6

Мъже, пътували в пригоден единствено за жени вагон на новото метро в индийската столица Делхи, бяха принудени от разярените пътнички да правят коремни преси на платформата за назидание.

Най-малко един вагон във всеки влак от метрото на столицата, където индийките и туристките от десетилетия подават жалби за сексуален тормоз, е предназначен единствено за жени.

Влаковете на подземния транспорт обаче станаха прекалено претъпкани, след като бяха построени лъчове и до предградията на Делхи.

Изданието "Таймс ъф Индия" (TimesOfIndia.com) наскоро съобщи, че в предградие на Делхи местен полицай провел импровизирана акция срещу сексуалните натрапници, в която участвали и десетки разярени жени.

"Недисциплинираните пътници не само бяха глобени с по 250 рупии, а и бяха принудени от няколко жени да правят коремни преси", написа индийският всекидневник.

Не само в Индия обаче транспорът е пригоден, така че да се предотврати сексуалното насилие.

В края на април тази година в Малайзия пуснаха розови пътнически вагони.

Жените мюсюлманки обаче не са длъжни да се возят в тях. Те могат да пътуват и в другата част на влаковете, ако предпочитат.

Великобритания пък е друга страна, в която има обособен транспорт само за жени. През 2006 г. лондонска такси компания пусна розови коли за жени, тъй като данните тогава сочеха, че поне 10 жени на месец са нападани в таксита.

В Амстердам тази година пък пуснаха и розов трамвай, но по съвсем друга причина – заради реклама на велосипедната обиколка на Италия - Джиро д'Италия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@