Часът настъпи: Светът е Олимпиада!
Източник: ЕПА/БГНЕС
32
Ма арси, президенти, министър-председатели и... Дейвид Бекъм присъстваха на откриването на Олимпиада 2012 (sportni.bg/london2012) тази нощ в Лондон.

Сред 80-те хиляди зрители на олимпийския стадион беше британската кралица Елизабет Втора. В качеството си на държавен глава тя откри игрите.

Там бе и президентът на България Росен Плевнелиев. Той няколко часа по-рано беше и на приема, който даде кралицата. По нейна покана българският държавен глава пристигна за откриването.

Президентът ще дойде в Лондон отново на 8 август и ще остане три дни, в които България се надява на подчертано силно участие в редица спортове. Това съобщи самият Плевнелиев тази вечер в интервю за БНТ.


Лондон е домакин на лятна Олимпиада за трети път след 1908 и 1948 г. В британската столица Ще бъдат раздадени 302 комплекта медали в 26 вида спорт. За олимпийска титла ще се състезават над 10 000 спортисти от 205 държави.

Сред другите членове на британското кралско семейство, които присъстваха на церемонията, бяха престолонаследникът принц Чарлз, сестра му принцеса Ана, член на МОК, принц Уилям и съпругата му Кейт, принц Хари.

По данни на британското правителство на откриването се очакваха над 80 държавни и правителствени ръководители, а също кралски особи от Испания, Дания, Люксембург, Холандия, Швеция, Бруней.

По-рано днес президентът на МОК Жак Рох обяви, че очаква повече - над 100 държавни и правителствени ръководители от цял свят.

САЩ, които участват с втората по численост делегация спортисти след домакините, бяха представени от първата дама Мишел Обама.

27 август беше празник за Лондон и Великобритания. Денят започна с камбанен звън. Камбаните на "Биг Бен" биха в продължение на три минути, което се случва за първи път от погребението на крал Джордж VI.

До последния миг никой не успя да разкрие кой ще запали Олимпийския огън. "Дори Британските медии не успяха", гордо усмихнат каза днес Жак Рох. "Това е голямата тайна на организационния комитет. Колкото по-малко хора я знаят, толкова по-добре", каза 70-годишният белгиец.

Както се очакваше футболната икона Дейвид Бекъм игра важна, пазена в дълбока тайна роля в церемонията. С лодка по Темза, той донесе Факлата с Олимпийския огън и я предаде на eдинствения спортист с титли от 5 поредни олимпиади - гребецът сър Стивън Редгрейв - олимпийска легенда на Обединеното кралство.

Накрая изненадата бе пълна - седмина британски спортисти тийнейджъри заедно запалиха огъня, който се образува от 204 отделни пламъка - по един за всяка участваща страна.

Предприетите мерки в борбата с допинга за олимпийските игри в Лондон са успешни, обяви днес президентът на МОК. Повече от 100 спортисти бяха уличени в употреба на допинг в последните месеци. Часове преди официалното откриване Рох има основание да каже, че усилията на МОК за чисти олимпийски игри дават нужните резултати.

Преди два дни Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) наложи наказания заради употреба на допинг на девет лекоатлети, сред които и българката Инна Ефтимова. В последните няколко дни положителни допинг проби дадоха мароканската състезателка на 1500 метра Марием Алауи Селсули и световният шампион в скока на височина в зала Димитрис Чондрокукис (Гърция).

Около 6250 допинг проби ще бъдат направени по време на олимпиадата в Лондон, повече отколкото на всички Игри в историята досега.


На последната си пресконференция преди откриването Рох каза, че възнамерява да придобие впечатления от първа ръка за транспорта в Лондон по време на Игрите. Той ще пътува с градския транспорт за състезанията, които ще бъдат извън олимпийския парк.

Както и преди, Рох ще пренебрегне лукса на хотела, предназначен за членовете на МОК и ще пребивава в олимпийското село при равни условия със спортистите.

"Все още не съм пътувал с метрото, но когато започнат игрите, почти непрекъснато ще ползвам градския транспорт. Ще опитам да гледам всички интересни състезания. Ще бъда за финала на 100 метра, ще гледам и Бен Ейндсли, ветроходеца, който ще опита да спечели четвърто поредно злато. Мечтая да видя и финал на тениса между Роджър Федерер и Анди Мъри на Уимбълдън.

Искам да видя и старта на италианската състезателка по фехтовка Валентина Вецали, която също може да спечели четвърто поредно злато", коментира Жак Рох на пресконференция.

Грандиозното шоу, озаглавено "Острови на чудесата", чийто режисьор е Дани Бойл, е струвало 27 милиона британски лири или 42 милиона долара. То завърши с изпълнение на великата британска гордост - сър Пол Маккартни. На финала на забележителната церемония, продължила близо четири часа, той запя вечната "Хей, Джуд" и увлече със себе си всички на стадиона...

В шоуто, наречено "Остров на чудесата", имаше идилични сцени от селския живот на средновековна Англия, фабрични комини, които излизат от земята и символизират индустриалната революция, цитати от Уилям Шекспир, златен дъжд, символ на надеждата, валящ от петте преплетени олимпийски кръга в небето на Лондон...

Имаше и образци на британския хумор.

Участваха актьорът Кенет Брана, писателката Дж.К. Роулин, лоши герои и чудовища от детски приказки начело с Крюела Девил, много деца, грижовни и танцуващи медицински сестри, Мери Попинз, Агент 007 Джеймс Бонд, който лично "доведе" кралицата на стадиона, уж с хеликоптер, Лондонският симфоничен оркестър с диригент сър Саймън Ратъл и не друг, а Роуън Аткинсън - Мистър Бийн като "музикант"...

След като мина през историята на Острова, шоуто навлезе в модерния свят и новите технологии, през живота на едно семейство, на връзката на двама млади и бурно аплодиран се  появи друг британски герой - Тим Бърнарс Лий, изобретателят на Глобалната мрежа - www.


По данни на Франс прес церемонията по откриването на Олимпиада 2012 е била гледана по телевизията от близо 4 милиард зрители по целия свят. В нея участват 10 000 души, от които 7500  доброволци.

Всичко за 30-те летни Олимпийски игри вижте на sportni.bg/london2012
Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 14 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 24 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 5 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 5 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората