Медведев: Ще намерим и унищожим организаторите на взривовете
Изнасят труповете на жертвите от терористичната атака в станция "Парк на културата" на московското метро   
Източник: ЕПА/БГНЕС
46

Организаторите на взривовете ще бъдат намерени и унищожени, каза руският президент Дмитрий Медведев, след като посети станцията на метрото "Лубянка" и положи цветя на мястото, където тази сутрин бе извършен един от двата атентата, отнели живота на 38 души, а 62-ма бяха ранени, предаде ИТАР-ТАСС.

Това са просто зверове, все едно какви са мотивите им, това, което вършат, е престъпление по всяко право и по всеки морал, каза Медведев.

Той заяви, че неотдавна са били унищожени организаторите на взривяването на влака Москва-Петербург.

"Унищожихме всички, до един", заяви руският президент.

Същото каза и министър-председателят Владимир Путин по време на видеоконферентен разговор със ситуационния център на министерството на извънредните ситуации.

"В Москва бе извършено ужасно по своите последици и отвратително по своя характер престъпление срещу мирни граждани - заяви Путин. - Аз съм уверен, че правоохранителните органи ще направят всичко, за да намерят и накажат престъпниците. Терористите ще бъдат унищожени".

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че

не се изключва и чуждестранна следа

при организацията на атентатите.

Десетки московчани оставят цветя в двете станции на московското метро - "Лубянка" и "Парка на културата", където тази сутрин проехтяха взривовете. Хората носят цветя и свещи, които обаче заради изискванията за безопасност, не могат да бъдат запалени, стоят мълчаливо за няколко минути на платформите.

По-рано през деня на специално заседание, свикано заради терористичните нападения, Медведев заяви: "Необходима е бдителност. Съвършено ясно е, че подобни нападения са добре планирани, разчитат на масов поразяващ ефект и целят да дестабилизират страната и обществото".

Държавната политика на потушаване на терора в страната и борба срещу тероризма

ще бъде продължена без колебание и до край, заяви президентът.

Той поръча на правителството да окаже преди всичко помощ на семействата на загиналите и ранените.

"За съжаление е съвършено ясно, че взривовете в метрото са терористичен акт и около това ще бъде построена основната следствена версия", каза Медведев, като нареди на правоохранителните органи да държат развитието на ситуацията под постоянен контрол и да му докладват за хода на разследването.

Според президента на Русия трябва да има строг контрол, без да се допускат нарушения на гражданските права.

Медведев поиска значително да се засили безопасността на транспорта: "Трябва да погледнем на този проблем в държавен мащаб - не само за отделно населено място или отделен вид транспорт. Очевидно е, че предприетите мерки не са достатъчни".

Близките на загиналите при атентатите ще получат от властите

обезщетения и еднократни помощи в размер на 1 милион рубли

(около 33 хиляди долара).

Руският премиер Путин разпореди на семействата на загиналите да бъдат изплатени обезщетения в размер на 300 хиляди рубли (около 10 хиляди долара). На тежко ранените и получилите средни травми ще бъдат изплатени по 100 хил. рубли, а на леко пострадалите - по 50 хиляди.

Отделно градските власти отпускат допълнителна еднократна помощ както на семействата на загиналите, така и на всеки един от пострадалите.

Утрешният ден, 30 март, е обявен за ден на траур в памет на загиналите при атентатите. Знамената на държавните учреждения ще бъдат спуснати наполовина. Московското кметство препоръча на културните центрове, радиостанциите и телевизиите да отменят развлекателните си програми.

Московският патриарх Кирил порица таксиметровите шофьори в руската столица, които

вдигнаха до 10 пъти тарифите

си заради блокираното от сутрешните атентати метро, предаде ИТАР-ТАСС.

"Тези пари няма да ви донесат добро. Върнете ги - извършете с тях добри дела!", призова Кирил шофьорите. "Всяко желание да забогатееш от чуждата мъка, носи мъка", подчерта той.

