Само Русия може да измъкне НАТО от афганистанското тресавище
Руските хеликоптери били по-издръжливи и по-приспособени за местните условия от западните им аналози   
Източник: ЕПА/БГНЕС
4

Явно се готви пробив в отношенията между Русия и НАТО. Москва и алиансът никога не са демонстрирали тъй невероятна дипломатическа активност, каквато виждаме преди есенната среща на пакта на 19 и 20 ноември в Лисабон.

Ако сравним нещата с положението веднага след "кавказката война" от 2008 г., днешното развитие направо си е "пълно рестартиране", дори по-яко от това със САЩ.

Дмитрий Медведев склони да дойде на голямата лисабонска среща и това безспорно е качило допълнително адреналина на всички военни и дипломати.

Формално погледнато, руският лидер ще дойде за участие във форума на Съвета Русия-НАТО на 20 ноември. Но вече бе съобщено и за специална двучасова среща с президента Барак Обама, отделни преговори с генералния секретар на пакта Андерс Фог Расмусен и срещи на четири очи с лидерите на всички водещи държави от алианса.

Загърбил своя график, Расмусен изтегли насрочената визита три дни напред и пристигна в Москва, където разговаря с президента Медведев и външния министър Сергей Лавров, за да подготви очакваното посещение на руския лидер. Още на 1 и 2 ноември обаче в Москва кипеше

твърде бурна руско-натовска дейност.

Сергей Лавров, министърът на отбраната Анатолий Сердюков и шефът на Генералния щаб Николай Макаров преговаряха с главнокомандващия силите на НАТО в Европа, американския адмирал Джеймс Ставридис.

После натовската делегация отиде на срещи в Министерството на извънредните ситуации, Съвета за сигурност, командването на Западния военен окръг на Русия, посети и някои военни учебни центрове. Лавров преговаря и с германския си колега Гидо Вестервеле. Темите бяха същите - Русия и НАТО.

Още през септември Сердюков посети Пентагона и се срещна с министъра на отбраната Робърт Гейтс.

Какво всъщност иска НАТО от Русия?

Всичко това щеше да е твърде много, за да се подготви формалното участие на Медведев в лисабонската среща. На форума и/или след него (ако не стигне времето за съставяне и съгласуване на документите) Русия и НАТО ще сключат няколко споразумения за сътрудничество. Ето какво по-точно:

- Подпомагане на НАТО в доставките на товари, включително военни, за Афганистан през руска територия - както по въздуха, така и с железопътен и автотранспорт;

- Доставки на руски хеликоптери за Афганистан;

- Обучение на афганистански летци, бойци от специалните сили, военни, антинаркотични и антитерористични подразделения от руски инструктори и в руски институции и центрове;

- Евентуално присъединяване на Русия към натовската система за противоракетна отбрана.

Последното впрочем

не само е напълно възможно, но явно е далеч по-близо, отколкото смятат някои.

След срещата с адмирал Ставридис министър Лавров призна, че Москва и НАТО вече "са подготвили някои неща" в сферата на общата противоракетна отбрана.

Естествено обаче Русия би желала да види по-конкретни предложения на алианса за ПРО от досегашните. И най-вече да разбере как ще пасва тук американската ПРО "в представата на Обама". Тя се различава от проекта на Джордж Буш за европейска ПРО, но конфигурацията й съвсем не е толкова неутрален спрямо Русия вариант, колкото твърдят американците.

За руските хеликоптери говорим вече почти от година. Става дума афганистанската армия да получи 20-21 машини, включително Ми-17. Те са по-издръжливи и по-приспособени за местните условия от западните им аналози. Вече сме доставили четири такива вертолета за Полша, членка на ИСАФ.

Защо е тъй силен стремежът на блока към "ново приятелство"?

Страна на перманентни "войни без победител" и рухнали държавни репутации, Афганистан е изправен днес пред много резки промени, а те са невъзможни без подкрепата на Русия. В НАТО и САЩ предпочитат да не го споменават открито, но в частни разговори всички признават това.

Очаква се Лисабонската среща да приеме декларация за

сътрудничество между НАТО и правителството на Хамид Карзай

през периода след 2014-2015 г. Този график предвижда точно през 2014-2015 г. натовското присъствие в Афганистан да бъде сведено до минимум, а контролът над сигурността да бъде прехвърлен на афганистанските войски, полицията и специалните сили.

Всички обаче са наясно, че с оглед на афганистанската специфика НАТО не ще може дотогава нито да спечели войната срещу талибаните, нито да се помири с тях, за да гарантира стабилност, мир и покой.

НАТО има шанс да се измъкне от афганистанското тресавище само благодарение на Русия, която вече е попадала веднъж в тази "клопка"

и познава нещата добре.

НАТО има нужда от руски транзитен коридор, минаващ от балтийските незамръзващи пристанища през Русия до Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Пакистанският маршрут вече не може да осигурява самостоятелно цялата натовска логистика.

Алиансът има нужда от руски инструктори за афганистанските войници, от руска техника, от руска помощ в борбата срещу наркотероризма и производството на наркотици.

"Руснаците биха могли много да ни затруднят живота в Афганистан, обаче не го правят" (Russians could make life very difficult for us in Afghanistan but they don't), заяви дипломат от НАТО. И пактът се надява, че Русия ще мине от днешната "пасивна помощ" към активна.

Алиансът гледа всякак да изтъква, че

не става дума, нито е възможно да се говори за изпращане на руски войници или дори инструктори в Афганистан.

Че ще е вече прекалено по тоя начин да връщат Русия към извънредно болезнените спомени за афганистанската война. И че това би означавало много тежки вътрешнополитически рискове и за Медведев, и за Путин.

А няма и нужда от нещо подобно, за да се изостри още повече положението край южните граници на Русия. Дори само въвличането на Москва в съвместна подготовка на войници за "прозападния режим на Карзай" заедно с НАТО, отварянето на "афганистанския коридор", общите операции срещу наркотрафикантите съвместно с алианса и САЩ - това само по себе си поставя Русия наравно с НАТО и "Великия Сатана", сиреч Щатите, като мишена за талибаните и "Ал Кайда".

Тук обаче просто няма как.

Без да сме обвързани с НАТО, в Афганистан всичко ще тръгне още по-зле.

Тъй че помощта, изглежда, е взаимна. При тия граници с южните ни съседки, които приличат на решето (почти липсват), при тая хероинова лавина, идваща от Афганистан, Русия няма друг избор, освен да подкрепи НАТО. Не само пълно, но и частично дори изтегляне на натовските войски, без да се подготвят "буферни афганистански сили", ще означава пълна катастрофа за Москва - тогава под самия нос на Русия ще изникне фактически неконтролирана и добре въоръжена хероинова територия.

Русия се кани - всъщност с право, да настоява

срещу своята сговорчивост "на Юг" да получи от НАТО гаранции "на Север".

Гаранции, че пактът ще ограничи и намали състава на своите контингенти в държавите членки от бившия социалистически лагер, че ще оттегли въпроса за Абхазия и Южна Осетия (което едва ли ще стане) и че дейно ще се залови да унищожава маковите плантации в Афганистан. Най-общо казано, Русия има какво да поиска в замяна за своята помощ. Най-важното е тази помощ да не се превърне в "пушечно месо".

Бел. на РИА Новости: Авторското мнение може да не съвпада с позицията на редакцията.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 7 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 9 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 11 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 12 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 13 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 13 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 13 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 14 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 14 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 14 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 15 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 16 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 16 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 17 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 17 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите