Иран: Няма да се откажем от ядрената програма
Махмуд Ахмадинеджад   
Източник: ЕПА/БГНЕС
25

Иран "няма да отстъпи и на йота" по въпроса за ядрената си програма, каза президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад в телевизионно обръщение, цитирано от АФП.

Той потвърди отново, че Иран "няма нужда от атомна бомба".

Снощи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклада си за ядрената програма на Иран, в който е записано, че съществуват доказателства за тайни опити, свързани с разработване на ядрено оръжие.

Още вчера Иран отхвърли изцяло обвиненията, заявявайки, че те се основават на стара информация, включително на фалшиви документи.

По-рано днес иранският представител в МААЕ също заяви, че Иран няма никога да се откаже от ядрената си програма.

Въпреки "твърде критичния" доклад, представителят заяви, че

страната ще продължи сътрудничеството с агенцията.

Техеран "няма никога да се откаже от законните си права" в ядрената сфера, но като "отговорна държава" ще продължи "да спазва задълженията си в рамките на Договора за ядрено неразпространение", които предвиждат МААЕ да наблюдава дейността, развивана от страната, каза Али Асгар Солтание, цитиран от иранската агенция ИРНА.

Той обвини генералния директор на МААЕ Юкия Амано, че е действал "предубедено, политически и непрофесионално", подкрепяйки публикуването на "фалшиви обвинения на малък брой страни, сред които и САЩ".

"Техеран няма да остави без отговор тази историческа грешка" на генералния директор на МААЕ, предупреди иранският представител. Той допълни, че Иран възнамерява да координира този отговор с други държави членки, които се противопоставят на доклада, сред които Русия, Китай и държавите от Движението на необвързаните страни.

Израел все още не е излязъл с официален коментар

на доклада. Вчера източник от министерския съвет каза, че документът все още се проучва и съответно комюнике ще бъде публикувано по-късно.

Днес канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху отказа коментар. Нетаняху е инструктирал министрите си да отказват интервюта, посочва израелското военно радио.

Политическата коментаторка от радиото Илил Шарар оправда това мълчание с "опасенията, че всяко израелско изявление или инициатива предизвикват съпротива по света и наливат вода във воденицата на Иран".

Според в. "Аарец", Израел изчаква да прецени световната реакция на доклада и не иска да изглежда като движещата сила на международната общност в кампанията срещу Иран.

Докладът само потвърждава събраните в последните години от Израел и предоставени на други страни сведения, отбелязва израелското обществено радио, цитирайки "висши представители".

Въпросът е да се знае дали въз основа на този подробен доклад западните държави ще спазят ангажимента си да не позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, налагайки му много по-тежки санкции, казва един от тези представители.

Подобно на външния министър Авигдор Либерман, председателят на парламентарната комисия по отбрана и външни работи Шаул Мофаз от опозиционната партия "Кадима" настоява за "парализиращи санкции срещу Иран". Военното решение е последното и най-лошото възможно, но то не бива да бъде изключвано и трябва да имаме готовност за него, подчерта той.

Според израелските медии "безпрецедентно суровият" доклад за иранската ядрена програма отдалечава за момента сценария за израелска атака срещу Иран.

В същото време зам.-началникът на иранския генерален щаб генерал Масуд Джазаери

заплаши днес Израел с унищожение,

ако атакува ядрените инсталации на Иран, предаде АФП.

Израелският ядрен център "Димона" е най-достъпният обект, който може да изберем за мишена, а разполагаме и с още по-значителни възможности. При най-малкото действие на Израел ще бъде унищожен, предупреди генерал Джазаери, цитиран от иранската арабскоезична телевизия "Ал Алам".

Докладът на МААЕ

засилва сериозно безпокойството

на международната общност за характера на иранската ядрена програма, заяви днес говорителка на ръководителката на европейската дипломация Катрин Аштън, цитирана от АФП.

Френският външен министър Ален Жупе заяви, че

е наложително въпросът за ядрената програма на Иран да бъде внесен в Съвета за сигурност на ООН.

Той настоя за тежки санкции срещу Техеран.

"Решени сме да реагираме. Съветът на управителите на МААЕ трябва изрично да осъди поведението на Иран, налага се да бъде сезиран и Съветът за сигурност", каза Жупе пред "Радио франс ентер".

"Франция е готова да стигне много по-далеч в санкциите, които трябва да бъдат засилени, за да принудят Иран да отстъпи - уточни министърът. - Необходими са тежки санкции, които биха попречили на Иран все така да си набавя ресурси, за да продължава дейността си в нарушение на всички международни норми".

Докладът на МААЕ според него е "смазващ", тъй като "показва, че Иран продължава да работи по всички технологии, които дават възможност за производство на ядрено оръжие, и все така отказва да води прозрачен диалог с международната агенция. Това положение е неприемливо", тъй като с ядрено оръжие Иран ще представлява "заплаха за стабилността и мира на региона и нещо повече от това", добави френският външен министър.

Китай призова за мирно решаване

на иранския ядрен въпрос, съобщи Ройтерс.

Външното министерство каза, че Пекин все още проучва доклада, но призова Иран да прояви "гъвкавост" и "искреност".

"Китай подкрепя използването на мирни средства за решаване на иранския ядрен въпрос", заяви министерството.

САЩ ще се опитат да увеличат натиска срещу Техеран

може да се опитат да наложат нови санкции.

Иран трябва да отговори на опасенията, повдигнати от доклада на МААЕ. Вашингтон ще се консултира с партньорите си за "допълнителен" натиск и санкции срещу иранското правителство, заявил е високопоставен представител на САЩ, пожелал анонимност.

"Не изключваме никакви варианти, когато обмисляме санкциите. Вярваме, че има широк спектър от действия, които можем да предприемем". Администрацията на Обама ще продължи да увеличава цената за неуспеха на Иран да отговори на въпросите за ядрената си програма, повдигнати от доклада на агенцията на ООН.

Германия ще настоява

за ясна резолюция, призоваваща Иран да изпълни ангажиментите си към Съвета за сигурност на ООН и да се върне край масата за преговори, каза правителственият говорител Шефан Зайбер. Той каза още, че германското правителство отдавна е разтревожено от напредъка на иранската ядрена програма и съдържанието на доклада на МААЕ засилва значително това безпокойство.

Германският външен министър Гидо Вестервеле нарече доклада "обезпокоителен" и каза, че Германия разговаря с европейските и международните си партньори за нов кръг дискусии за по-строги санкции срещу Техеран, каквито според него са неизбежни.

Великобритания обмисля с международните си съюзници как да засили натиска

върху Иран заради ядрената му програма, заяви британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс. Иран трябва да смени посоката. Ние искаме договорено решение и отново и отново протягаме ръка за помирение на Иран, каза Хейг пред парламента.

Ройтерс цитира руския зам.-министър на външните работи Генадий Гатилов, според когото

Москва няма да подкрепи нови, по-строги санкции срещу Иран.

Всякакви допълнителни санкции срещу Иран ще бъдат сметнати в международната общност като инструмент за смяна на режима в Иран. Този подход е неприемлив за нас и руската страна не възнамерява да обмисля такива предложения, казал Гатилов пред агенция Интерфакс.

Коментари 25
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

25 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-тият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 6 минути

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 7 минути

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 44 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 50 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 58 минути

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал