Евакуираните от Китай кацнаха в Германия, сред тях е и българин
Източник: iStock Photos/Getty Images
12

С амолет на германските военновъздушни сили, който беше изпратен да евакуира над 100 души от огнището на коронавируса - град Ухан, кацна на летището във Франкфурт.

Пътниците - 102 германци, и 26 чуждестранни граждани, ще бъдат прегледани в специално оборудван кът на терминала на летището. На борда на самолета има и българин с двойно гражданство, както и гражданин на САЩ.

По-рано днес германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, цитирана от ТАСС, че самолетът прелетял над руска територия, но не получил разрешение за междинно кацане в Москва за презареждане в гориво и трябвало да се приземи в Хелзинки.

По-рано днес премиерът Борисов свика извънредна среща по повод разпространението на коронавируса. Страната ни обяви ниво за риск четвърта степен - предупреждение към българските граждани на територията на страната и извън нея да не пътуват до Китай. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева след съвещанието.

"Българските граждани, които не са в Китай, да се въздържат от пътуване в страната. Това важи и за тези, които са на територията на България и на други държави", обясни тя.

В съвещанието при премиера участваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, на вътрешните работи Младен Маринов, както и представители на компетентните органи, които следят ситуацията с коронавируса.

Набелязани са редица мерки за опазване здравето на българските граждани. Има готовност за обявяване на пета степен на риск другата седмица, която степен е забрана за пътуване до Китай.

"Всеки китайски гражданин или гражданин на друга държава, който е бил на територията на Китай или в рискови страни с разпространен коронавирус, ще бъде подложен на щателна медицинска проверка и наблюдение още със стъпването си на наша територия", обяви здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

На проверка и съответните мерки подлежат и българите, пребивавали в опасните региони.

Всички те ще преминават през термокамери/на летищата - София, Варна и Бургас/ и ако се установи, че пътникът има температура или друго неразположение, незабавно ще бъде насочен към ВМА-София или определените болници във Варна и Бургас.

Тези, които не показват симптоми, ще бъдат под домашна карантина/14 дни/ като състоянието им, както и това на семействата им, ще се следи от личните лекари.

Осигурени са необходимите предпазни материали - престилки, ръкавици, маски, шапки за здравните органи и "Гранична полиция". Осигурени са и необходимите маркери за установяване наличието на новия вирус, увери Кирил Ананиев.

Убедени сме, че на входа на нашата страна ще се положат всички необходими мерки, за да не се допусне човек-носител на вируса да влезе в страната, декларира той.

Създадена е необходимата координация, определени са екипите в съответните лечебни заведения.
Вътрешният министър Младен Маринов призова българските граждани да се отнасят сериозно към тази заплаха и да бъдат изпълнявани полицейските разпореждания.

Сънародничката ни, която е заявила желание да напусне Ухан и е с двойно гражданство, ще остане под 14-дневна карантина в Германия, съобщи още министър Екатерина Захариева. Другите двама българи са на територията на консулството ни във Франция и тази нощ ще се върнат у нас с военен "Спартан", придружавани от медицински екип от ВМА. Те ще бъдат поставени под карантина във ВМА. Ако са показали признаци на заболяване в самолета, ще останат под карантина във Франция, уточни външният министър.

Ръководителката на фолклорния ансамбъл от Петрич, който преди броени дни се завърна от Пекин, е настанена в лечебно заведение, останалите се наблюдават от личните лекари и няма информация децата или придружаващите ги учители да са с влошено състояние, информира Кирил Ананиев.Те нямат температура или допълнителни усложнения.

В началото на следващата седмица в Брюксел се събират здравните министрите на страните-членки на ЕС, за да обсъдят ситуацията и мерките за ограничаване навлизането на новия коронавирус на територията на Общността, информираха Захариева и Ананиев. Независимо от това, нашето правителство взима спешни и извънредни мерки, преди срещата, подчерта здравният министър.

Лекари в Хонконг на стачка, коронавирусът се разпространява 

Хиляди хонконгски медицински работници се обединиха около идеята да започнат стачка. Основното им искане е китайското правителството да затвори границата си с континенталната част на страната, за да овладее коронавирусната епидемия. До момента вследствие на заразата са починали 259 души, предава АФП.

В Хонконг вече има 13 потвърдени случая на заболяването, а 112 пациенти са под карантина в инфекциозни отделения.

Повече от три хиляди служители в държавните болници, включително лекари и медицински сестри, ще излязат на протест, ако правителството не изпълни техните искания.

В неделя предстои среща между медицинските специалисти и ръководствата на множество болници.

Ако не бъде постигната договореност за затваряне на границите, над 9000 лекари ще подкрепят стачката. Това е около 10 процента от всички работещи лекари в града.

Стачката е планирана за понеделник, когато лекарите ще спрат да работят. Изключение прави само Спешната помощ, но ако отново не бъде постигната договореност, и медиците от Спешна помощ ще започнат стачка.

Болничните власти в Хонконг в събота заявиха, че ще изготвят план за действие при извънредни ситуации.

Властите в града вече заявиха, че пълното затваряне на границите не е възможно, въпреки че движението на хора и коли е ограничено. 

Междувременно американската компания Apple съобщи, че затваря всичките си обекти за търговия на дребно в континентален Китай в отговор на епидемията от коронавируса. Магазините няма да работят до 9 февруари включително, предаде "Ройтерс".

"Аpple спира от днес продажбите на дребно на свои продукти на територията на Китай. Превантивните мерки целят да гарантират общественото здраве, цитира ТАСС изявление на корпорацията. По-рано Епъл обяви, че временно затваря магазините си в Източен Китай - в градовете Циндао, Нанкин и Фучжоу.

Компанията последва примера на училища, офиси и заводи в цял Китай, които удължиха ваканцията по случай Лунната нова година в опит да спрат разпространението на коронавируса. Заради него тази седмица Световната здравна организация обяви извънредно международно положение, допълва "Ройтерс".

Броят на починалите вследствие на новия коронавирус в Китай до края на вчерашния ден (31 януари) е нараснал на 259 души, съобщи китайската държавната телевизия, като се позова на данните на Националната здравна комисия. Нови 45 смъртни случая са регистрирани в провинция Хубей и един в община Чунцин.

В течение на деня са били потвърдени 2102 нови случая на зараза в Китай, с което общият им брой е достигнал 11 791.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още aктуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности