19

И зраелските власти обявиха, че са отменили плана си да депортират африкански мигранти в Африка, а вместо това са се споразумели с Върховния комисариат на ООН за бежанците да изпратят над 16 000 от тях в западни страни, информира "Ройтерс".

На останалите мигранти, много от които са кандидати за убежище, ще им бъде позволено да останат в Израел поне още пет години, се казва в съобщение на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

"Израел и върховният комисар на ООН за бежанците постигнаха безпрецедентна договореност най-малко 16 250 мигранти да бъдат депортирани в западни страни", се казва в израелското съобщение, без да се уточнява кои са страните.

Говорителка на ВКБООН потвърди, че действително има такова споразумение, но не даде подробности.

Би Би Си посочва, като се позовава на премиера Нетаняху, че става дума за Канада, Германия и Италия.

Съдбата на около 37 000 африканци в Израел се превърна в морална дилема за държава като него, основана като убежище за евреите от преследвания и техен национален дом.

Дясното правителство е под натиск от твърдото си ядро избиратели, които са националистически настроени и искат имигрантите да бъдат изгонени, докато други призовават те да бъдат оставени и приети.

Унгария и Полша: ЕС се провали с мигрантите

Ердоган към ЕС: Къде са парите за мигрантите

Експерт: Терористичните атаки няма да спрат

През февруари израелските власти започнаха да изпращат уведомления до 20 000 африкански мигрантимъже, че разполагат с два месеца да напуснат Израел или рискуват да бъдат вкарани в затвора.

Израелското правителство предложи на мигрантите, повечето от които са от Судан и Еритрея, по 3500 долара и самолетен билет към някоя сигурна дестинация в друга страна от Субсахарска Африка, която според израелски медии е Руанда.

Правозащитни организации, които се застъпиха за мигрантите, обаче отстояват тезата, че много от тях са избягали от тормоз и военни конфликти и че депортирането им, било то в родината им, или в друга африканска страна, ще ги изложи на още по-голяма опасност.

ЕК плаши с визи за неприемане на мигранти

Турция: Нови орди мигранти напират към България

ЕК иска още поне 50 000 бежанци в Европа и България в Шенген

Организациите заведоха иск срещу депортацията във върховния съд на Израел, който на 15 март постанови временно изпълнението й да бъде спряно.

Преди това комисариатът беше призовал израелските власти да преосмислят първоначалния си план, заявявайки, че мигрантите, които през последните две години са били прехвърляни в Субсахарска Африка, не са в безопасност и са се озовали по опасните трасета на миграцията към Европа, като някои били подложени на тормоз, изтезания и дори загинали по пътя.

През последните повече от две години, в резултат на построената от израелските власти ограда по границата с Египет, притокът на мигранти от Африка, влизащи незаконно в Израел, почти спря.

От 2005 г., докато границата все още беше доста пропусклива, в Израел влязоха общо 64 000 африканци, макар че хиляди от тях впоследствие си тръгнаха.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@