5

Б ританският регулатор на данните заяви, че ще глоби Facebook с 500 милион паунда (660 000 долара) за това, че социалната мрежа не е защитила данните на потребителите. Това е най-високото наказание за нарушение на личните данни в Обединеното кралство, пише BBC.

Това идва вследствие на направено разследване дали с личната информация е било злоупотребено от кампании от двете страни на британския референдум за 2016 г. в ЕС.

Службата на комисаря по информацията (ICO) се фокусира върху Facebook от началото на годината, когато се появиха доказателства, че приложение е било използвано за събиране на данни на десетки милиони потребители на социалната мрежа в целия свят.

В доклад контролният орган заяви, че планира да наложи на Facebook наказание с максималната сума, която е предвидена за нарушения на Закона за защита на данните.

"Разследването на ICO заключи, че Facebook е нарушила закона, като не е защитила информацията за хората", гласи заключението, добавяйки, че компанията "не е прозрачна за това как данните на хората са придобити от други хора".

Социалната мрежа призна, че данните на 87 милиона потребители може да са били похитени от британската консултантска фирма Cambridge Analytica, която е работила за кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г.

Източник: Getty Images/Guliver

Cambridge Analytica, която отрича обвиненията, след развихрянето на скандала около некоректните ѝ действия, подаде иск за доброволен банкрут в САЩ и Великобритания.

През май ЕС обяви строги нови закони за защита на данните, позволяващи на регулаторите да налагат на дружествата глоба до 20 милиона евро или четири процента от годишния световен оборот.

Източник: Getty Images/Guliver

Британският иск за глоба срещу Facebook идва в момент, когато компанията е изправена пред потенциално тежък законопроект за обезщетение в Австралия, където е подадена жалба до регулаторните органи заради действията на Cambridge Analytica - смята се, че действията на компанията са засегнали около 300 000 потребители в Австралия.

Уганда въведе дневен данък за ползване на Интернет услуги

ЕС гласува директива, която може да "унищожи" интернет

Зукърбърг в ЕП: Извинявам се, не направихме достатъчно

Facebook ще се бори с фалшивите новини в България

Facebook пак променя как ще избира новините в профилите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@