Владимир Путин удивен от „беззъбата“ позиция на българските власти по проекта „Южен поток“
Владимир Путин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
679

У дивлява ме беззъбата позиция на българското ръководство, което по непонятно какви съображения пренебрегна националните интереси, каза руският президент Владимир Путин, коментирайки проекта „Южен поток“.

Той говори време на ежегодната си среща с журналисти в Москва.

„В самия проект трябваше да вложим 3 млрд. – в строителство, в работни места, заплати, доходи на всички нива на бюджета, а след това щяха да се получават 400 млн. евро годишно просто за транзита“, допълни Путин.

По въпроса с друг газопровод – „Турски поток“, руският президент каза, че

той ще бъде построен, ако Турция издейства гаранции от Брюксел.

Ние не сме прекъснали преговорите. Трябват ни писмени гаранции от Еврокомисията, че всички маршрути, включително и възможният маршрут през Турция към Европа, са не само изпълними, но и приоритетни и ЕК ще подкрепя проекта. Ако турските партньори представят на „Газпром“ такъв документ от Брюксел, ние ще продължим напред. Засега обаче, за съжаление, го няма, заяви руският държавен глава, подчертавайки, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

Путин коментира още отношенията с Турция, Украйна, САЩ, ситуацията в Сирия и руската икономика.

По думите му

свалянето на руския самолет от турските ВВС е враждебен акт, който противоречи на интересите на Анкара

и не разбира защо Турция го е направила. „Какво постигнаха? Може би си мислеха, че ще избягаме от там (Сирия)? Но Русия не е такава държава“, каза Путин.

Той посочи, че е бил смаян от това, че турската страна не се е опитала да обясни действията си, а вместо това незабавно се е обърнала към НАТО за помощ.

Руския президент добави, че „не вижда изгледи“ за подобряване на отношенията с настоящото ръководство на Турция.

Пълзящата ислямизация в Турция се отразява на сигурността на Русия, заяви още руският лидер.

В Турция пребивават и се лекуват ислямски бойци. След това те използват безвизовия режим, взимат турски паспорти и се сливат с населението. Именно това е станало основна причина за отмяната на безвизовия режим между Русия и Турция, обясни Путин. Трябваше да направим точно това, както и да вземем други решения, осигуряващи нашата държавна сигурност, каза руският президент.

Москва има готовност и желание да развива отношенията с Вашингтон, независимо кой е президент на САЩ,

но трябва първо да разберем кой ще е новият американски лидер, каза държавният глава на Русия.

Посещението в Москва на държавния секретар на САЩ Джон Кери тази седмица „показа, че общо взето и американската страна е готова да върви към съвместно решаване на въпросите, които може да бъдат решени само съвместно“, отбеляза Путин.

В Източна Украйна хора, които изпълняват определени военни задачи, но Русия не е разположила редовни войски там,

заяви отново Путин, цитиран от Ройтерс и АП. „Никога не сме казвали, че там няма хора, които изпълняват определени задачи, включително във военната област, но това не значи, че там има руски (редовни) войски“, каза той.

По думите му Русия е готова да убеди сепаратистите в Източна Украйна, че е необходим компромис, за да се постигне политическо уреждане на конфликта.

Попитан дали Москва би разменила двамата мъже, които според Украйна са руски войници, за украинския пилот Надежда Савченко и други затворници, Путин отговори, че ако има някаква размяна, тя трябва да е равностойна, а подробностите може да бъдат обсъдени с украинските власти.

По думите му Русия иска бързо уреждане на конфликта в Източна Украйна. „Ние не сме заинтересовани от изостряне на конфликта. Напротив, заинтересовани сме той да бъде уреден колкото се може по-бързо, но само не чрез физическо ликвидиране на хора в Югоизточна Украйна“, заяви той.

Путин призова украинското правителство бързо да одобри законодателство за произвеждане на местни избори, но каза, че Киев нарочно се бави.

Русия не възнамерява да въвежда каквито и да било санкции срещу Украйна. Във връзка с прекратяването на споразумението за свободна търговия обаче Киев вече няма да се ползва с отстъпки и преференции, каза Путин. Украйна няма да бъде поставена в по-лоши условия от останалите ни чуждестранни партньори, подчерта той.

От 1 януари 2016 г. прогнозираме влошаване на икономическите отношения с Украйна, тъй като сме принудени да вземем решение, че няма да работим с Украйна като с член на зоната за свободна търговия на Общността на независимите държави, отбеляза руският държавен глава.

Руският президент нарече назначаването на бившия грузински лидер Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област „плюнка в лицето на украинския народ“, предаде ТАСС.

По въпроса със Сирия Путин подчерта, че

Русия никога няма да се съгласи някой отвън да налага на Дамаск кой да го ръководи.

„Това просто абсолютно не се побира в здравия разум, нито в международното право“, подчерта руският президент. Той посочи, че е говорил по тази тема и на срещата си с Кери. „Нашата позиция не се променя, тя е принципна. Ние смятаме, че само сирийският народ трябва да определи кой да го управлява и по какви стандарти и правила“, каза той.

Путин обяви, че подкрепя инициативата на САЩ за подготовка на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно Сирия. Руският лидер изрази надежда инициативата на САЩ да удовлетвори и сирийското ръководство, след като то се запознае с проекта.

Путин каза, че Русия ще продължи въздушните удари в Сирия, докато сирийската армия има нужда от тях.

Той анализира начина, по който е възникнала терористичната групировка „Даеш“ („Ислямска държава“). Според него тя защитава нелегалната търговия с петрол и вероятно икономически интереси на трета страна в региона. „Възникна вакуум, после възникнаха елементи, свързани с търговията с нефт, и тази ситуация се оформяше от години. Там е организиран бизнес, контрабанда в огромни промишлени мащаби. После, за защита на тази контрабанда и на незаконния износ, бе нужна и военна сила. И много добре бе използван „ислямският фактор“ за привличане там на „пушечно месо“ под ислямски лозунги. А всъщност се разиграва един театър, свързан с икономически интереси. И започнаха да докарват там (бойците на джихада). Ето така, според мен, възникна ИД“, посочи Путин.

Руската икономика премина пика на кризата и проявява признаци на стабилизиране,

заяви още Путин, цитиран от световните агенции.

По думите му правителството разчита на растеж на икономиката от 0,7% през 2016 г., 1,9% през 2017 г. и 2,4% през 2018 г. Той призна необходимостта от коригиране на федералния бюджет за догодина заради спада на цените на енергоносителите.

По думите му златно-валутните резерви на страната са солидни. Той уточни, че те възлизат на 364 млрд. долара и допълни, че отливът на капитали се забавя, а бизнес активността в икономиката проявява признаци на стабилизиране.

Путин заяви, че в резултат на положителната работа на правителството безработицата е на равнище около 5,6%.

Според него понижаването на външния дълг на страната е положителната страна на западните санкции срещу Русия, въведени заради ролята на Москва в украинската криза. Руският президент отбеляза, че бюджетният дефицит на равнище 2,8 – 2,9% от брутния вътрешен продукт е удовлетворителен.

На пресконференцията на Путин в Центъра за международна търговия в Москва тази година – 11-а по ред – се събра рекорден брой журналисти – 1390 представители на руски и чуждестранни медии, предаде ТАСС.

Коментари 679
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

679 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Росен Желязков отиде на среща при президента Румен Радев

Росен Желязков отиде на среща при президента Румен Радев

България Преди 9 минути

Желязков е сред възможноти кандидати за служебен премиер

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 22 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 55 минути

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 59 минути

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