнително малко. Тя била дъщеря на жреца на слънчевия бог Хелиогабал, покровител на сирийския град Емеса (днес е известен с името Хомс). Според гръцкия историк Херодиан, още преди да започне своята политическа кариера, император Септимий Север направил всичко възможно, за да се ожени за нея.

Причината за това била, меко казано, странна – съобщили му, че според хороскопа ѝ тя ще сключи брак с владетел на Римската империя. Предсказанието се сбъднало, след като през 193 г. Юлия Домна станала съпруга на Септимий Север, а самият той – император. 

Постепенно, Юлия Домна се превърнала в един от най-доверените съветници на своя съпруг. След като той починал през 211 г., властта преминала в ръцете на двамата им синове Каракала и Гета.

Въпреки опитите на императрицата да съхрани мира между братята, още на следващата година Гета бил убит, а Каракала станал едноличен владетел. Отношенията на новия император с майка му били сложни, но нейното влияние било значително, а освен това си спечелила славата на способен политик.

Юлия Домна редовно замествала Каракала, когато той отсъствал. През 217 г. императорът станал жертва на преврат, организиран от преторианския префект Макрин.

Малко по-късно, Юлия Домна също починала. Според някои историци, тя сама отнела живота си, а според други била убита от приближени на Макрин, който станал император след смъртта на Каракала. 

Юлия Меса и Юлия Мамея

След убийството на Каракала и смъртта на Юлия Домна, нейната сестра Юлия Меса започнала да планира как да отстрани Макрин.

С помощта на дъщеря си Юлия Соемия, тя убедила част от ръководителите на легионите, разположени в източната част на империята, да подкрепят внука ѝ Елагабал по пътя му към престола. Двете жени дори пуснали слух, че той всъщност е незаконно дете на Септимий Север.

Планът им се увенчал с успех, след като Макрин бил убит в района на Антиохия, докато се опитвал да потуши бунта, избухнал срещу управлението му. 

Така, на 14-годишна възраст, император станал Елагабал. Той обаче нямал никакви политически амбиции и властта на практика преминала в ръцете на Юлия Меса и Юлия Соемия.

В продължение на години всеки каприз, който Елагабал имал, бил изпълняван, а поведението му започнало да става все по-скандално.

В резултат, Юлия Меса организирала нов преврат, в резултат на който император станал братовчедът на Елагабал Александър Север. Тя също така проявила изключителна жестокост, след като наредила внука и дъщеря ѝ да бъдат екзекутирани. 

Малко по-късно, Юлия Меса починала, от което се възползвала другата ѝ дъщеря – Юлия Мамея (майка на император Александър Север).

Историците са единодушни, че тя напълно контролирала действията на сина си и на практика управлявала Рим. Военните кампания, в които била въвлечена империята, се оказали повратен момент, тъй като много войници започнали да негодуват срещу Александър Север.

През март 235 г. императорът и майка му били убити от легионери, които издигнали Максимин Тракиеца за нов владетел на Рим. По този начин бил сложен край на династията на Северите. 

Гала Плацидия

През 410 г. Рим бил завладян и разграбен от вестготите на крал Аларих. Те също така пленили много благородници, сред които била сестрата на император Хонорий Гала Плацидия.

Вестготите поискали да им бъде платен откуп, за да я върнат на нейния брат, но той отказал. Така, Гала Плацидия прекарала следващите шест години сред вестготите и дори сключила брак с техния нов крал Атаулф през 414 г. (той се възкачил на трона през 412 г. след смъртта на Аларих). 

Само година по-късно, войските на Констанций, най-близкия съветник на император Хонорий, нападнали вестготите и ги принудили да се изтеглят в Испания, където Атаулф бил убит. През 416 г. бил сключен мирен договор, по силата на който Гала Плацидия се завърнала в Рим.

По настояване на Хонорий, тя се омъжила за Констанций, който бил провъзгласен за август и сърегент. Още същата година обаче той починал от плеврит. През 423 г. Хонорий също умрял, без да остави наследник.

В последвалия хаос за император бил обявен дворцовият чиновник Йоан, а Гала Плацидия избягала в Константинопол, където поискала помощ от византийския владетел Теодосий II.

В резултат, тя се завърнала в Италия начело на голяма армия, завладяла Равена, убила Йоан и обявила шестгодишния си син Валентиниан III за император.

Гала Плацидия управлявала Рим в продължение на 14 години като регент. 

Още от автора:

Мрачната история на гилотината

Най-абсурдните обвинения към евреите през вековете

Убийства, измами и подкупи - 4 скандала, които разтърсиха света

Те твърдят, че истината е забравена или нарочно прикрита

Смразяващи кръвта истории: Кой е звярът от Жеводан

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 2 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 2 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 4 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 4 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 4 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 4 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 5 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 5 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 5 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 5 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 5 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 6 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 6 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 6 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 6 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден