Докторът, открил ебола, с плашещо предупреждение
Източник: iStock/Guliver Images
37

П оказвайки ранни симптоми на хеморагична треска пациентка седи тихо в леглото си в болнична стая, която доста прилича на килия в град Ингенде, Демократична република Конго (ДРК). С нея са и двете ѝ деца.

Те чака резултатите от тест за ебола. Пациентката може да общува с близките си само през прозрачен пластмасов прозорец за наблюдение. Самоличността ѝ е тайна, за да бъде предпазена о изгонване от местните, които се страхуват от ебола. Децата ѝ също са тествани, но засега не показват симптоми.

Има ваксина и лечение за ебола, които са намалили значително смъртността от вируса. Но въпросът който се крие в съзнанието на всички е друг – ами, ако тази жена няма ебола?

Ами ако вместо това тя е пациент нула от „Болест X”,

първата известна инфекция на нов патоген, който може да завладее света толкова бързо, колкото го направи COVID-19, но със смъртност от 50 до 90%, както при ебола?

Това не е научна фантастика, това е научен страх, основан на научни факти. „Всички трябва да се страхуваме”, казва лекарят на пациентката д-р Даин Бонколе. „Ебола беше непознат вирус. COVID беше непознат. Трябва да се страхуваме от нови блести”, категоричен е той.

Заплаха за човечеството

Човечеството се сблъсква с неизвестен брой нови и потенциално фатални вируси, излизащи от тропическите гори на Африка, според професор Жан-Жак Муембе Тамфум, който е помогнал за откриването на ебола през 1976 г. и оттогава е на първа линия в лова за нови патогени. „Сега живеем в свят, в който ще излязат нови патогени. Това е, което представлява заплаха за човечеството”, споделя той пред Си Ен Ен (CNN).

Като млад изследовател, Муембе взема първите кръвни проби от жертвите на мистериозно заболяване, което причинява кръвоизливи и убива около 88% от пациентите и 80% от персонала, които работеха в болницата на мисията Ямбуку, когато болестта беше открита за първи път. Флаконите с кръв бяха изпратени в Белгия и САЩ, където учените откриха червеевиден вирус. Нарекоха го ебола, на името на реката, която тече близо до огнището в страната, която тогава беше известна като Заир.

Идентифицирането на ебола разчита на верига, която свързва най-отдалечените части на тропическите гори на Африка с високотехнологични лаборатории на Запад.

Сега Западът трябва да разчита на африкански учени в Конго и другаде, за да действат като стражи, които да предупреждават срещу бъдещи болести.

В Ингенде страховете от среща с нов смъртоносен вирус остават изключително реални, дори и след възстановяването на пациентката със симптоми, приличащи на ебола. Тестът ѝ за ебола, както и за други болести с подобни симптоми са отрицателни, болестта ѝ остава мистерия.

Проф. Муембе предупреждава за много други зооантропонози болести – болести, които прескачат от животни към хора – пред които предстои да се изправи човечеството. Жълтата треска, различни форми на грип, бяс, бруцелоза и лаймска болест са сред онези, които преминават от животни към хора, често чрез вектор като гризач или насекомо. Такива болести и преди са причинявали епидемии и пандемии.

ХИВ е появява от вид шимпанзе и мутира до известната като чумата на XX век болест, която се разпространява в целия свят. SARS, MERS и вирусът COVID-19, известен като SARS-CoV-2 – всички те са коронавируси, които са се предали нахората от неизвестни „резервоари” – терминът, който специалистите използват за естествения гостоприемник на вируса в животинското царство. Смята се, че COVID-19 произхожда от Кирай, а вероятният му „резервоар” е прилеп.

Проф. Муембе е на мнение, че бъдещите пандемии могат да бъдат по-лоши от пандемията от коронавирус през 2020 г. и много по-апокалиптични.

Нови вируси на хоризонта

Откакто първата инфекция, предадена от животни към човека, жълта треска, е идентифицирана през 1901 г., учените са открили поне още 200 вируса, за които е известно, че причиняват болести при хората. Според изследване на Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в Университета в Единбург, нови видове вируси се откриват със скорост от три до четири годишно. По-голямата част от тях произхождат от животни.

Експертите смятат, че

нарастващият брой на нововъзникващите вируси до голяма степен се дължи на унищожаването на околната среда и на търговията с диви животни.

Тъй като естествените им местообитания изчезват, животни като плъхове, прилепи и насекоми оцеляват там, където по-големите животни биват унищожени. Те могат да живеят заедно с хората и често са главните заподозрени, че са векторите, които предават нови болести на хората.

Учените свързват старите огнища на ебола с тежко човешко нахлуване в тропическите гори. В едно проучване от 2017 г. изследователите са използвали сателитни данни, за да установят, че 25 от 27 огнища на ебола, разположени по границите на биома на тропическите гори в Централна и Западна Африка между 2001 и 2014 г., са започнали на места, които са преживели обезлесяване около две години  по-рано. Те добавят, че зоонозните огнища на ебола се появяват в райони, където гъстотата на човешкото население е висока и където вирусът има благоприятни условия, но че относителната важност на загубата на гори е частично независима от тези фактори.

ООН предупреди, че ако настоящите тенденции на обезлесяване и нарастване на населението продължат, тропическите гори на страната може напълно да изчезнат до края на века. В този случай животните и вирусите, които носят, ще се сблъскат с хората по нови и често катастрофални начини.

Система за ранно предупреждение

Сега проф. Муембе-Тамфум работи на първа линия в лова на нови патогени. В Киншаса са открити чисто нови лаборатории с безвъзмездни средства от Япония, САЩ, Световната здравна организация, ЕС и други международни донори, включително неправителствени организации, фондации и академични институции

С лабораториите от ниво 3 по биобезопасност, способността за секвениране на генома и оборудването от световна класа тези съоръжения не са акт на благотворителна помощ – те са стратегическа инвестиция. Те са системата за ранно предупреждение в света за нови огнища на известни болести като Ебола и – може би по-важното – за онези заболявания, които тепърва ще откриваме.

„Ако патоген се появи от Африка, ще отнеме време да се разпространи по целия свят. Така че, ако този вирус бъде открит рано – като в моята институция тук – ще има възможност и време за Европа (и останалата част от света) да разработи нови стратегии за борба с тези нови патогени”, казва експертът. Той има разузнавателни подразделения на фронтовата линия на войната срещу нови патогени. Лекари, вирусолози и изследователи работят дълбоко във вътрешността на ДРК, търсейки известни и непознати вируси, преди да могат да причинят нови пандемии.

ООН: Ето какво причинява пандемиите и как да ги спрем

Топенето на ледовете може да събуди вируси на древни екосистеми

В търсене на източника на COVID-19

Учени: COVID-19 e само началото, спрете да унищожавате природата

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 минута

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 50 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 2 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 6 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици