Депардийо се кълне в любов към Русия
Жерар Депардийо и руският президент Владимир Путин   
Източник: ЕПА/БГНЕС
31

Френският актьор Жерар Депардийо потвърди, че е подал молба за руски паспорт и е възхитен, че тя е била одобрена от руския президент Владимир Путин.

Това се казва в послание на актьора, излъчено по Първи канал на руската телевизия, предаде Франс прес.

"Да, подадох молба за такъв паспорт и се радвам, че е одобрена.

Обожавам Русия, хората й, историята й, писателите й",

се казва в писмото на 64-годишния актьор, излъчено на френски от руската телевизия.

В писмото Депардийо използва случая да поздрави руския президент и да изрази задоволство от приятелските им отношения.

"Даже говорих за това на моя президент Франсоа Оланд. Казах му всичко това. Той знае, че много обичам вашия президент Владимир Путин и че това е взаимно", пише той.

Казах му също, че Русия е велика демокрация

и че не е страна, чийто премиер ще каже на някой гражданин, че е жалък, добавя актьорът, имайки предвид френския премиер Жан-Марк Еро, който окачестви като "доста жалко" данъчното изгнание на актьора в Белгия.

Депардийо освен това посочва, че смята да научи руски.

"В Русия е хубаво да се живее. Не непременно в Москва, това е твърде голям град за мен. Предпочитам селските райони и познавам прекрасни места в Русия", отбелязва актьорът.

Вчера руският президент Владимир Путин даде руско гражданство на Жерар Депардийо в момент, когато във Франция се разразява полемика около прочутия в Русия и бившия Съветски съюз актьор заради решението му да се установи в Белгия заради повишаването на данъците върху доходите на най-богатите французи.

Неотдавна Депардийо обяви, че се отказва от френския паспорт, защото бил оскърбен от критиките на премиера Жан-Марк Еро за решението му да се изсели в Белгия.

През декември Путин, в стремежа си да покаже, че данъчният режим в Русия, където има 13% плосък данък върху дохода, е по-изгоден за бизнес средите, обяви, че е готов да даде паспорт на Жерар Депардийо, ако той изяви желание.

Малко след това премиерът Дмитрий Медведев повтори отправената към френския актьор покана да се установи в Русия и го увери, че там той не рискува да му увеличат данъците.

Това обещание (да се даде руско гражданство - бел.ред.) се дължи на

значимия принос на Депардийо към националната култура и киното,

обясни вчера пред Интерфакс говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Депардийо е знаменитост в Русия и редовно се появява в редица реклами, сред които за банка "Совиетски", марка кетчуп и магазин за хранителни стоки. Той се е обявил за почитател на руската култура, по-специално на творчество на Достоевски, и редовно присъства на светски и гала събития в Русия.

Френският актьор например е бил член на журито на Московския филмов фестивал и бе сред звездите, пред които тогавашният премиер Владимир Путин изпя "Блубери хил" по време на благотворителен концерт в Санкт Петербург през 2010 г.

Но известният със скандалното си поведение французин също така е замесен в спорни прояви.

През октомври м.г. той участва в официални чествания в столицата на Чечения Грозни, по време на които се провикна:

"Слава на Чечения, слава на Кадиров",

застанал до лидера на републиката Рамзан Кадиров, който е обвинен в множество изстъпления от правозащитни неправителствени организации. Кадиров всъщност изяви готовност да приеме Депардийо в тази нестабилна кавказка република.

Потвърждаваме, че ако Депардийо иска да се установи в Чечения, това ще бъде високо оценено, заяви говорителят му Али Каримов за радио "Ехото на Москва".

Той подчерта, че властите ще направят всичко възможно, за да гарантират комфорта на актьора.

Неотдавна Депардийо записа песен с Гулнара Каримова, най-голямата дъщеря на узбекистанския президент Ислам Каримов, който е на власт от 1989 г. и е остро критикуван от Запада за лошото състояние на човешките права в страната му.

Освен това актьорът планира да играе в узбекистански сериал,

на който Гулнара Каримова е съсценарист, за произхода на коприната в Централна Азия между V и VI в.

Писмото, в което Депардийо благодари на Владимир Путин за предоставеното му руско гражданство и възхвалява демокрацията в Русия, беше посрещнато единодушно с критики и сарказъм към френския актьор в руските социални мрежи, предаде Франс прес.

