ЕП обсъди темата за върховенството на закона в България
Източник: ЕПА/БГНЕС
14
Пе ече от два часа продължи дебатът в Европейския парламент, поискан от Алианса на либералите заради нападението над Ахмед Доган.

Тази вечер ЕП обсъди на сесията си в Страсбург темата за върховенството на закона в България.

От името на ирландското председателство на Съвета на ЕС Лусинда Крайтън, държавен министър по европейските въпроси, заяви, че председателството не може да има отношение по поставените въпроси, тъй като те не са били обсъждани в Съвета и
по тях министрите от ЕС нямат позиция.

ЕС е скрепен от основни ценности и принципи, които включват свобода, демокрация и върховенство на закона, съобразно националните традиции, посочи Крайтън. По нейните думи местното законодателство трябва да отговаря на европейските принципи и да бъде действително прилагано.

По отношение на България тя отбеляза, че това е една от двете държави, заедно с  Румъния, поставени под наблюдение чрез механизма за сътрудничество и проверка от приемането им през 2007 г. в ЕС.

Крайтън уточни, че ЕК наблюдава борбата с организираната престъпност, корупцията и правосъдието.

Не бих могла да кажа повече, но ще слушам с интерес и ще си водя бележки, добави тя.

От името на Европейската комисия Кони Хидегард, комисар по въпросите на климата, отбеляза необходимостта от въвеждането на общи стандарти за върховенство на закона.

Нападението над партийни ръководители е нападение срещу демокрацията и е
неприемливо
,

заяви тя по повод формалния повод за дебата - нападението срещу пожизнения почетен председател на ДПС Ахмед Доган.

Осъждаме това нападение, но това е вътрешен въпрос за България,

важното е българските власти да разследват и бързо да изправят пред правосъдието виновниците,

допълни еврокомисарят.

Тя добави, че криминалните действия не трябва да водят до крайности.

Хидегард цитира официална статистика, според която 79 процента от българите искат да бъдат като останалите граждани на ЕС и приемат, че институциите на Общността следва да имат решаваща роля за постигането на тази цел.

Ще продължим да работим по механизма за сътрудничество и проверка, резултатите от постигането на поставените цели ще въздигнат върховенството на закона, добави тя.

По нейните думи е важно изборите у нас в следващите месеци да не попречат на
процеса на реформите.

Доверието на партньорите и инвеститорите зависи от върховенството на закона,

обобщи Хидегард.

В последвалите изказвания на евродепутати от името на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер изрази учудване,

какво се обсъжда, щом следствието по случая с Доган е в ход, а съдиите още не са излезли с решение.

Това е вътрешен въпрос за България, изборите ще дадат отговор, да не се изкушаваме да изземваме национални правомощия, българското правителство си върши работата, коментира той.

По неговите думи например въпросът с разширяването на Шенген е показал, че проблемът е в Румъния, където са наблюдавани скандални събития. Това е истинският проблем, няма нужда от национална предизборна кампания в ЕП, добави Вебер.

От името на групата на социалистите и демократите (С&Д) Фернандо Лопес Агилар отбеляза, че

при нападението над Доган извършителят също е пострадал от криминални действия.

Агилар препоръча ЕК да изготви допълнителен доклад за България в областта на правосъдието, предвид събитията при избора на висши представители на съдебната власт.

Има загриженост по отношение на разделението на властите в България и това не е само български проблем, а и проблем за ЕП, коментира той.

От името на групата на либералите и демократите (АЛДЕ), където членува и ДПС, инициатор на дебата, Греъм Уотсън

критикува реакцията на българските власти,

променили обвинението на нападателя на Доган "под давление на министъра на вътрешните работи".

Има въпроси за организацията на охраната на конференцията на ДПС, отдавна имаме въпроси към съдебната система и независимостта на правосъдието в България, заяви той.

Уотсън определи като цинично определянето на дебата като предизборна кампания.

Според него

основни български институции нямат доверието на обществото,

а ЕК следва да иска пълно разследване на нападението над Доган и публикуване на резултатите. Той определи повдигнатите срещу нападателя Октай Енимехмедов обвинения като недостатъчни и също настоя за допълнителен доклад по механизма за сътрудничество и проверка за нашата страна.

Независимият евродепутат Димитър Стоянов заяви, че никой, най-малкото министър Цветан Цветанов, не е оказвал натиск върху прокуратурата за промяна на обвиненията срещу извършителя на нападението в НДК.

По неговите думи България действително има проблеми със свободата, но същевременно миналия век Доган е бил осъден за тероризъм. ДПС беше терористична организация преди 30 години, включително заради взривяването на влак и вагон за майки с деца, допълни Стоянов.

Джефри ван Орден от европейските консерватори и реформатори заяви, че

България бележи напредък в наблюдаваните области през последните пет години, но все още се очертават недостатъци.

Българите се нуждаят от истинска промяна, в която да повярват, коментира той.

В качеството си на бивш докладчик на ЕП за напредъка на България по пътя към ЕС Ван Орден коментира, че приемането на нашата страна в Общността е било свързано с
нарастване на крайните сили, както и с руското влияние в региона. Инвеститорите имаха нужда от перспектива за стабилност това решение тогава беше правилно, но оставащите проблеми имат нужда от спешни решения, коментира той.

Британският евродепутат от групата "Европа за свобода и демокрация" Джерард Батън съобщи, че 50 000 мигранти годишно в следващите 5 години ще се насочат от България към неговата страна.

Британците нямат нищо против никого, включително и срещу българите
,

но защо толкова от тях искат да напуснат – страната им е отчайващо бедна и под контрола на организираната престъпност, обобщи той.

Според него българският миграционен поток бил предизвикан от липсата на свободни медии у нас, от корумпирана съдебна система, от купени избори.

Жал ми е за българите, но ми е по-жал за моята страна, разорена от чужденците, заяви Батън.

Великобритания не може да реши проблемите на българите, като ги внесе в Обединеното кралство, добави той.

Вероник Матийо от ЕНП заяви, че осъжда постъпката нападателя на Доган, но попита това ли е наистина събитие от европейски мащаб, което да взема от времето на пленарна сесия на ЕП.

Съжаляваме за стреса на нападнатия, полицията и правораздавателната система в България си свършиха работата, коментира тя.

Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ) заяви, че българската опозиция иска да използва дебата в предизборната си кампания. Това е опит страната ни да бъде дискредитирана; медиите у нас спокойно пишат, каквото пожелаят, включително срещу премиера, а твърдят, че не са свободни - това е грозно, добави той.

Илияна Йотова (БСП, С&Д) заяви, че натискът и купуването на избори са характеристика на управляващите България сега. Първият свободен референдум в страната бе манипулиран, говорим не за програми на партии, а как да се преодолеят изборните фалшификации, допълни тя.

Филиз Хюсменова
(ДПС, АЛДЕ) изрази мнение, че управляващите у нас са опитали да подценят нападението срещу Доган. Това бе поръчков опит за политическо убийство на опозиционен лидер в навечерието на парламентарни избори, призовавам ЕК да наблюдава делото като част от процесите с висока обществена значимост, добави тя.

Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) определи дебата в ЕП като антибългарска кампания, която се отразява на българите в чужбина и на мястото на страната ни на европейската сцена. Тя определи дебата и като компроматна предизборна надпревара за мобилизация на избирателите.

Станимир Илчев (НДСВ, АЛДЕ) коментира, че правителството обгрижва образа си чрез контролирани медии, а българският гражданин е в опасна зависимост от арогантна държава.

Надежда Нейнски (СДС, ЕНП) заяви, че дебатът в ЕП унижава България.

Дано това да е последният подобен дебат за моята страна, но има проблеми с демократичните институции в България; за българите е важно да знаят, че имат вниманието на ЕП, каза Ивайло Калфин (БСП, С&Д).

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 56 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко