27

О т началото на тази година освен като "мъж" и "жена" в акта за раждане германците вече имат и трета възможност - "друг". Тя е за интерсекс - термин, който се използва, вместо хермафродит, за хора, които не отговарят на биологичната дефиниция за мъж или жена и които имат белези и от двата пола.

Германският парламент въведе варианта за трети пол, задължен от федералния Конституционен съд, който през ноември се произнесе по иск, заведен от жена, чието изследване на хромозомите потвърдило, че те не съвпадат с нито един от двата пола. Досегашното изискване да се посочва само мъжки или женски пол бе счетено за нарушение на правото на личен живот и на забраната на дискриминацията. Реформата е извършена от широката коалиция на консерваторите и социалдемократите.

За да бъде вписан като пол "друг" обаче ще се изисква документ от лекар за потвърждение.

Кой решава дали Пол да бъде тя или той (видео)

През последните години други страни също приеха подобно законодателство.

Австрия бе първата страна в Европа, която узакони третия пол, след като Конституционният съд в средата на миналата година прие специално решение. Австралия, Нова Зеландия, Малта, Индия и Канада също приеха законодателство, с което признават трети пол и равнопоставеност за интерсексуалните граждани.

По данни на ООН до 1,7% от световното население са родени като интерсексуални, приблизително същият е броят на хората с червена коса.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagra

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@