22

Е вропейската комисия планира законодателни мерки, предвиждащи да се използва заплахата от отказване на визи, за да бъдат накарани страните извън ЕС да сътрудничат за репатрирането на кандидати за убежище с отхвърлени молби, пише днес германският вестник „Велт“, цитиран от агенция Ройтерс (Reuters).

Агенцията припомня, че пристигането на над един милион бегълци от военни конфликти и бедност в Африка и Близкия изток през 2015 г. предизвика политически проблеми в цяла Европа, които поставиха правителствата под натиск да връщат обратно по родните им страни повече хора, чиито молби за убежище в са били отхвърлени.

Турция: Нови орди мигранти напират към България

Невинаги обаче е възможно да се осигури сътрудничеството на транзитните страни и страните на произход

– самите те често пъти изпитващи огромни макроикономически трудности и имащи свои съображения за сигурност.

Предложените законодателни мерки, които според германския вестник „Велт“ ще бъдат обявени утре, предвиждат на страните, които не сътрудничат, за първоначален период от три месеца да се издават по-малко визи за представители на техните елити (дипломати и хора със служебни паспорти).

Ако и това не доведе до промяна,

ще бъде ограничено и издаването на визи за редовите граждани,

като това ще стане чрез мерки, включващи например намаляване на времето за обслужване в консулските представителства.

Според мярката държавите членки на ЕС ще уведомяват ЕК, в случай че имат проблеми да връщат кандидати за убежище в родните им страни. Комисията след това ще излиза с отговор.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@