Либерман: Не на две държави, оставаме в Голан
Източник: ЕПА/БГНЕС
1
Ни ият израелски външен министър Авигдор Либерман си навлече сериозни критики и неодобрение от международната общност още при встъпването си в длъжност.

Той обяви, че новото израелско правителство не е обвързано с поетите ангажименти на организираната от САЩ мирна конференция в Анаполис за създаване на палестинска държава и изключи всяка възможност Израел да се изтегли от Голанските възвишения, отнети от Сирия през 1967 г.

Междувременно САЩ настояха, че ще продължат да работят за варианта "две държави", макар и да се въздържаха от критики към новия израелски премиер Бенямин Нетаняху, който също се противопоставя на възможността израелско-палестинския конфликт да бъде решен по този начин.

Египетското ръководство пък открито смята да бойкотира Либерман, докато не се извини за думите си по адрес на президента Хосни Мубарак от октомври 2008 г. Тогава на церемония в памет на убития израелски министър Рахавам Зееви в Кнесета той заяви, че "Мубарак може да върви в ада, щом не иска да дойде на официална визита в Израел".

Анаполис и вариантът "две държави"

Според новия външен министър на Израел съвместната декларация на израелските и палестинските лидери от конференцията в Анаполис през 2007 г. не е валидна, тъй като не е била ратифицирана нито от израелското правителство, нито от Кнесета. В нея бившият израелски премиер Ехуд Олмерт се съгласява да работи за целта "две държави" чрез мирни преговори с палестинците.

Либерман обаче подчерта, че Израел ще се води по "пътната карта" за мир в Близкия изток, която се подкрепя и от САЩ. В този документ за създаването на палестинска държава се поставя условие палестинците първо да обуздаят екстремистите си прояви. Картата обаче задължава Израел да замрази всякаква заселническа дейност в окупираните палестински територии.

Източник от израелското правителство потвърди, че дистанцирането от решенията в Анаполис е позицията и на новия премиер Бенямин Нетаняху.

Авигдор Либерман направи изказването си на церемонията по предаване на поста външен министър в Ерусалим. Предшественичката му Ципи Ливни, която смяташе, че ще бъде следващият премиер на страната, прекъсна изказването му, за да изрази своето несъгласие, а израелски дипломати в залата се чувстваха неловко, докато той говореше, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас Набил Абу Рудейна заяви, че САЩ "трябва да заемат ясна позиция против тази политика преди нещата да са се влошили".

"Това е предизвикателство към международната общност и към САЩ, които приеха варианта с две държави. Международната общност трябва да отговори на тези провокации, които може да подкопаят сигурността и стабилността в региона", подчерта говорителят.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви на срещата на върха на Арабската лига в Катар, че новият израелски премиер Бенямин Нетаняху "не вярва в мира" и призова международната общност да окаже натиск върху новия израелски кабинет.

Заявеното от Либерман предизвика реакции и от специалния пратеник на Четворката за мир в Близкия изток Тони Блеър, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и германската канцлерка Ангела Меркел.

Междувременно американският президент Барак Обама потвърждава твърдия ангажимент на САЩ към Израел и неговата сигурност, съобщи говорител на Белия дом. "Президентът очаква с нетърпение да работи тясно с премиера Нетаняху и правителството му по въпроси, които предизвикват взаимна загриженост, като Иран и арабско-израелският мир".

От Държавния департамент обаче увериха, че САЩ продължават да са ангажирани с решението за две държави, което бе прието от предишната администрация на Джордж Буш.

Има много външнополитически цели, които администрацията на Обама е подложила на преразглеждане, но тази не е сред тях, заяви говорителят Гордън Дугъд. Той добави, че САЩ очакват да чуят "окончателната позиция" на Израел по въпроса.

Голанските възвишения

Израелският кабинет не е приемал резолюция за преговорите със Сирия и вече сме заявили, че за нас е неприемливо да се изтеглим от Голанските възвишения, посочи още в интервю за в. "Аарец" израелският външен министър.

По думите му "мирът може да бъде постигнат само в замяна срещу мир" - противоположно на принципа "мир срещу земя", заложен в основата на мирните преговори между Израел и съседните арабски държави още от международната конференция в Мадрид през 1991 г., отбелязва АФП.

Сирийският президент Башар Асад заяви в понеделник, ден преди в Израел да бъде представен новият кабинет, че арабските страни "нямат истински партньор в мирния процес" с Израел.

Миналата година двете държави започнаха преговори с посредничеството на Турция, които бяха прекъснати през декември, след като Израел предприе мащабна военна офанзива в ивицата Газа. Бившият израелски премиер Ехуд Олмерт заяви наскоро, че са били твърде близо до постигането на споразумение.

Стратегическите Голански възвишения бяха окупирани от Израел през 1967 г. и анексирани през 1981 г., но международната общност не признава това и до днес. Дамаск се стреми да си върне цялото плато, където в момента живеят близо 20 хил. евреи.

Гневът на Египет

Що се отнася до обидата срещу египетския президент, високопоставен египетски служител призовава пред в. "Джерусалем пост": "Той ни оскърби, нека сега се извини". Служителят подчертава, че това не са единствените обиди, възмутили египтяните.

На изборите през 2001 г. на среща с посланици Авигдор Либерман заявил, че Асуанският язовир трябва да бъде взривен, защото Египет нарушава мирния договор с Израел.

"Ако Либерман не се извини, Египет ще продължи да работи с израелските дипломати, пренебрегвайки министъра на външните работи".

Все пак на церемонията по встъпването си в длъжност Либерман смекчи позицията си към Египет и заяви, че това е влиятелна регионална държава, с която Израел трябва да се съобразява, и че ще се радва да посети Кайро, но на принципа на взаимния обмен.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 22 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 27 минути

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 1 час

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 2 часа

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