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо

до своя руски колега Дмитрий Медведев във връзка с терористичните атентати.

България категорично осъжда този жесток и антихуманен акт, който не може да бъде оправдан с никакви политически, религиозни, етнически и други съображения, се казва в писмото.

Лидери от целия свят осъдиха самоубийствените атентати в Москва, съобщават световните агенции.

Президентът на САЩ Барак Обама определи нападенията като "жестоки деяния" и подчерта, че американският народ е солидарен с руския народ в стремежа му да се противопостави на яростния екстремизъм и на терористичните атаки, които са израз на пълното незачитане на човешкия живот.

В телефонен разговор той предложи помощта на САЩ в разследването на атентатите, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Руският президент благодари на американския си колега и подчерта, че борбата с тероризма е една от най-важните сфери на сътрудничеството между Русия и САЩ. "Трябва да обединим усилия и да сътрудничим, за да не допуснем терористичната заплаха да обхване цялата планета", се казва в декларация на руския президент.

С четири изявления - на председателя на ЕК Жозе Барозу, на испанското ротационно председателство на ЕС, на дипломат номер едно на ЕС Катрин Аштън и на председателя на ЕП Йежи Бузек, Европейският съюз също осъди нападенията в Москва и подчерта, че застава в този тежък момент до руския народ.

Британският премиер Гордън Браун, заяви, че е дълбоко възмутен и потресен от терористичните актове в Москва и отбеляза, че за извършителите и организаторите на тези деяния нито едно наказание няма да бъде справедливо.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е на визита в Турция, също каза, че е потресена от случилото се в Москва. Тя допълни, че е шокиращо подобно ужасно деяние да бъде извършено насред руската столица.

Френският президент Никола Саркози, който започва официално посещение в САЩ, осъди най-твърдо нападенията и призова да бъде направено необходимото, за да бъдат арестувани и осъдени авторите на тези варварски деяния.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди остро атентатите. Не може да има никакво оправдания за такива атаки срещу невинни граждани. Изразявам съболезнования на семействата на загиналите и пожелавам бързо възстановяване на ранените, се изтъква в негова декларация.

НАТО остава вярна на ангажимента си към сътрудничество с Русия в борбата с международния тероризъм, подчертава генералният секретар на организацията.

Няколко часа по-късно Съветът за сигурност на ООН също осъди остро терористичните нападения.

В изявление Съветът нарича тероризма една от основните заплахи срещу международния мир и сигурност и подчертава, че всяко терористично нападение е престъпление, което не може да бъде оправдано, независимо от мотивите, времето, мястото или извършителите.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също решително осъди бомбените атентати и изрази увереност, че руските власти ще изправят пред съда извършителите на това ужасно терористично нападение, съобщи говорителят на ООН Мартин Несирски.

Министрите на външните работи на

страните от Г-8

също осъдиха терористичните атентати. В специална декларация те изразиха солидарност с руското правителство и руския народ.

Двата самоубийствени атентата в московското метро показват ясно, че силният човек на руската политика, премиерът Владимир Путин, не е успял да се пребори с насилието на кавказките сепаратисти, отбелязва Франс прес.

"Атентатите са

провал на

политиката на Владимир Путин

в Северен Кавказ

", категоричен е независимият руски анализатор Александър Голц.

Нападенията стават близо година, след като Кремъл гръмко обяви края на конфликта в Чечения, продължил десет години.

Но оттогава, от април 2009 г., нападенията срещу руските сили не спряха както в Чечения, така и в съседните републики Дагестан и Ингушетия.

Всички анализатори обаче са единодушни в едно. Руското общество няма да упражни натиск върху властите за рязка промяна на политиката в Кавказ. Логиката на народа е проста. Руснаците ще си кажат: "Оцелях, семейството ми оцеля" и животът ще продължи, казва Голц.

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 55 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen