8

Н орвегия и Словения са страните, в които е най-добре да отраснеш, а Нигер е държавата, където детството ти е най-вероятно да бъде съкратено. Някои деца в България също пропускат щастието на ранния период в човешкия живот.

Това показва ежегодния доклад "Краят на детството" (End of Childhood) на американското НПО Save the Children. Той изследва условията за подрастващите в 172 страни.

1 от 5 деца в богатите страни живее в бедност

Ужасът в Сирия: 12-годишни деца се самоубиват и самонараняват

Взимат се предвид 8 основни фактора - детска смъртност, недохранване и проблеми с растежа, брой на децата извън училище, детски труд, ранни бракове, ранно раждане, миграция заради конфликт и убийства на деца.

На тази основа страните в класацията са разделени в 4 групи - в първите 37 "малко деца изпускат детството", между 38 и 111 място "някои деца изпускат детството", между 112 и 153 място "много деца изпускат детството", а в последните 19 страни "повечето деца изпускат детството".

България попада във втората група и е на 49-то място от изследваните държави. За основните пороци в ежедневието на подрастващите у нас можете да разберете тук

След Норвегия и Словения, които имат равен коефициент, най-благосклонни за децата са обстоятелствата във Финалндия, Холандия, Швеция, Португалия Исландия, Италия, Белгия, Кипър, Германия и Южна Корея.

Докато климатът в исландските страни не предполага любимите на децата игри до късно навън, икономическите и социални условия там лишават подрастващите от проблеми, с които се сблъскват много от връстниците им по света - глад, насилие, принудителен труд и други. 

Десетте най-лоши страни, в които можеш да се родиш и отраснеш, се намират в Западна и Централна Африка. В регионът има огромна миграция заради конфликти и глад.

В Нигер, най-лошата страна за едно дете, 43% от подрастващите на възраст под 59 месеца имат проблеми с растежа заради недохранване. В Централноафриканската република, която е на три места от последното в класацията, много деца взимат участие в паравоенни организации, а 19,3% от цялото население е напуснало дома си заради някой от действащите конфликти в страната.

През 2015г. 263 милиона деца по света не посещават училище, а на 168 милиона се налага да работят. Почти 28 милиона са загубили домовете си, отчита още докладът.

Най-много убийства на деца има в страните в Южна Америка и Карибския басейн. В тях най-много подрастващи започват от ранна възраст да се занимават с различна престъпност.

Добрата тенденция в доклада е продължаващото намаляване на детската смърност, която от 1990г. насам спада двойно в световен мащаб. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@