Вацлав Хавел - Велик европеец на нашето време
Хиляди чешки граданидойдоха тази вечер на знаменития площад "Вацлавски намести" в Прага, за да запалят свещички в памет на любимия им Вацлав Хавел   
Източник: ЕПА/БГНЕС
6
Чешки лидери и политици от чужбина почетоха паметта на Вацлав Хавел, дисидентът драматург, който оглави "нежната революция" от 1989 г., свалила по мирен път комунистическото управление в бивша Чехословакия. Чешкото правителство ще заседава утре, за да обяви период на официален траур.

Бог да го прости! - каза първият демократично избран български президент д-р Желю Желев. "Той беше толкова близък и обичан от мен човек. Ние двамата и след като вече не сме действащи президенти сме се срещали на повече от 20 международни форума. Сближавал ни е не само общия възглед за мирен преход, но интересите ни във философията, културата, изкуството. Губя много, много скъп човек за мен...

Хавел е един от малкото европейски политици, които успяха да променят Източна Европа без насилие и затова е и пример за промените в Арабския свят от тази година.

Той беше един от най-ярките символи на "нежната революция. Ние бяхме щастливото поколение политици, може би в цялата човешка история. Защото съдбата не само не ни попречи, но ни и позволи да направим нежните революции вЕвропа. Това беше парадоксално явление - най-свирепата комунистическа, тоталитарна диктатура да се събаря с мирни средства, без оръжия."

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Чешката република Вацлав Клаус, в което изразява своите и на българския народ съболезнования за голямата загуба. Държавният глава заявява, че Вацлав Хавел ще остане завинаги в паметта на чешкия народ и демократичната общност като интелектуалец, политик и държавник, посветил целия си съзнателен живот на борбата за демокрация.

"И с перото си, и с позицията си президентът Хавел неотменно отстояваше основните права и свободи на гражданите, справедливостта и добруването на чешкия народ. Популярен и обичан както в родината си, така и в чужбина, той до последния си ден неспирно работеше и се вълнуваше от бурните политически процеси на нашето съвремие, внимателно следеше и публично изказваше безпокойството си от задълбочаващата се пропаст между богатите и бедните части на света, от потенциала за сблъсъци между различни расови и културни групи, от засилващия се национализъм и ксенофобия", се казва в писмото.

Министър-председателят Бойко Борисов: "Днес всички носим спомена за онова знаменателно слово на 10 декември 1989 година от балкона на Вацлавския площад, поставило началото на Пражката "нежна революция". И сега сме съпричастни с духа на европеизма, въплътен в историческите слова на Хавел - "Истината и любовта ще победят над лъжата и омразата".

Той вярваше, че краят на Студената война е възможен и с делата си го постигна. Благодаря  на великият европеец Хавел, който върна Източна Европа там, където й беше мястото."

Чешкият президент Вацлав Клаус отдаде почит на предшественика си Вацлав Хавел, като го нарече символ на модерна Чехия. Вацлав Хавел се превърна в символ на модерната Чешка държава, подчерта Клаус в декларация, излъчена пряко по обществената телевизия.

Клаус изрази уважението си към смелата борба на Вацлав Хавел срещу комунистическия тоталитаризъм. "Личността му, неговото име и творчество допринесоха много Чешката република да стане неразделна част от общността на свободните и демократичните държави.

Точно Хавел ме покани през ноември да се присъединя към "Гражданския форум" - широкото движение, обединило всички демократични сили под негово ръководството по време на Нежната революция", припомни Клаус, който бе министър на финансите в правителството на националното съгласие, поело властта след 10 декември 1989 г.

Смятам нашето сътрудничество за плодотворно, както и нашите случайни спорове по времето, когато заемахме високи постове, добави Клаус, често смятан за политически съперник на Хавел.

В Полша основателят на антикомунистическото движение "Солидарност" и бивш президент Лех Валенса нарече Хавел "голям борец за свободата на нациите и за демокрация".

"Това е голяма загуба. Той бе голям теоретик на времената ни и гласът му страшно ще липсва на Европа, особено сега когато тя преминава през тежка криза. Той бе голям оратор на борбата за свобода, за демокрация и за освобождаване от игото на комунизма", заяви Валенса.

В Словакия, която се отдели от Чехия през 1993 г., министър-председателката Ивета Радичова заяви, че Хавел "отвори вратите към света след 1989 г."

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Хавел е бил голям европеец: "Неговата посветеност на свободата и демокрацията е също толкова незабравима, колкото огромната му човечност. Ние германците имаме много за какво да му благодарим."

