Какво го чака бъдещото правителство на Ирак
Източник: ЕПА/БГНЕС
0
Гс суването в изборите на 7 март ще бъде изпитание за младата и слаба демокрация на Ирак, нейната способност да обезпечи сигурност и перспективите за помирение между враждуващите фракции след години на насилие.

Следващото правителство е изправено пред множество сложни проблеми, които на моменти парализираха предишната администрация, забавиха приемането на жизненоважни закони и повишиха напрежението, въпреки че предизвиканите от нахлуването на САЩ междуобщностни кръвопролития стихват.

Ето някои от основните проблеми пред бъдещия иракски кабинет:

КЮРДСКО-АРАБСКИ ВРЪЗКИ

Арабското мнозинство и кюрдското малцинство в Ирак водят отдавнашни, ожесточени спорове за земи, нефт и конституционни права, които заплашват да преминат в насилие и които биха могли да разпалят следващия голям конфликт в Ирак, както се опасяват американски официални представители.

Следващото правителство ще трябва да намери решение за оспорвания град Киркук, който произвежда нефт и който кюрдите считат за родина на своите предци и искат да включат в своя до голяма степен автономен регион Кюрдистан в Северен Ирак.

Арабите и етническите туркмени са разтревожени от перспективата да бъдат управлявани от кюрди, които имат много приятели в западните столици след години на успешно лобиране и разрастващи се бизнес отношения, включително в нефтения бранш.

За октомври е насрочено първото от 23 години насам всеобщо преброяване на населението в Ирак, което ще налее вода в мелницата или на кюрдите, или на арабите в спора им за контрол над Киркук.

Други оспорвани райони граничат с разкъсвания от насилие град Мосул, където достигналото мъртва точка противопоставяне между местните кюрдски и арабски политици е причина за вакуум в сигурността, от който се е възползвала "Ал Кайда".

Там тя все още е действаща въпреки операциите срещу нея на други места в Ирак. Кюрдистанското регионално правителство (КРП) се кара с Багдад и относно законността на договорите, които КРП сключи самостоятелно с чуждестранни нефтени фирми, спор, който причини спирането на износа на нефт от Кюрдистан миналата година.

Във връзка с този проблем има известно разведряване, като от министерството на петрола казват, че очакват износът скоро да се възобнови. Дори и така, въпросът кой ще плаща на фирмите, разработващи кюрдските нефтени находища, вероятно ще бъде наследен от следващото правителство.

НЕФТ

Подобно на споровете за нефт с иракските кюрди, отношението на следващото правителство към договорите за милиарди долари, сключени с чуждестранни петролни фирми, ще бъде внимателно наблюдавано.

Начинът, по който Ирак се отнася към своите задължения по сделките, ще бъде силен сигнал за чуждите инвеститори, които са нервни заради липсата на законови рамки и явните прояви на произвол.

Колкото по-скоро Ирак, който зависи от нефта за почти всичките си приходи, добие възможност да разработва огромните си залежи, толкова по-бързо той ще може да възстанови инфраструктурата, съсипана от войната и санкциите.

Приемането на комплекс от закони, които да регулират петролното богатство на Ирак и правния статут на чуждите нефтени компании, беше забавено заради кюрдско-арабски спорове относно поделянето на приходите и правомощията на местното и на централното правителство.

ПОМИРЕНИЕ

Напрежението между отделните общности нараства преди изборите заради съмнения сред господствалите някога в Ирак сунити, че шиитското мнозинство се опитва да ги лиши от полагащия им се дял от властта.

Следващото правителство ще трябва да излекува раните от междуобщностната война, която причини смъртта на десетки хиляди след нахлуването на САЩ, и да изгради траен мир между двете страни.

На правителството може да му се наложи и да намери начини да попречи на арабските страни да се намесват на страната на сунитите, а на Иран да се бърка в полза на шиитите, ако иска да спре превръщането за дълго на Ирак в бойно поле на двете мюсюлмански общности.

ОСНОВНИ УСЛУГИ

Подобрението на основните услуги ще бъде ключово за преодоляване на растящия скептицизъм на иракчаните към демокрацията след падането на Саддам Хюсеин.

Седем години след свалянето му националната електропреносна мрежа осигурява ток само по няколко часа на ден. Боклуци изпълват градовете, много пътища са почти неизползваеми, а здравеопазването осигурява само най-необходимото.

Безработицата е повсеместна, а бунтовниците и въоръжените банди лесно набират членове сред бедните и недоволните в Ирак.

СИГУРНОСТ

Силите за сигурност на Ирак, които не успяха да предотвратят големите бомбени атентати, разтърсили Багдад през последните месеци, или да умиротворят все още раздираната от насилие северна провинция Ниневия, ще са под по-голямо напрежение, тъй като щатските военни ще ускорят съкращаването на войските си след изборите, преди да се изтеглят напълно до 2012 г.

Трябва да се подобри съгласуването между частите на силите за сигурност, разделени от политически, религиозни и етнически различия. Корумпираните и некадърни служители трябва да бъдат отстранени.

Ирак също така има нужда да модернизира военната си техника, програмите си за обучение и възможностите си за събиране на разузнавателна информация.

Част от вината за поредица от големи взривове в Багдад се хвърля върху липсата на ефективна разузнавателна дейност.

ВОДА

Ирак изпитва остър недостиг на вода, който вероятно ще се влоши с нарастването на 30-милионното население, а все повече земеделски площи, изоставени през войната, започват отново да бъде обработвани.

По течението на двете главни реки в страната, Ефрат и Тигър, съседите на Ирак са построили язовири, което намалява водния обем, достигащ до пресъхналите иракски равнини.

Преговорите с Турция доведоха до известно увеличаване на водния поток, но не до достатъчно количество. На следващото правителство може да се наложи да преговаря за още или да се съсредоточи върху по-ефективно използване на малкото вода, която има Ирак.

КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА

Политиците отдавна обсъждат промяна в конституцията, съставена след нахлуването на САЩ. Спорни са въпроси, отнасящи се до разделянето на религиозните и държавните закони и съотношението на правомощията на централното правителство и провинциите.

ГРАНИЦИ

Ирак все още не е очертал границите си с Иран и Кувейт. През декември малка група ирански войски навлязоха в район, който Ирак счита за своя територия, за да издигнат иранско знаме на неработещ петролен кладенец. Набегът повиши напрежението и разклати петролните пазари.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 6 минути

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 25 минути

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 1 час

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 1 час

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 2 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 2 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 2 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 2 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 2 часа

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

България Преди 2 часа

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда и подкупи

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

<p>&quot;ДНК тестът уличи това чудовище&quot;: Близнак опита да натопи брат си</p>

"ДНК тестът уличи това чудовище": 140 години затвор получи мъж, изнасилил 9-годишно момиче

Свят Преди 2 часа

Полицията арестува Контър и неговия брат близнак през 2019 г.

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти и легенди за пещерите може да прочетете в следващите редове

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 9 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 9 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел