59

П рез 1961 г. България стартира грандиозен проект за плавателен канал от столицата София до Черно море. Тогава с безплатния труд на социалистическото население всеки мегапроект изглежда възможен. Но този така и не е завършен. Все пак край язовир „Панчарево“ все още могат да се видят следите от огромния труд, положен при старта на проекта.

В наши дни съседна Турция може да осъществи нещо почти толкова грандиозно - вълните на Черно море спокойно се разбиват в брега на турското крайбрежно селище Карабурун в близост до Истанбул.

ВИЖТЕ ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ В СНИМКИ

Недалеч се виждат тучни ливади, където пасат биволи.

Турция прегрява и това може да е проблем за Ердоган

Борисов: Нова газова връзка с Турция до края на юни

Ако обаче турският президент Реджеп Ердоган спечели президентските избори на 24 юни, тази идилична картина може да се превърне в плавателен канал, съизмерим с тези в Суец или Панама.

Истанбулският канал е най-амбициозният от поредицата „мегапроекти“ на Ердоган, който за 15 години на власт измени коренно инфраструктурата на Турция, като се появиха редица нови летища, мостове, пътища и тунели.

В околността вече се виждат множество обяви за продажба на парцели и имоти, както и такива, които настойчиво рекламират новостроящи се апартаменти с изглед към канала. Рекламен видеоклип с Ердоган показва как районът ще се промени с луксозни жилища по бреговете на бъдещото съоръжение.

Турски официални лица твърдят, че каналът е необходим, за да облекчи натоварването на Босфора – протокът, който разделя Европа от Азия и пресича Истанбул.

Опонентите на турския президент определят проекта като екологично бедствие, което ще унищожи едни от последните зелени пространства на Истанбул и необратимо ще навреди на местната екосистема.

Плавателният канал се превърна във важна предизборна тема, тъй като Ердоган с гордост презентира проекта като доказателство за визията му за превръщане на Турция в една от най-иновативните и бързорастящи световни икономики.

Турските власти твърдят, че съоръжението с дължина 45 километра ще свърже Черно с Мраморно море и по не го ще могат да минават до 160 плавателни съда дневно.

„Ще се превърне в глобална марка“, обеща Ердоган по време на предизборен митинг.

Главният опонент на Ердоган Мухарем Индже от опозиционната Републиканска народна партия обаче ясно заяви, че ако спечели изборите ще прекрати проекта, който той описва като гигантско пилеене на пари.

„Не, аз няма да го строя. Няма да харча милиарди долари от нашите пари, за да изкопая един канал.“, каза той. „Извинявам се, но няма начин!“

Ердоган рекламира плавателния канал като поредния проект след такива като двата тунела под водите на Босфора, третия мост на него, както и третото летище на Истанбул, което ще започне да функционира през октомври.

Предвидено е каналът да започне от района на Кючюкчекмедже, квартал на Истанбул на брега на Мраморно море, след което да продължи към язовира Сазлъдере преди да достигне Черно море при Карабурун. Строителните работи все още не са стартирали.

Турските власти се надяват също, че каналът ще позволи на Турция да получи допълнителна финансова изгода от позицията на Истанбул като хъб на международния морски транспорт и ще намали времето за изчакване за корабите, които често стоят с дни закотвени на входа на Босфора.

„Ние не го разглеждаме просто като проект за плавателен канал, а повече като опит за привличането на още жилищно строителство“, коментира Нурай Чолак, активист от групата „Северни гори“ и допълва, че проектът е „екологично клане“, което ще унищожи гора с площта на 20 000 футболни игрища.

В опит да отклони подобни критики, Ердоган включи в предизборната си кампания обещания за създаването на нови обширни „национални паркове“; в Истанбул и други градове.

В Карабурун върху предизборните плакати на Ердоган стои призивът „Велика Турция се нуждае от силен лидер“ и много от местните жители нямат търпение да започне строителството на канала, надявайки се да продадат скъпо земята си.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@