Германският външен министър Гидо Вестервеле определи Клаус като "пионер на обединението" на Европа: "Той беше душата на чешката революция. Без него, без смелите му слова демократичните промени в Централна и Източна Европа щяха да са немислими. Прекланям се пред този велик борец за демокрация и свобода. Германският народ скърби заедно с чешкия народ".

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който е бивш премиер на Полша и активист на "Солидарност": "Вацлав Хавел представлява "нежната революция" и обединението на Европа. Той беше и остава герой. Ще бъде оплакван не само в Чехия и Словакия, но и в целия европейски континент, за чието обединяване допринесе. Вацлав Хавел беше истински смел човек, истински държавник и писател".

Президентът на САЩ Барак Обама: "Вацлав Хавел беше приятел на Америка и на всички, които се стремят към свобода и достойнство и думите му ще отекват в бъдещето. Хавел се сблъска с много пречки, но живя в дух на надежда, който определи като способността да се работи за нещо защото е добро, а не просто защото има шанс да успее.

Мирната му съпротива разтърси основите на една империя, изложи празнотата на една репресивна идеология и доказа, че моралното водачество е по-силно от всяко оръжие".

Френският президент Никола Саркози: "Човек на културата и талантлив писател, Вацлав Хавел въплъщаваше неуморния ангажимент за демокрацията и свободата. Встъпването му в длъжност като президент след нежната революция от 1989 г. бе върховното постижение в един живот, посветен на борбата срещу тоталитаризма и в защита на ценностите, които вдъхновяваха делото му - толерантността, насърчаването на човешките права и борбата срещу потисничеството.

С кончината на Вацлав Хавел Чехия губи един от най-големите си патриоти, Франция губи приятел, а Европа губи един от мъдреците си. Този ангажиран европеец, убеден в необходимата солидарност и дълбокото единство на континента ни ще остане в паметта на французите".

Шведският външен министър Карл Билд писа в "Туитър", че Хавел е "един от великите европейци на нашето време": "Хавел беше може би най-силният глас иззад Желязната завеса, който повече не приемаше една Европа, разделена между свободата и репресията".

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу: "Името на Вацлав Хавел ще остане завинаги свързано с обединението на Европа и разширяването на ценностите й до Централна и Източна Европа. Той бе и извор на огромно вдъхновение за всички, които се борят за свобода и демокрация по света. Той бе истински европеец и поборник за демокрация и свобода през целия си живот.

Бившият германски канцлер Хелмут Кол: "Велик човек, без когото свободата нямаше да е възможна".

Британският премиер Дейвид Камерън: "Европа има огромен дълг към Вацлав Хавел. Той посвети живота си на каузата на човешката свобода. Години наред комунизмът се опитваше да го смаже и да заглуши гласа му. Но драматургът и дисидент Хавел не можа да бъде смълчан. Никой от моето поколение не може да забрави изумителните сцени на Вацлавския площад преди две десетилетия.

Хавел изтръгна чешкия народ от тиранията. Той помогна за установяването на свободата и демокрацията на целия ни континент. Европа е дълбоко задължена на Вацлав Хавел. Днес гласът му замлъкна, но примерът му и каузата, на която посвети живота си, ще продължат да живеят след него".

Британският външен министър Уилям Хейг: "Вацлав Хавел ще бъде запомнен за решаващата си роля в развитието на свободата в Европа. Ще бъде запомнен като лидер, който помогна за създаването на модерна демокрация в Чехия. Постиженията му са исторически и ще продължат да живеят след него".

Бившата съветска дисидентка и руска правозащитничка Людмила Алексеева сравни Хавел със съветския учен дисидент и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, който почина през 1989 г.: "Хора като него не се раждат във всяко поколение и във всяка страна. Ние имахме Андрей Сахаров. Малкият чешки народ имаше Вацлав Хавел. Той бе известен в цял свят. Рядък човек и рядък управник. Човек, който цял живот е следвал морални принципи и не им измени, когато стана президент. Това е загуба не само за Чехия, но и за целия свят".

В Русия опозиционният лидер Григорий Явлински
: "Хавел беше почтен и достоен човек, който никога не се е боял от никого. Той посвети живота си на освобождението на народа си от един тоталитарен режим.

Онджей Черни, директор на Националния театър в Прага: "Най-големият духовен авторитет на нашата млада демокрация, велик политик и отличен драматург е мъртъв".

"Ролята на Хавел като основоположник на едно специфично течение на театъра на абсурда, отразяващо политическата обстановка, е решаваща" - смята чешкият театровед Яна Сопрова
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 26 минути

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 29 минути

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 1 час

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 2 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 2 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 4 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 6 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 6 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон