Светът приветства ликвидирането на Бен Ладен
Убийството на Осама бин Ладен не облекчава преживяваните от нюйоркчани и от американците страдания, но то е изключително важна победа за страната ни, заяви кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг   
Източник: ЕПА/БГНЕС
22

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че след смъртта на лидера на "Ал Кайда" Осама бин Ладен светът е по-добро и по-безопасно място, предаде Ройтерс.

Обама подчерта, че днешният ден е добър за страната и че Съединените щати са спазили ангажимента си да направят така, че справедливостта да възтържествува.

Същото се казва и в общо изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу и на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Бин Ладен беше престъпник, отговорен за ужасни терористични актове, довели до смъртта на хиляди невинни хора. Смъртта му прави света по-сигурно място и показва, че престъпления, подобни на извършените от него, не остават ненаказани, се посочва в изявлението.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен поздрави президента Обама, който е направил възможна операцията срещу Осама бин Ладен. Това е значителен успех за сигурността на съюзниците от НАТО и всички страни, които подкрепиха усилията ни да се преборим с нашествието на глобалния тероризъм и да направим света по-сигурно място за всички нас, гласи изявление на Расмусен. По неговите думи страните от пакта ще продължат мисията си, за да направят необходимото Афганистан никога повече да не бъде рай за екстремистите, а да се развива в мир и сигурност.

Президентът Обама ме информира, че американските сили са убили водача на терористичната мрежа "Ал Кайда". Поздравих и него, и мъжете и жените от армията и разузнаването ни, които посветиха живота си на тази мисия, каза бившият президент на САЩ Джордж Буш.

"Ще бъдем вечно благодарни на тези хора. Този огромен подвиг бележи победа за Америка, за хората които искат мир по света и за онези, които изгубиха близките си при атентатите от 11 септември.

Борбата с тероризма продължава, но тази нощ Америка изпрати недвусмислено послание: колкото и време да отнеме, справедливостта ще възтържествува."

"Поздравявам президента, екипа на националната сигурност и членовете на нашите въоръжени сили, че потърсиха отговорност на Осама бин Ладен след повече от десетилетие на кръвопролитни нападения от страна на "Ал Кайда", каза друг бивш американски президент - Бил Клинтън.

Кметът на град Ню Йорк Майкъл Блумбърг също изрази надежда, че ликвидирането на организатора на атентатите от 11 септември Осама бин Ладен ще утеши донякъде хората, загубили близките си.

"Убийството на Осама бин Ладен не облекчава преживяваните от нюйоркчани и от американците страдания, но то е изключително важна победа за страната ни и отдава дължимото на милионите мъже и жени от въоръжените сили, разузнаването ни и всички други служби, които се борят усърдно за страната ни", каза Блумбърг.

Организацията за международно полицейско сътрудничество "Интерпол" предупреди днес, че е възможна повишена терористична опасност след смъртта на Осама бин Ладен.

Редица страни приветстваха убийството на Осама бин Ладен.

"Ликвидирането на ръководителя и вдъхновителя на "Ал Кайда" е акт на справедливо възмездие за многобройните жертви на екстремизма", се посочва в изявление на българския министър на външните работи Николай Младенов, разпространено от МВнР.

"Днес стана ясно, че ужасните престъпления, чиито вдъхновител бе той, не са останали безнаказани", се казва в изявлението.

България си дава сметка, че този акт не означава незабавно слагане на край на международния тероризъм и ликвидиране на "Ал Кайда". Страната ни ще продължава последователно да допринася в борбата с глобалния тероризъм, който може да бъде победен единствено чрез сплотените усилия на цялата международна общност, заявява министърът.

Родината на Осама бин Ладен, Саудитска Арабия, се надява смъртта на лидера на "Ал Кайда" да помогне на международната борба с тероризма, съобщи саудитската държавна информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

Афганистанският президент Хамид Карзай определи новината като важна. "Необходимо е талибаните да научат урок от това. Те трябва да се въздържат от насилие", призова Карзай.

В телефонни разговори с държавното ръководство на САЩ по повод операцията за ликвидиране на Осама бин Ладен пакистански лидери споделили мнението, че това е "добър и исторически ден за нашите страни".

Смъртта на лидера на "Ал Кайда" е "голямо облекчение за народите по света", коментира британският премиер Дейвид Камерън.

"Дошъл е моментът да си спомним за убитите от Осама бин Ладен и за всички, изгубили хора, скъпи за тях. Това е и моментът да благодарим на всички, които се трудят неуморно по света, за да ни предпазят от тероризма. Дейността им ще продължи", каза Камерън, който поздрави президента Обама и ръководителите на операцията.

Великобритания е наредила на посолствата си да прегледат мерките си за сигурност заради опасения от отмъстителни атаки, предаде Ройтерс, като се позова на външния министър Уилям Хейг.

"Възмездието неизбежно ще застигне всички терористи, но резултати може да има само при общи действия срещу глобалния тероризъм. Русия е готова да засили това сътрудничество", заявиха пред журналисти представители на пресслужбата на Кремъл.

Русия е била информирана предварително за смъртта на Осама бин Ладен, преди САЩ да оповести новината, съобщи руското външно министерство, цитирано от ДПА.

Съобщението идва в момент, когато руските държавници се опитват да прокарат паралел между дългогодишното издирване на лидера на "Ал Кайда" и кампанията на Кремъл за потушаване на ислямисткия бунт в руски Кавказ, отбелязва ДПА.

"Успехът на специалните сили на САЩ, подобно на резултатите на руските специални сили в Северен Кавказ, отчасти срещу пратеници на "Ал Кайда", имат универсално значение", гласи изявление на руското външно министерство.

Франция приветства "постоянството на САЩ", заяви президентът Никола Саркози. Според президента, смъртта на Бин Ладен е "основно събитие от световната борба срещу тероризма".

Германия приветства ликвидирането на Бин Ладен. Силите на мира удържаха тази нощ победа, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя припомни, че с ликвидирането на Обама не изчезва заплахата от международния тероризъм, посочва АФП. ДПА отбелязва, че говорителят на Меркел - Щефан Зайберт – е разменил имената на Осама Бин Ладен и Барак Обама в съобщението си в "Туитър". Преди да бъде коригиран, текстът гласял, че "Обама е отговорен за смъртта на хиляди невинни хора".

"Това е добра новина за всички миролюбиви и свободомислещи хора по света", тъй като най-накрая "бе сложен край на кървавата игра на този терорист", коментира външният министър Гидо Вестервеле и напомни, че на съвестта на Бин Ладен тежи убийството на хиляди невинни хора.

Италианският премиер Силвио Берлускони окачестви операцията в Пакистан като голям успех за САЩ и всички демократични страни, съобщи АФП. "Не трябва да бъде свалян гардът" в борбата с тероризма, каза Берлускони пред съда Милано, където се явява по дело срещу него.

"Победа на доброто над злото, на справедливостта над жестокостта" нарече ликвидирането на терористичния лидер италианският външен министър Франко Фратини.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от Ройтерс, припомни, че християните "не могат да ликуват" заради смърт, но тя трябва да им напомня, че "всеки човек е отговорен пред Бога и хората". Ломбарди подчерта, че Бин Ладен има "тежка отговорност" за това, че е проповядвал "разделение и омраза сред хората" и изрази надежда, че неговата смърт няма да доведе до повече омраза, а до мир.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поздравява Барак Обама "за тази победа на справедливостта, свободата и общите ценности на демократичните страни, били се рамо до рамо срещу тероризма".

Израел бе сред основните мишени на "Ал Кайда", опитала се да образува клетки в ивицата Газа и на Западния бряг, напомни външният министър Авигдор Либерман.

Перуанският президент Алан Гарсия заяви, че смъртта на Осама бин Ладен е "първото чудо" на папа Йоан Павел II, който вчера бе обявен за блажен, предаде АФП.

"Неговото първо чудо беше да отърве света от въплъщението на злото, сатанинското въплъщение на престъпността и омразата. В деня на беатификацията си Йоан Павел II ни изпрати новината, че онзи, който взривяваше кули и сгради, го няма вече на този свят; да се надяваме, че с неговото изчезване ще намалее влиянието на онази група хора, които разпространяват тероризма", заяви Гарсия, който е близък съюзник на САЩ.

Вашингтон вече няма основание да разполага военни в района, заяви днес говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст, цитиран от иранската агенция ИСНА.

Премиерът на Кения Райла Одинга изрази задоволство от новината, но каза, че трябва да бъда направено още за стабилизирането на Сомалия, където се смята, че действат бойци на "Ал Кайда", предаде Ройтерс. Агенцията припомня, че през 1998 г. в Кения и Танзания загинаха стотици хора в два бомбени атентата на "Ал Кайда".

Участници в ислямистки форуми

се молят вестта за смъртта на Бин Ладен да не е истина и намекват за ответни действия, ако тя се окаже вярна, съобщи Ройтерс.

Преобладаващото чувство обаче е скръбта.

Ислямистките интернет-форуми бяха ключово средство за предаване на послания от Бин Ладен до заместника му Айман аз-Зауахири, както и до регионалните клонове на "Ал Кайда", като "Ал Кайда" на Арабския полуостров" в Йемен.

Пакистанските талибани, съюзници на "Ал Кайда", се заканиха да отмъстят за Осама, ако се потвърди, че е убит, и обещаха да атакуват американски мишени и правителството на Исламабад, предаде АФП.

"Ако е бил убит, ще отмъстим за смъртта му и ще нападнем американското и пакистанското правителство и силите им за сигурност, тези хора са врагове на исляма", изтъкна говорител на Движението на талибаните в Пакистан в телефонно интервю за АФП. Движението се присъедини към "Ал Кайда" през 2007 г. и обяви същата година джихад на Исламабад заради подкрепата, която оказва на Вашингтон във войната срещу тероризма от края на 2001 г.

Лидерът на палестинското движение Хамас заклейми убийството и го окачестви като "атентат", предаде ДПА.

Исмаил Хания, който е на практика премиер на ислямисткото движение в ивицата Газа, каза пред репортери, че американската операция на пакистанска територия e продължение на американската престъпна политика. "Ние осъждаме убийството на мюсюлманския муджахид (свещен воин)", каза Хания.

Коментари 22
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

22 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 9 минути

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 15 минути

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 44 минути

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 48 минути

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 56 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 1 час

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 1 час

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 2 часа

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера