2

Йозеф Фрицъл беше осъден на доживотен затвор за това, че е държал затворена и е изнасилвал дъщеря си в мозе в продължение на 24 години и е баща на родените от нея седем деца.

73-годишният Фрицъл се призна за виновен за кръвосмешение, изнасилване, държане на дъщеря си като робиня и убийство.

Преди това осемчленното жури - по равно мъже и жени, прие становището на прокурора, че Фрицъл е виновен по най-тежкото обвинение - убийство, за смъртта на бебе, родено от дъщеря му Елизабет, в мазето, тъй като не е потърсил помощ въпреки, че е знаел, че животът на детето е в опасност.

В последния ден от процеса Фрицъл се разкая пред съда за престъпленията си.

"Най-искрено съжалявам. Но за жалост вече нищо не мога да направя", каза Фрицъл в съдебната зала в Санкт Пьолтен.

Прокурорът по делото поиска той да получи максимална присъда. Имало е непредумишлено убийство, което изисква максимална присъда, заяви прокуор Кристине Бюркхейсер.

Според нея обвиняемият също така е "злоупотребил с доверието на хората", като е мамил в продължение на 24 години всички заобикалящи го, както и местните власти в Амщетен, където се намира жилището му.

На днешното заседание Фрицъл за първи път се появи без да крие лицето си, както правеше предните дни.

Психиатърката Аделхайд Кастнер, която направи психиатричната експертиза на Фрицъл, заяви вчера в съда, че той може да носи съдебна отговорност, но предупреди, че страда от разстройство на личността и ако не бъде приет за лечение в психиатрична клиника, може да повтори деянието си.

Адвокатът на обвиняемия Рудолф Майер каза, че се надява клиентът му да може да се възползва от смекчаващи вината обстоятелства и също подчерта, че Фрицъл страда от разстройство на личността.

Според адвоката Фрицъл вчера е признал вината си по всички обвинения, защото е усетил, че в съдебната зала седи дъщеря му Елизабет. Така адвокатът потвърди информацията, появила се в австрийски медии, че Елизабет Фрицъл е присъствала във вторник в съда инкогнито.

Тя искала да наблюдава реакциите на баща си при прожектиране на касетата с нейните показания, записани предварително. Елизабет смятала да включи епизодите с поведението на баща си в съда в автобиографичната книга, която пишела, съобщиха вчера австрийски издания.

В съда адвокатът заяви още, че клиентът му, както и самият той са получили смъртни заплахи.

Британският в. "Гардиън" публикува днес разказ на лелята на Елизабет Фрицъл - Кристияне Рамзауер. Тя споделя, че едно от децата на Елизабет и Йозеф, 7-годишният Феликс, който бил роден през 2002 г. и който е най-малкото от трите деца, отгледани изцяло в мазето, много тъгувал за баща си въпреки годините на пленничество.

Детето не преставало да пита за Йозеф и да плаче за него. Според лелята на Елизабет, за разлика от останалите три деца, баща му се отнасял към него с особено внимание, непрекъснато му носел подаръци.

Лелята на Елизабет разказва още, че най-голямото от трите деца, живели изцяло в мазето - Керстин, до края на живота си щяла да се нуждае от медицинска помощ. Именно рязкото влошаване на здравето на Керстин стана причина миналата година да избухне скандалът "Фрицъл".

Тогава Йозеф Фрицъл се съгласи Керстин да бъде изведена от мазето и приета за лечение в болница. Лекарите поискали да  разговарят с майка й и Фрицъл разрешил на дъщеря си Елизабет да отиде в болницата два пъти. При второто посещение тя се осмелила да разкаже там за страданията си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@