АП: Жените изчезват от градския пейзаж в Ерусалим
Светска жена спори с ултраортодоксален евреин по време на протест срещу сегрегацията на половете в Меа Шеарим   
Източник: ЕПА/БГНЕС
23
Пу улиците на израелската столица вече рядко може да се видят плакати с изображения на жени. В някои квартали за жените има отделни тротоари, а в автобуси и клиники има разделения по пол.

Военни обмислят прехвърляне на жени бойци в други армейски части, защото религиозни мъже не искат да служат с тях.

Това е новата реалност в някои райони на Израел през XXI век, където ултраортодоксални равини се опитват да спрат навлизането на светските ценности в затвореното си общество чрез яростна реакция срещу смесването на половете на обществени места.

На пръв поглед изглежда, че Израел искрено държи на принципа за равнопоставеност на половете - покойната Голда Меир беше министър-председател, днес Ципи Ливни е опозиционен лидер, а израелските жени войници са известни по целия свят.

Действителността не е толкова блестяща

Световният икономически форум наскоро показа, че в Израел не се гледа с добро око на жените, които се стремят към властта. През 2009 г., последната година, за която има данни, израелките са печелели 2/3 от парите, които печелят мъжете.

Наложеното ново разделение се чувства най-силно в Ерусалим, където ултраортодоксалните юдеи нарастват като брой и влияние.

Явлението започва да се наблюдава и другаде, въпреки че в района на Тел Авив - най-големия израелски град - светските евреи имат голямо мнозинство и животът прилича на този в повечето западни градове.

Все пак светски настроените евреи там и другаде в Израел се притесняват, че това може да засегне начина им на живот, защото свръхрелигиозните, макар още относително малобройни, стават все повече.

Прогнозира се, че високата раждаемост на ултраортоксолните евреи, при които семействата имат средно по седем деца,

ще увеличи дела им през 2025 г. на 15% спрямо сегашните 9%

Въпреки че е трудно да се прецени, смята се, че около четвърт от 6-те милиона евреи в Израел изповядват съвременната форма на юдаизъм, 1/4 са традиционалисти, а останалите са светски ориентирани.

Като оставим цифрите настрана, ултраортодоксалните евреи имат все по-голямо влияние във фрагментираната политическа система на Израел.

Колкото по-силни стават те и религиозната им общност, толкова повече се опитват да налагат нормите си, подчертава Хана Кехат, основателка на религиозния женски форум "Колех". А нормите им са "сегрегация на жените и дискриминация спрямо тях".

Ултраортодоксалните евреи по света отдавна гледат с неодобрение на смесването на половете в техните общности, но сравнително отскоро се опитват да приложат такива забрани и на обществени места в Израел.

Известни с характерното си черно облекло и дългите си бакенбарди, навити на масури, те започнаха да изпробват докъде може да стигне половата сегрегация още преди години, когато

ултраортодоксалните мъже започнаха да нареждат на жените,

които използват някои автобусни линии, минаващи през техните квартали, да сядат в дъното на автобуса.

Тази практика, възприета и в някои ултраортодоксални общности в САЩ, беше успешно оспорена във Върховния съд на Израел и "Кехат" казва, че жените вече подават много по-малко жалби за отношението към тях в автобусите.

В повечето автобусните линии в Израел никога не е имало сегрегация. Но автобусите не бяха последната спирка по пътя към половата сегрегация.

Някои супермаркети в ултраортодоксалните юдейски общности, които преди се задоволяваха да настояват жените да се обличат скромно, с блузи с дълги ръкави и дълги поли, сега са определили отделни часове за пазаруване според това дали клиентите са мъже и жени - друга практика, срещана в общностите и в САЩ.

Някои клиники имат отделни входове и чакални за мъже и жени

Според Мени Шварц-Гера, ултраортодоксален журналист, строгото съблюдаване на благоприличието е един от стълбовете на ултраортодоксалния юдаизъм и е "злонамерено" и погрешно да се тълкува като унизително за жените.

Хората, които не харесват това, могат да избират други възможности като супермаркети без отделни часове за мъже и жени, каза той. По думите му целта не е да се унижават жените. Върховният съд на Израел е на друго мнение.

Миналия месец съдът нареди да се премахнат прегради, поставени в ултраортодоксалния квартал Меа Шеарим в Йерусалим, които не позволяват на мъжете и жените да вървят на един и същи тротоар по време на религиозна церемония, в която по тесните улици на анклава минаха десетки хиляди хора.

Половата сегрегация "започна с автобусите, продължи със супермаркетите и стигна и до улиците" - цитат на главен съдия Дорит Бейниш.

Тя не изчезва, даже напротив

Но общинската съветничка, поставила въпроса пред съда в Ерусалим (самата тя религиозна еврейка), беше уволнена от светския кмет Нир Баркат. Баркат, който дойде на власт с обещания да намали растящото влияние на ултраортодоксалните евреи, 1/3 от 750-те хиляди, които живеят в града, обясни, че е уволнил Ракел Азариа, защото е съдила града, а не защото е възроптала срещу ултраортодоксалните евреи.

От години рекламодатели прикриват жените модели по билбордовете в Ерусалим и други общности с голямо ултраортодоксално население. Ултраордоксалните евреи обезобразяват такива реклами, а производителите се сблъскват с бойкоти на компании, чиито нрави не се одобряват.

Наскоро самоцензурата надхвърли поразголените изображения: жените или напълно отсъстват от билбордове, или, както в случая с рекламите на една компания за дрехи,

само са загатнати в гръб, с ръка и портмоне

През лятото Ерусалим откри с голяма външна рекламна кампания дългоочакваната си бърза железопътна линия. Тя бе представена като чудо на технологията на XXI век, но на нито един от билбордовете няма нито едно женско лице. Рекламодателите признават натиска на ултраортодоксалните евреи.

Частна радиостанция дори забрани да се пускат песни, в които пеят жени, както и интервюта с жени.

Охад Гибли, директор по маркетинга в рекламната агенция "Канаан", потвърди в понеделник, че неговата компания е посъветвала организация за трансплантиране да се откаже от снимките с жени в кампанията си в Ерусалим и ултраортодоксалния град Бней Брак поради страх от бурна реакция и евентуално насилие.

"Научихме, че рекламна кампания в Ерусалим и Бней Брак, която включва снимки на жени, няма да оцелее повече от няколко часа в най-добрия случай, а в други случаи ще доведе до вандалски прояви и палене на автобуси", каза той пред военното радио.

Наскоро Баркат каза пред репортери, че "е незаконно да се забрани" рекламирането чрез жени. Но "в Ерусалим трябва да действаш разумно, ако искаш да рекламираш нещо. Това е особен град, това е свещен град, чувствителен за мюсюлмани, християни и ултраортодоксални юдеи."

Жените, образно казано бяха премахнати от градския пейзаж

чрез махане на рекламите, но се правят и опити да бъдат накарани да замълчат. През септември девет религиозни войници напуснаха военно мероприятие, защото на него пяха жени - действие, което крайно набожни евреи твърдят, че провокира похотливи мисли.

Военните отстраниха четирима от тях от курс за подготовка на офицери, защото отказаха да се извинят, че не са се подчинили на заповедта да останат.

При друг случай армията уведоми четири жени военни, че може да се наложи да напуснат артилерийския си батальон, за да влязат в него религиозни мъже, които са против смесването на половете.
Коментари 23
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

23 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 44 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво