55

А мериканският президент Джо Байдън изрази солидарност с Израел след нападението на Иран и се срещна с екипа си по националната сигурност, за да обсъди ситуацията, предадоха световните агенции.

"Ангажиментът ни към сигурността на Израел с оглед на заплахите от страна на Иран и неговите марионетки (в региона) е непоколебим", написа Байдън в социалната мрежа X, публикувайки снимка от извънредната среща в Белия дом със съветниците си по сигурността.

Напрежението в Близкия изток ескалира: Иран нападна с дронове и крилати ракети Израел

Германия призова за незабавно спиране на нападението. "Осъждаме по най-категоричен начин продължаващата атака, която би могла да хвърли целия регион в хаос", написа външната министърка Аналена Бербок в публикация в X.

България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа X.

МВнР: България е силно обезпокоена от неприемливата атака на Иран срещу Израел

Британският премиер Риши Сунак осъди "безразсъдната" атака на Иран срещу Израел, която според него показва неговото "намерение да всее хаос в собствения си заден двор".

Италия следи с внимание и безпокойство ситуацията след изпращането на ирански дронове срещу Израел, съобщи тази нощ италианският външен министър Антонио Таяни в мрежата X.

"Решавайки се на такъв безпрецедентен акт, Иран преминава нов праг в дестабилизиращите си действия и създава риск от военна ескалация", предупреди френският външен министър Стефан Сежурне. "Франция отново потвърждава ангажираността си със сигурността на Израел и го уверява в своята солидарност", добави той.

Министерството на външните работи на Египет заяви, че "призовава за максимална сдържаност" и "е в пряк контакт с всички страни в конфликта, за да се опита да овладее ситуацията", като същевременно предупреди за "риска от регионално разширяване на конфликта".

Саудитското външно министерство призова всички страни в конфликта към сдържаност.

От съюзници до заклети врагове: Отношенията между Иран и Израел

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди "категорично" атаката. "Тя представлява безпрецедентна ескалация и сериозна заплаха за регионалната сигурност", написа той.

"Канада недвусмислено осъжда тези въздушни удари", заяви министър-председателят Джъстин Трюдо в изявление, в което заяви своята "солидарност с Израел". Той каза, че атаките "още веднъж демонстрират презрението на иранския режим към мира и стабилността в региона".
     
Президентът на Аржентина Хавиер Милей изрази "своята солидарност и непоколебим ангажимент към Държавата Израел".

Мексиканското правителство каза, че е "силно обезпокоено" от това нападение и от "цената, която това действие може да има по отношение на хиляди човешки животи". 

САЩ: Много е вероятно Иран да нападне Израел на 14 април

Министърът на външните работи на Чили Алберто ван Клаверен каза в X че е "разтревожен от сериозната ескалация на напрежението в Близкия изток и от иранските нападения срещу Израел".

"Китай изразява силното си безпокойство от влошаването на сегашната ситуация и призовава всички засегнати страни да проявят сдържаност и спокойствие, за да избегнат нова ескалация" на напрежението, каза Министерството на външните работи в Пекин.

Председателката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен осъди безпрецедентното нападение на Иран срещу Израел и призова всички страни да покажат сдържаност, предаде ДПА.

"Осъждам силно явната и неоправдана атака на Иран срещу Израел. Призовавам Иран и неговите проксита незабавно да прекратят тези атаки", написа тя в X.

"Сега всички участници трябва да се въздържат от по-нататъшна ескалация и да работят за възстановяване на стабилността в региона", добави Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в X, че "осъжда с най-голяма твърдост безпрецедентната атака, предприета от Иран срещу Израел" и призовава страните към сдържаност, предаде Франс прес.

"Осъждам по най-категоричен начин безпрецедентното нападение, извършено от Иран срещу Израел, което заплашва да дестабилизира региона. Изразявам солидарността си с израелския народ", заяви френският президент, като подчерта, че Париж държи "на сигурността на Израел, на нашите партньори и на регионалната стабилност".

"Франция работи за деескалация със своите партньори и призовава за сдържаност", добави Макрон.

НАТО "осъжда ескалацията от страна на Иран" и "призовава към сдържаност", за да не "излезе конфликтът в Близкия изток извън контрол", заяви говорителка на Алианса.

"Осъждаме ескалацията, извършена от Иран през нощта, призоваваме за сдържаност и следим отблизо развитието на ситуацията. От съществено значение е конфликтът в Близкия изток да не излезе извън контрол", се казва в изявлението на говорителката Фара Дахла.

Държавните и правителствените ръководители на Г-7, ще се срещнат чрез видеоконферентна връзка в ранния следобед, "за да обсъдят иранската атака срещу Израел", съобщи италианското правителство, което в момента председателства тази група на индустриализираните държави. "Работим, за да избегнем още по-голяма военна криза", подчерта италианският външен министър Антонио Таяни пред обществената телевизия "Раи 3"

"Г-7 ще изпрати послания до Израел, че е необходимо максимално внимание, за да се предотврати ескалирането на ситуацията", добави той, като подчерта, че "снощното иранско отмъщение може да постави началото на опасна спирала".

Зеленски днес осъди иранската атака срещу Израел, призовавайки към усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на напрежението в Близкия изток.

„Иранските действия заплашват целия регион и света, както руските действия заплашват с по-широк конфликт. Очевидното сътрудничество между двата режима в разпространяването на терора трябва да се сблъска с категоричен и единен отговор от света“, написа Зеленски в социалната мрежа „Екс“.

Снощи Ислямска република Иран извърши първото си пряко нападение срещу своя заклет враг Израел. По данни на израелските военни при мащабната атака са били изстреляни над 300 безпилотни летателни апарата и ракети. Според военните по-голямата част от тях са били прихванати още извън границите на Израел.

Само малък брой ракети са попаднали на израелска територия и не са причинили смъртни случаи или големи щети.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 5 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 5 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 6 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 6 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 6 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 6 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 6 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 7 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 7 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 7 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 7 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 7 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 8 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 8 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”