Украйна и ЕС отново преговарят по споразумението за асоцииране
Източник: ЕПА/БГНЕС
5

У краинският първи вицепремиер Сергий Арбузов заяви след разговори в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че Украйна скоро ще подпише споразумение за търговия и асоцииране с Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Арбузов не уточни нито дата, нито срок за подписване на споразумението.

Той каза, че с Фюле са обсъждали пътна карта за прилагане на споразумението, което президентът Виктор Янукович отказа да подпише миналия месец и това предизвика протести в Киев.

"Украйна скоро ще подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, взимайки предвид националните стратегически интереси", каза вицепремиерът Арбузов, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз ще помогне на Украйна да посрещне разходите за модернизация, ако подпише споразумение за асоцииране с ЕС, заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Щефан Фюле, но добави, че цената на модернизацията е грубо преувеличена, предаде ДПА.

"Много от числата, които се споменават, не се опират на факти и са необосновани", каза Фюле след разговорите с Арбузов.

"Тъй като Европейският съюз е най-големият дарител за украинското бъдеще и модернизация, в рамката на споразумението за асоцииране тази помощ ще става все по-голяма", продължи еврокомисарят.

Той подчерта, че финансовата подкрепа на ЕС ще съответства на нивото на амбициите на Украйна.

ИТАР-ТАСС цитира еврокомисаря Фюле, че Украйна и Европейският съюз са се уговорили да водят преговори по
споразумението за асоцииране без Русия.

По-рано днес върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че украинският президент Виктор Янукович "възнамерява да подпише" споразумението за асоцииране с ЕС, цитира АП.

Аштън съобщи, че по време на разговорите с Янукович в Киев тази седмица е станало ясно, че краткосрочните икономически и финансови проблеми на Украйна могат да бъдат облекчени чрез подписване на споразумението, тъй като то ще донесе инвестиции от страните членки на ЕС.

Украйна отказа да подпише споразумението на насрочената за това дата в края на ноември, оправдавайки се с натиск от страна на Русия. Оттогава в страната започнаха масови протести с искания за сближаване с Европа, които на няколко пъти бяха разгонени със сила от властите.

Същевременно Пентагонът съобщи, че Украйна е уверила САЩ, че

политиката на страната е против използването на въоръжени сили срещу антиправителствените демонстранти.

Това стана, след като Вашингтон изрази безпокойство от разполагането на полиция за борба с безредиците в района на демонстрациите, съобщи Ройтерс. Американският министър на отбраната Чък Хейгъл е призовал в телефонен разговор с украинския си колега за въздържаност и е предупредил за "потенциалните вреди от каквато и да е намеса на армията в потушаване на демонстрациите", съобщи говорителят на Пентагона - Карл Уг. От своя страна украинският министър на отбраната Павло Лебедев е уверил, че позицията на президента Виктор Янукович е срещу употребата на въоръжени сили срещу протестиращи.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Вчера стана ясно, че

САЩ обмислят всякакви варианти на реакция към Украйна, включително санкции,

след като украинската милиция използва насилие над демонстранти. "Всички политически варианти, включително санкции, подлежат на обсъждане, но вариантите все още се преценяват", каза говорителката на Държавния департамент на САЩ - Джен Псаки, без да уточни какви санкции се обсъждат. Псаки подчерта, че счита за неприемливи действията на украинските власти срещу демонстрантите и напомни думите на държавния секретар Джон Кери, че тези действия "не отговарят на демократичните норми".

Употребата на сила от органите на реда срещу мирни протестиращи в Украйна е недопустима в една демократична държава, заяви и говорителят на Белия дом Джон Ърнест, цитиран от Ройтерс. Президентът Янукович и другите представители на властта в Украйна трябва да се вслушат в гласа на народа си, добави той.

Вчера Янукович покани представители на всички политически сили, духовници и обществени дейци на общонационален диалог. Лидерите на протеста Олех Тяхнибок и Арсений Яценюк обаче заявиха, че няма да приемат предложението му докато не се изпълнят исканията им, включително държавният глава да подаде оставка, предаде Ройтерс. Тяхнибок нарече отправената покана "фарс и комедия". Опозиционните лидери настояват и за освобождаването на политически затворници и наказания за милиционерите, които са упражнили насилие над протестиращи.

Около 5000 демонстранти останаха тази нощ на площад "Независимост"

в центъра на Киев, но по данни на министерството на вътрешните работи ситуацията е била "спокойна и няма груби нарушения на обществения ред", предаде ИТАР-ТАСС. "Груби нарушения на обществения ред не са установени. Ситуацията в Киев остава спокойна", отбелязва министерството, което отново призовава демонстрантите да не се поддават на провокации. "Никой не посяга на правото на гражданите на мирен протест, но не трябва да бъдат пренебрегвани правата и законните интереси на останалите граждани. Нормалното функциониране на столицата не трябва да се нарушава", подчертава вътрешното министерство.

Операцията на украински специални части през нощта срещу сряда с цел да потушат проевропейския протест на киевския майдан (площад "Независимост") бе остро осъдена от Запада, отбелязва руският в. "Комерсант". САЩ и ЕС нарекоха действията на украинската власт неприемливи. Най-непримиримите критици на Киев - главно в Полша, призоваха да бъдат наложени лични санкции на украинските лидери. Това развитие на нещата може

да обезсмисли усилията за организиране на кръгла маса

между властта и опозицията. Опонентите на президента Виктор Янукович отправят призиви за окупация на правителствени сгради и нови улични протести, обобщава вестникът ситуацията в Украйна.

Решителните действия на украинските власти, разкритикувани и от европейски политици, включително от първия дипломат на ЕС Катрин Аштън, накараха опозицията в страната да заеме още по-радикални позиции, пише "Комерсант". "Утре тук ще има милиони и режимът на Янукович ще падне", обещал лидерът на опозиционната партия "Отечество" Арсений Яценюк.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Опитът на украинския президент окончателно да "прочисти" от протестиращи центъра на Киев се провали. Конфронтацията в украинската столица навлезе в своя финален стадий. И милицията, и демонстрантите се готвят да продължат борбата за контрол върху столичния център, пише "Новие известия". Украинският премиер Микола Азаров отрече да е прилагана сила през нощта срещу сряда, но само по данни на градската управа близо 30 души са потърсили медицинска помощ и 15 от тях са в болници, отбелязва изданието. След това "истинско нощно сражение, траяло дълги часове", демонстрантите възстановили барикадите, дори ги модернизирали с помощта на бивши офицери "по всички правила на военната наука". Милицията пък изпратила многократно повече охрана в правителствения квартал и влизането там станало "практически невъзможно".

Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко заяви, че

Янукович "затвори пътя към компромиси",

добавя "Новие известия".

"Ведомости" напомня, че украинският президент призова за общонационален диалог, но според местния аналитик Вадим Карасьов опитът за разпръсване на майдана буди недоволство у всички - сред протестиращите, елита и обществеността. С третия си опит за силово разпръсване на майдана Янукович си отрязва пътя за отстъпление, твърди и "Независимая газета".

Киевски експерти заявяват, че с действията си екипът на Янукович подгрява и засилва протестното движение. Никой от тях не може да обясни защо се случва това. "Властта се делегитимира не само в очите на гражданите, но и на Запада", изтъква политологът Виталий Бала. След силовата акция хора от обкръжението на президента, нежелаещи да споделят с него отговорността, ще започнат да бягат от Янукович, прогнозират наблюдатели според "Независимая газета".

ЕС не може да се примири с това, че протестите отслабват и украинските власти постепенно въвеждат ред в Киев. Европа не може да се примири с това, че въпреки масираната външна подкрепа в Украйна не започна нова "оранжева революция". И че вместо да падне кабинетът на Микола Азаров, основни жертви на киевските безредици станаха разрушената новогодишна елха и събореният от пиедестала Илич, чиято гранитна фигура не може да бъде възстановена след вандалската атака, коментира реакциите на Запада официозът "Росийская газета". "Опитът за държавен преврат в Украйна под европейско знаме и според технологии "мейд ин Юръп" се провали. След отказа на Киев да подпише договор за асоцииране това е вече

второ поражение за еврокомисарите

и за западните институции, обвързани с геополитиката. Те обаче едва ли ще спрат дотук...", добавя вестникът.

Официален Киев се опитва да уталожи страстите, примерно с изявления, че Украйна и ЕС може да подпишат споразумение за асоцииране през март 2014 г. - ако дотогава страните успеят да включат в текста промените, искани от украинците, пише "Московский комсомолец".

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 5 минути

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 32 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 49 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 59 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара