12

С гушен в живописна долина в италианските Алпи, град Гардоне Вал Тромпия е родното място на повечето малки огнестрелни оръжия в Европа, както и на оръжието на Ал Пачино в култовия филм „Белязания“, пише „Политико“ (Politico).

ВИЖТЕ ГОРДОСТТА НА ГАРДОНЕ ВАЛ ТРОМПИЯ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Заобиколен от зеленина и – ключът към основната му индустрия – железни мини, Гардоне Вал Тромпия с около 10 хил. жители е италианската, европейската и световната столица на огнестрелните оръжия. Там се произвеждат 70% от лекото оръжие (за спорт и лов), използвано в Европа и 40% от използваното в цял свят.

През 2016 г. производителите на огнестрелни оръжия от Гардоне Вал Тромпия са изпратили 395 хил. оръжия само в САЩ.

Едни от най-опасните оръжия в света

В центъра на всичко е фабриката „Берета“. Компанията стартира в града през 1526 г. и все още поддържа офисите си там. Но из долината има още 139 производители на огнестрелно оръжие, чийто износ генерира 7 млрд. евро годишно. 90% от оръжията, произведени там, са за предназначени за износ, от които 45% са за САЩ и 35% за ЕС.

Стабилното водоснабдяване от река Мелла, съчетано с готовата наличност на желязо, привлича много хора в

„Долината на огнестрелните оръжия“.

Не само масовото производство на „Берета“, но и занаятчиите, които правят реплики на стари оръжия и малките производители, които правят не повече от 10 пушки на година.

На Олимписйките игри в Рио де Жанейро през 2016 г. 90% от 133-та спортисти на стрелбището са използвали пушки, направени в Гардоне Вал Тромпия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@