1

Н а 10 април ще започне предупредителна стачка на служителите на авиокомпания "Луфтханза", в резултат на която ще бъдат отменени най-малко 800 полета за деня от и до летищата във Франкфурт на Майн, Мюнхен, Кьолн и Бремен.

За засегнатите над 90 хил. пътници е предвиден алтернативен полетен план, съобщиха от МВнР.

От сряда се очаква всички полети да се изпълняват по разписание.

Услугите ще се върнат към нормалното в сряда след стачката, по време на която групи служители, като помощен персонал и пожарникари на летището, ще излязат от работа между 05:00 и 18:00 ч. местно време.

От основния профсъюз "Верди" заявиха, че преговорите между 10 и 13 април имат за цел да увеличат натиска върху работодателите, за да "дадат на работниците от публичния сектор дял в доброто икономическо представяне" в най-голямата европейска икономика.

Представителите на работниците от "Верди", сдружението на учителите GEW и федерацията на държавните служители DBB искат 6% увеличение на заплатите или увеличение на заплатите от поне с 200 евро за 2,3 милиона души, работещи за федералните и местни правителства в Германия.

Те бяха окуражени от успеха на силния металургичен съюз IG Metall, който спечели 4.3% увеличение на заплатите.

Последният кръг от разговори между синдикатите от публичния сектор и техните работодатели е планиран за 15-16 април.

"Предупредителните стачки", които траят по няколко часа, са традиционно загряване на преговорите за заплати в Германия.

Ако преговорите се провалят, синдикатите могат да прибягнат до по-агресивни, по-дълготрайни видове стачки.

Министерството на външните работи съветва българските граждани, които ще пътуват с авиокомпания "Луфтханза", предварително да се информират за статуса на техните полети от интернет страниците на съответните летища. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@