"Жерар, ела на 31 януари на Триумфалния площад в Москва с новия си руски паспорт в джоба. На всяко 31-во число от месеците с толкова дни, в 18 часа на този площад руските граждани настояват за правото на мирни събрания, както предвижда чл. 31 от конституцията. Очакваме те, Жерар!", призовава писателят Едуард Лимонов, активен опонент на руския президент.

Предлагаме ти покана да играеш реална историческа роля

на защитник на свободите в Русия, пише още в социалната мрежа LiveJournal Лимонов, който редовно бива арестуван от полицията по време на споменатите прояви.

Никога няма да забравим и да му простим изречението: "Това е една велика демокрация", заяви журналистът Матвей Ганаполски по опозиционното радио "Ехото на Москва".

Той се диви на нашата демокрация, значи е изпаднал в детинска наивност, коментира Владимир Соколов във Фейсбук.

"Щом напуска родината си заради пари... нещо толкова руско, то той е от нашите!," пише потребител в LiveJournal.

Писателят и противник на Путин Лев Рубинщейн също реагира остро:

"Скъпи г-н Депардийо, не се колебайте, елате в Русия, платените от вас данъци ще бъдат използвани за добри дела - нови увеличения на заплатите на чекистите (агентите на КГБ), прокурорите, съдиите и горилите с палки, които млатят девойки и младежи, старци и жени, защото са заплаха за нашата стабилност."

В социалните мрежи се появи карикатура, на която Жерар Депардийо се е излегнал с балалайка в ръце и обут в старинни селски цървули. Под рисунката има надпис: "Този е тъпак."

Той не е идиот, но не е наясно с нещата, гласи пък коментарът на московчанката Таня Пароха.

На блога на "Ехото на Москва" могат да се прочетат някои директни и не особено ласкави намеци за предполагаемото пристрастие на актьора към силните напитки.

"Малко ли са нашите собствени алкохолици?

Освен че ще плаща по-ниски данъци, той може би ще получава безплатна водка в неограничени количества?" - пише в един от коментарите.

Според Алексей Венедиктов, редактор в "Ехото на Москва", даването на гражданство на актьора е "чист пиар за вътрешна консумация, докато имиджът на Русия е пострадал сериозно от приемането на закона, забраняващ осиновяването на руски деца от граждани на САЩ".

Печатът в Русия също коментира решението на президента Владимир Путин, дал вчера руско гражданство на френския актьор.

Недоволен от очакваното повишаване на данъка върху разкоша във Франция от 1 януари, Депардийо заяви през декември, че смята да се откаже от френското си гражданство и да се изсели в Белгия, напомня електронният "Утро".

Скандалът вдигна шум, заради което данъкът в крайна сметка не бе въведен; това обаче не спря актьора. Сега вместо 41% френски ДОД за физически лица Депардийо ще плаща 13% в руската хазна.

Според юристи впрочем нещата не са толкова прости - за да плаща данъци в Русия, човек

трябва да живее в страната поне 183 дни годишно,

пише "Московский комсомолец".

Депардийо ще плаща медицински осигуровки или вноски за пенсия, само ако работи за руска компания - сиреч ако се снима в руски филми.

Той обаче не е единственият французин, решил да избяга от разорителните налози в страната си.

Прочутият музикант Жан-Мишел Жар подаде молба до Лондон да развива бизнеса си там, посочва вестникът. Постъпката на музиканта обаче е най-малкото странна. Защото в Обединеното кралство ДОД за физическите лица е още по-висок, отколкото във Франция, и при много високи доходи достига 50%.

Ако пожелаят да получат руско гражданство, други граждани на Франция, примерно Жан-Мишел Жар, също ще трябва да подадат писмена молба, заяви прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков, цитиран в "Известия".

Програмата на руския държавен глава засега не включва среща с Депардийо.

Всъщност не е задължително актьорът да идва в Русия; всички документи във връзка с новото му гражданство може да бъдат оформени в руското посолство в Париж, допълни Песков.

Кремъл обясни, че французинът получава руско гражданство заради приноса му в развитието на руското кино, посочва "Лента".

Западният печат също реагира с подигравки,

но и нотка на тъга съобщението за предоставеното руско гражданство на Депардийо и неговата подкрепа за "голямата демокрация" в Русия на Владимир Путин.

В. "Фигаро": "Какъв филм! Без съмнение Франсоа Оланд не е предвидил, че неговата идея за данък от 75% за най-високите доходи ще легне в основата на сценарий със световен отзвук.

Тъжно е да видим Сирано и граф Монте Кристо да затъне в такава долнопробна белгийска история и след това да стане длъжник са един самодържец."

В. "Ла прес дьо ла Манш" помества подигравателния поздрав: "Здравей товарищ!" и припомня на актьора, който хвали свободите в Русия, за ГУЛАГ и миналото на Путин в КГБ.

Испанският "Ел Мундо" пише в заглавие "Приятелят на диктатори" и помества снимка на актьора с Фидел Кастро.

Подигравателният коментар на белгийския в. "Либр Белжик" е "Жерар Депардийович".

В Германия "Тагесшпигел" помества карикатура на Депардийо като Обеликс, който вместо менхир носи купчина пари, и Путин като Астерикс, приветстващ приятеля си с:

"Добре дошъл, Олигархикс!"

"Другарю Депардийо" пък е заглавието на "Ди Велт", а "Алгемайне цайтунг" изобразява актьора като Распутин.

Британският "Гардиън" се забавлява с мащабите на международния отзвук от предоставянето на руско гражданство на французина, а "Дейли Телеграф" е убеден, че Депардийо няма да отиде да живее в Русия, и също припомня неговата подкрепа към много диктатори.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Путин: Това е престъпление срещу човечеството</p>

Путин обяви края на капитализма

Свят Преди 35 минути

Путин коментира още расизма, правата на гейовете, транссексуалните и глобалното затопляне

Омбудсманът: Всички COVID тестове трябва да са безплатни

Омбудсманът: Всички COVID тестове трябва да са безплатни

Теми в развитие Преди 2 часа

Според Диана Ковачева преболедувалите COVID-19 с антитела и хората с противопоказания за ваксинация са дискриминирани

Бела Хадид

Бела Хадид изненада с червена коса, отива ли ѝ?

Любопитно Преди 5 часа

Супермоделът се допита до феновете си какво мислят по въпроса

Учени: Глобалното затопляне поболява хората

Учени: Глобалното затопляне поболява хората

Свят Преди 5 часа

Здравните проблеми в глобален мащаб, свързвани с климатичните промени, се увеличават и задълбочават, алармират учените

<p>Бизнес и синдикати: Цените на тока растат &bdquo;необуздано&ldquo;</p>

Бизнес и синдикати: Цените на тока растат „необуздано“

България Преди 5 часа

Заинтересованите страни изпратиха писмо до президента и премиера, в което настояват за спешни финансови компенсации

Петко Рангелов

Петко Рангелов се присъединява към управленския екип на Банка ДСК

България Преди 5 часа

Той застава начело на Направление „Дигитализация и технологии“

Как ще плащат компенсациите на родители за COVID мерките

Как ще плащат компенсациите на родители за COVID мерките

Теми в развитие Преди 5 часа

За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата - 650 лв

Клео Смит

Момиченце изчезна в Австралия, дават $1 млн. за информация

Свят Преди 6 часа

4-годишната Клео Смит е в неизвестност от неделя, а полицията се опасява, че е била отвлечена

<p>Ново приключение: Астерикс и Обеликс потеглят към...</p>

Астерикс и Обеликс потеглят на ново приключение в Русия

Любопитно Преди 6 часа

"Астерикс и грифонът" е 39-ото приключение на Астерикс

Ще гласуваме без COVID сертификат на изборите

Ще гласуваме без COVID сертификат на изборите

България Преди 6 часа

Матева: Ваксинирането е личен избор

Валентин Терзиев

Синът на загиналия военен пилот Валентин Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево"

България Преди 7 часа

Синът на пилота Терзиев, загинал на 9 юни край Балчик, съди Трета авиобаза Граф Игнатиево за положен, но неплатен на баща му извънреден труд

<p>Как коронавирусът промени свалките</p>

Как се промениха свалките по време на пандемията

Любопитно Преди 8 часа

Голяма част от хората вече залагат основно на онлайн пространството, за да търсят своята половинка

Били Портър

Били Портър избухна: Хари Стайлс е просто бял и хетеросексуален

Любопитно Преди 8 часа

Актьорът смята, че не получава достатъчно възможности, защото е чернокож и е гей

Прокуратурата и ДАНС с общо звено за предстоящите избори

Прокуратурата и ДАНС с общо звено за предстоящите избори

Главният прокурор и председателят на ДАНС подписаха заповед за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите избори

Синя зона

Разширяват "синята" зона за паркиране в София

България Преди 8 часа

Това ще стане от 1 декември