Украйна не подписа с ЕС, обеща обаче да го стори скоро
Президентът на Литва Далия Грибаускайте, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Барозу   
Източник: ЕПА/БГНЕС
30

У крайна не подписа споразумението за асоцииране в ЕС, но заяви, че се надява това да стане в близко бъдеще и поиска икономическа помощ от Съюза.  

Отдавна беше планирано подписването да стане на третата среща на върха между ЕС и държавите от Източното партньорство във Вилнюс, но дни преди срещата

Киев промени мнението си - според мнозина заради Москва - и се отказа от сближаването с ЕС. 

Въпреки това украинският президент Виктор Янукович заяви, че Киев все още се надява да подпише в бъдеще споразумение за асоцииране и търговия със Съюза, но поиска икономическа помощ от него, съобщи Ройтерс.

Пред участниците в пленарно заседание на Източното партньорство Янукович обеща да подпише споразумение за асоцииране с ЕС "в най-близка перспектива", информира и ИТАР-ТАСС. 

Остават няколко решаващи стъпки - трябва да се подготвят предпоставки, осигуряващи максимални резултати от прилагане на споразумението, посочи украинският президент. 

"Убеден съм, че Украйна и ЕС достойно ще изминат този заключителен етап. Негова основна цел трябва да е осъществяването на програма от съвместни прояви, целящи да адаптират икономиката на Украйна към новите реалности", добави Янукович. 

Украйна трябва да вземе мерки, "за да сведе до минимум отрицателните последици от началния период, които безспорно ще бъдат усетени от най-слабо защитените слоеве в украинското общество", поясни той. 

Това изисква да работим съвместно върху програма за икономическо подпомагане на Украйна,

заяви държавният глава. 

Украинският президент Виктор Янукович и германският канцлер Ангела Меркел
Украинският президент Виктор Янукович и германският канцлер Ангела Меркел Източник: ЕПА/БГНЕС

Най-близката възможност за Киев и Брюксел да подпишат споразумение за асоцииране ще бъде срещата на върха Украйна-ЕС през март 2014 г., съобщи междувременно пред журналисти съветникът на Янукович - Андрий Гончарук. 

Украинският лидер настоя пред участниците във вилнюската среща да бъде разработен съгласуван план за действия, които да премахнат противоречията в търговско-икономическото сътрудничество на ЕС с Русия и другите членки на Митническия съюз. 

Янукович изрази надежда, че страните от ЕС ще преразгледат позициите си по изграждането на икономически необосновани според него съоръжения за транспортиране на природен газ към Европа, заобикалящи Украйна. 

Важна част от тази дейност трябва да стане и план за действия с цел уреждане на проблемите в търговско-икономическото сътрудничество, "свързвани със създаването на зона за свободна търговия между Украйна и ЕС", заяви украинският президент.

Европейският съюз не приема вето от Русия върху отношенията си с бившите съветски републики.

Не можем да приемем друга страна да налага вето върху волята ни за сближаване с тези държави, заяви на пресконференция във Вилнюс председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. "Времето на ограничения суверенитет в Европа отмина", допълни той. Политическото и икономическото сближаване с някогашните съветски републики е процес в полза на нещо, а не срещу някого, изтъкна Барозу. Включването на Русия в преговорите за асоциирането на Украйна с ЕС е напълно неприемливо, каза председателят на ЕК, цитиран от ИТАР-ТАСС. Става въпрос за двустранна договореност между Евросъюза и Украйна. Как може към тях да присъединим трета страна? Не можем да допуснем вето от страна на трети участник, изтъкна той.

Барозу обаче не изключи тристранни преговори между ЕС, Украйна и Русия по отделни енергийни въпроси, включително енергийната безопасност. Можем да говорим за отделни сфери като икономиката, търговията или енергетиката. Участието на Русия в преговорите за асоцииране обаче е абсолютно изключено, категоричен беше той.

Споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз ще даде възможност на страната да увеличи брутния си вътрешен продукт (БВП) с 6% в дългосрочна перспектива, заяви още Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

Европейският съюз "няма да се поддаде на външен натиск, включително от страна на Русия",

заяви председателят на ЕС Херман ван Ромпой. "Ще продължим преговорите за подписване на споразумение за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия. Действията на Русия по отношение на тези страни са несъпоставими с принципите на международните отношения, включително с хелзинкските принципи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", каза Ван Ромпой.

Той подчерта, че ЕС ще разгледа проблема в отношенията си с Русия на предстоящата среща на върха ЕС-Русия през януари догодина. "Русия остава наш стратегически партньор и е длъжна да разбере, че споразуменията за асоцииране на нейните съседи са изгодни и за нея самата", допълни председателят на ЕС.

Херман ван Ромпой увери, че споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС "все още е на масата" и призова Киев "да не се разколебава заради краткосрочни проблеми и външен натиск". "Време е за кураж и за решения", заяви Ван Ромпой. Готови сме да привлечем финансови организации в помощ на Украйна, каза още той. 

Сегашното украинско ръководство избра път, който не води наникъде, предупреди литовският президент Далия Грибаускайте. 

Властите в Украйна загубиха в значителна степен кредита си на доверие в ЕС,

заяви тя. "Европейският съюз, както и досега, е готов да съдейства на намерението на народа на Украйна за сближаване с Европа, каза Грибаускайте, но добави, че украинската делегация е пристигнала на форума с намерението да не подписва споразумението за асоцииране и по въпроса не били водени никакви преговори. ЕС няма да прави никакви сделки с властите в Украйна и няма да формулира нови условия за подписването на споразумението, заяви Грибаускайте. "Надяваме се, че и Украйна рано или късно и най-вече преди срещата в Рига ще вземе решения, които са изгодни на самата Украйна", посочи президентът на Литва.

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че предложението остава в сила. Решението трябва да бъде взето от самата Украйна, подчерта обаче Оланд. 

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън също заяви, че топката е в полето на украинците. 

И ЕС, и Украйна ще имат полза от силни двустранни отношения, каза тя и изрази надежда за възможно най-бързо подписване на споразумението за асоцииране. 

Европейският съюз парафира официално днес споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова.

Очаква се те да бъдат подписани не по-късно от есента на следващата година, предаде ИТАР-ТАСС. Своите подписи под спогодбата с Грузия сложиха върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън и министърът на външните работи на бившата съветска република Мая Панджикидзе. Аштън и Панджикидзе подписаха рамково споразумение за участие на кавказката страна в операции на Европейския съюз за управление на кризисни ситуации. 

Европейският комисар за търговията Карел де Гухт и грузинският министър на икономиката Гиорги Квирикашвили парафираха двустранно споразумение за свободна търговия. То е съставна част от договора за асоцииране. 

Споразумението за асоцииране на Молдова с ЕС бе парафирано от Катрин Аштън и премиера на тази бивша съветска република Юрие Лянка. То предвижда установяване на зона за свободна търговия между Европейския съюз и Молдова. 

Молдова се надява до есента на следващата година да бъде взето решение за либерализиране на визовия режим за нейните граждани. 

ЕС и Азербайджан подписаха споразумение за опрощаване на визовия режим.

Следващата среща на върха на страните от инициативата Източно партньорство ще се състои в латвийската столица - Рига, през първата половина на 2015 г. 

Украинският президент Виктор Янукович не успя да спаси споразумението за асоцииране с ЕС, въпреки предупреждението на комисаря по разширяването Щефан Фюле, че страната рискува бъдещето си, като се отказа от тази възможност миналата седмица, коментира британският вестник "Гардиън". Янукович все пак отиде на срещата "Източно партньорство". На нея той описа икономическите проблеми, пред които е изправен Киев, включително високата цена, която плаща за руския природен газ. Янукович предложи започване на тристранни преговори Украйна-ЕС-Русия и пожела Брюксел да помогне за смекчаване на условията за възможен заем от МВФ за Украйна. 

Решението на Украйна да се съюзи с Москва вместо Брюксел 

изкара хората на улиците, но назрява още по-голям проблем, коментира друг британски вестник, "Индипендънт". 

Изданието сравнява решението на Киев с булка, която предишната седмица е отменила сватбата, за да се събере с тормозилия я бивш приятел - а след това все пак е дошла на празника. 

"Индипендънт" предава думите на Меркел, че

вратата пред Украйна е отворена.

В същото време изданието предупреждава, че разширяването на ЕС затруднява задълбочаването на интеграционните процеси в съюза, и посочва още, че "Трансперънси интернешънъл" поставя страната на 144-о място в индекса си за корупцията. 

Споразумението за асоцииране обаче зависи от съдбата на украинската опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда за корупция. Според ЕС присъдата е пример за "избирателно правосъдие", но по въпроса е постигнат значителен напредък. 

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" също отбелязва коментарите на Меркел за Украйна. Няма да има споразумение за асоцииране в последния момент, въпреки срещата на украинския президент Янукович с двамата най-високопоставени представители на ЕС във Вилнюс, отчита изданието. 

Въпреки че Русия успешно принуди Украйна да се оттегли от споразумението за асоцииране с ЕС,

отношенията ѝ със съседите се влошават и не показват изгледи за подобрение,

подчертава "Вашингтон пост". 

Връзките с Германия, Холандия, Полша и Литва бяха подложени на сериозно напрежение след идването на власт на президента Владимир Путин през 2012 г., но влошаването е очевидно дори и в постсъветското пространство. 

Путин има виждане за руските интереси, което е късогледо и контрапродуктивно, цитира изданието думите на Стефан Сестанович от Колумбийския университет. 

Руснаците не разбират и надценяват влиянието си в повечето отношения, които развалят,

добавя той. 

Въпреки руските заплахи с търговско ембарго, Грузия и Молдова все пак имат намерение да подпишат споразумения за асоцииране с ЕС, като се ориентират икономически към Брюксел, а страните от Централна Азия се ориентират към търговия с Пекин, подчертава "Вашингтон Пост". 

Белгийският вестник "Соар" озаглавява статията си по темата: "Европа не успя да убеди Украйна да подпише споразумение". 

За съжаление изглежда, че аргументите в полза на подписването не достигнаха до украинския президент, цитира изданието изказване на президентката на Литва - Далия Грибаускайте. 

Страните от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) изразиха съжаление за прекъсването на преговорите. 

Украйна може да е сигурна, че ЕС няма да затвори вратата пред по-близки отношения с Украйна, подчерта люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер от името на Бенелюкс.

Коментари 30
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

30 коментара
 
Попитали поручик Ржевски: - Ржевски, кое е Вашето най-безумно желание? - Никога не съм имал семейно имение… - И какво от това? - Така бих…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

ЕС постигна сделка за климатичен „закон на законите”

Свят Преди 57 минути

Той ще направи целта на за достигане на климатичен неутралитет до 2050 г. необратима

Над 450 арестувани на протестите в Русия

Над 450 арестувани на протестите в Русия

Свят Преди 1 час

Руските власти изглеждат решени да сложат край на движението в подкрепа на Навални

Джо Байдън

Mоже ли Байдън да спаси отношенията с Русия

Свят Преди 3 часа

Все пак Байдън нарече Путин „убиец“

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

Правната комисия прие проекта на ИТН, отхвърли този на ГЕРБ

България Преди 5 часа

Приеха на първо четене изцяло въвеждане на машинен вот

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Русия гони 10 служители на посолството на САЩ в Москва

Свят Преди 6 часа

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ експулсира 10 служители на посолството на Русия

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

Манолова: Предлагаме да бъде създаден изборен район "в чужбина"

България Преди 7 часа

"Изправи се! Мутри вън" предлага и електронно, дистанционно гласуване за българите зад граница

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Нов вариант на коронавируса с тройна мутация бе открит в Индия

Теми в развитие Преди 7 часа

"Това е най-заразният вариант. Той бързо води до заболяване при много хора", казват учените

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Голям протест в Берлин срещу мерките, полицията използва сълзотворен газ

Свят Преди 7 часа

Депутатите обсъждат закон за втвърдяване на мерките за борба срещу пандемията

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Мистериите, които и до днес остават неразгадани

Любопитно Преди 7 часа

Историята е пълна с изключително интересни, но напълно неизвестни и до днес неща

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Индонезия издирва подводница с 53-ма души на борда

Свят Преди 8 часа

Потърсена е помощта на Сингапур и Австралия

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Скандално, „Мундо“: УЕФА е подкупила шестте английски клуба

Свят Преди 8 часа

„Мундо Депортиво“ твърди, че според испанските клубове оттеглянето на английските е само временно

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Любопитно Преди 8 часа

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

Мон Дьо

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Любопитно Преди 9 часа

Българските зрители ще могат да проследят церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ на живо по KINO NOVA

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Защо фирмите трябва да сменят доставчика си на ток?

Технологии Преди 9 часа

От 1 октомври 2020 в България за фирмите е задължително да си изберат доставчик на електричество

Костадин Ангелов

Ангелов в НС: Предложете нови членове на НОЩ

Теми в развитие Преди 10 часа

„Бяха изказани мнения, че хирурзи не могат да управляват пандемията, а аз твърдя, че тя до момента се управлява успешно”, заяви здравният министър в оставка

<p>Откраднаха половин милион от инкасо автомобил в Перник</p>

Атакуваха инкасо автомобил в Перник

България Преди 10 часа

Каква сума е открадната