„Индипендънт“: Новините от Афганистан са много лоши
Източник: БГНЕС
37

Н овините от Афганистан са много лоши. Естествено, никой не го признава публично. Президентът Гани е поддържан от „правителство на националното единство“, което „подкрепя сериозното партньорство със САЩ“, каза преди два месеца Барак Обама.

На фона на тези думи на американския президент, град Кундуз, столица на едноименната провинция, беше завзет от талибаните. След това афганистанците си го върнаха, с изключение на една бомбардирана от САЩ болница с повечето пациенти и лекари в нея, коментира Робърт Фиск в „Индипендънт“.

Сангин също беше превзет от талибаните, но сега афганистанската армия воюва, за да си възвърне контрола над града. В защита на него през последните години загинаха повече от сто британски войници. По подобен начин американски войници се биеха за Мосул в Ирак, най-големият град, контролиран от „Ислямска държава“ в момента.

Американски войници в Ирак загиваха и при превземането на Фалуджа, след това я загубиха, след това отново умираха за да я превземат отново, а Фалуджа в момента също е в ръцете на „Даеш“.

Това е като филм, излъчван отново и отново всяка година. Само преди две седмици ген. Джон Кембъл, командир на американските и натовски сили в Афганистан заяви, че „Ислямска държава“ надига глава в страната. Вече между 3 и 5 хиляди души се бият на страната на джихадистите, които се опитват да укрепят връзките с основните територии в Ирак и Сирия.

Предупреждението на Кембъл беше развалено донякъде от холивудския език, използван от него: „Ислямска държава“ иска да създаде своя „провинция Хорасан“ в афганистанската провинция Нангархар. Името Хорасан идва от персийски и означава „откъдето пристига слънцето“. То няма нищо общо с „Ислямска държава“ и исляма.

Барак Обама уверява, че американската „ангажираност към Афганистан и неговия народ е вечна“ и афганистанските сили „се борят за страната си смело и упорито“ и „продължат да държат повечето градски райони“. Последното твърдение е неоспорим факт.

Успехите на талибаните са „предвидими“, посочва президентът на САЩ, но почти 10 000 американски войници остават в Афганистан, въпреки че войната официално приключи, и преди 14 месеца британският премиер Дейвид Камерън заяви, че постиженията на „нашите момчета“ в бойните действия „ще живеят завинаги“.

Миналата седмица бившият началник на британския генералния щаб ген. Данат, обаче каза, че не бил „изненадан“ от падането на Сангин. В крайна сметка „винаги сме знаели, че след като напуснахме Сангин, ситуацията там ще е тежка. Оставихме Афганистан в ситуация, когато афганистанците държаха контрола , а бъдещето беше в ръцете им. Не е голяма изненада, че талибаните продължават да оказват натиск в южната част на Афганистан, това е тяхната люлка“, коментира Данат.

Въпреки това Обама казва на американците, че в лицето на корумпираното афганистанско правителство САЩ имат „сериозен партньор“, „стабилен и ангажиран съюзник“ за предотвратяване на „бъдещите заплахи“.

През 1940 г., когато Франция гъмжи от германски войници Чърчил решава да каже истината на британците. „Новините от Франция са много лоши ...“ започва той. И британските войници, с хиляди, умират, за да бъде спряна инвазията. Тяхното „постижение“ не е победа, а разгромът при Дюнкерк.

Сега същия израз не се използва за Афганистан. Не, Камерън говори за „постижения“. А за ген. Данат ситуацията не е „голяма работа“

Ако прочетете информациите от афганистанските журналисти ще видите, че „много лошото положение“ има оптимистичен отенък.

Да вземем случая с шиитски мюсюлмани хазари, заловени в автобус на пътя към Кабул тази година. Джихадистите от „Ислямска държава“ спират автобуса, отвличат 30 шиити и искат да ги разменят за затвроници узбеки, намиращи се в ръцете на афганистанското правителство. Пленниците разбира се са подложени на мъчения. Един е обезглавен. Чак след 9 месеца те са освободени... от талибаните. Да, лошите талибани изведнъж стават добри, когато се бият срещу още по-лошите терористи от „Даеш“. Ако това не беше трагично, щеше да е фарс.

И, просто за сравнение, вземете историята за бедния Каис Рахмани, който, заедно със семейството си и с четиримесечното им бебе, тръгва сред армията от бежанци към Европа и в Турция се качва на лодка до Гърция, която почти веднага потъва. Бебето на Каис умира в ръцете му. Поредната тъжна история. Драмата с Каис обаче придоби публичност, защото той е известен телевизионен водещ, жена му и семейството му са с университетско образование. Рахмани не са от бедните маси. Той е от средната, класа, от която се очаква да построи новия Афганистан.

Талибаните сложиха край на беззаконния режим на местните милиции и поставиха под контрол почти цялата страна през 1996 г. Но също така приютиха Ал Кайда след атентатите от 11 септември в САЩ.

Така че НАТО нападна Афганистан, за да унищожи Ал-Кайда и гнусните женомразци, смъртоносни и недемократични талибани. Но талибаните не бяха победени. И сега те печелят. И светът се надява да се преборят с още по-отвратителната, женомразка и смъртоносна „Ислямска държава“.

В края на речта си към американския народ, Обама заяви, че всеки трябва да „окаже натиск... и талибаните да свършат своята част в преследването на мира, който афганистанците заслужават“. Така че ужасните талибани може да се превърнат отново в добрите и смели муджахидини, които воюваха с СССР. Действително, новините от Афганистан са много лоши.

Коментари 37
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

37 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 30 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 36 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 47 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател