Израел щурмува конвой с хуманитарна помощ
Израелски войници в навечерието на операцията   
Източник: ЕПА/БГНЕС
171

Най-малко девет души бяха убити тази сутрин в сблъсъци между израелски командоси и пропалестински активисти на борда на турски кораб от международна флотилия, пътуваща за ивицата Газа с хуманитарна помощ.

Израел твърди, че войниците са били нападнати при операция за проверка на товарите заради съмнения, че корабите пренасят и оръжие. Пропалестинските активисти казват, че командосите са щурмували кораба със стрелба.

Израелската акция е била в международни води рано сутринта - между 4,30 и 5 ч. местно време, на разстояние от 70-80 морски мили от израелските брегове.

До късно вечерта не бе ясен точният брой на загиналите в сблъсъците. Според организатори на конвоя загинали са 19 души, израелските власти говорят последно за девет. Ранени са 33-ма, сред тях осем израелски войници.

Конвоят от шест кораба отплава в неделя от международни води край Кипър, въпреки израелската блокада на палестинската територия и предупрежденията, че израелските военноморски сили ще го пресрещнат.

Начело на акцията за пробив на блокадата на Газа е бил фериботът "Мави Мармара" и именно там се е разиграл основният конфликт. Общо три от корабите са били под турски флаг, два са регистрирани в Гърция, а шестият - в САЩ.   

"Стотици израелски войници атакуват флотилията... Капитанът на нашия кораб е тежко ранен и има още двама ранени сред пътниците", предал пратеникът на базираната в Катар сателитна телевизия "Ал Джазира", преди връзката с международния хуманитарен конвой за ивицата Газа да бъде прекъсната.

Междувременно от участваща в хуманитарната акция гръцка неправителствена организация съобщиха, че

и гръцки кораб от международната флотилия е бил обстрелван

тази нощ от израелски хеликоптери и лодки.

Организатори на флотилията са "Коалиция на флотилията на свободата", която включва движението "Свободна Газа", Европейска кампания за прекратяване на блокадата на Газа, неправителствената турска Организация за човешки права и свободи, организацията за световен мир "Пердана", гръцката и шведската неправителствена организация "Кораб за Газа" и Международния комитет за вдигането на блокадата над Газа.

За една от организациите - базираната в Истанбул "Фондация за човешки права и свободи и хуманитарна помощ", се твърди, че има връзки със считаната за терористична палестинска организация Хамас.

Според организаторите корабите превозват около 10 хил. т хуманитарна помощ, в това число медицински материали, храна, облекло, сглобяеми къщи, детски площадки за игра, училищни принадлежности и железни и циментови колове.

Повече от 700 души участват в експедицията,

повечето от тях са членове на международни неправителствени организации, активисти от различни националности и религии. Представени са 50 националности, но половината от пътниците са турци.

Редица политически и религиозни личности, евродепутати, писатели и журналисти също пътуват с флотилията. Сред тях е бившият гръцки католически архиепископ на Ерусалим Хиларион Капучи, лидерът на организацията Ислямско движение в Израел Раед Салах и
кореспондентът на "Ал Джазира" Абас Насер. На борда на един от корабите са и двама български журналисти.

Всички кораби бяха докарани в понеделник вечер под израелски конвой в пристанището на Ашдод. Около 80 души от пътуващите са арестувани и държани в палатков лагер в закрита зона край пристаните.

Израел уточни, че предполагаемата хуманитарна помощ ще бъде проверена и, ако всичко е наред, ще бъде доставена в ивицата Газа по земя.

Разпространено от израелските въоръжени сили видео 

Турският премиер Ердоган обвини Израел в "държавен тероризъм"

Нека да се знае, Турция няма да остане безучастна и безмълвна по повод този нечовешки акт на държавен тероризъм, каза Реджеп Ердоган в чилийската столица Сантяго. Той обяви, че заради случилото се прекъсва обиколката си в Латинска Америка.

По думите на Ердоган Израел е нарушил международното право и е показал, че не иска мир в региона.

Началникът на Генералния щаб на турската армия ген. Илкер Башбуг определи израелското нападение като "сериозно" и "недопустимо". Той е казал това в телефонен разговор с израелския си колега ген. Габи Ашкенази.

Разговорът е бил проведен по инициатива на израелската страна, която е информирала Башбуг за събитията край бреговете на Газа, се посочва в съобщение, публикувано на интернет страницата на турската армия.

Израелската интервенция "предизвика много сериозни последици", казал още Башбуг по време на разговора.

Турция, която преди време беше един от малкото съюзници на еврейската държава в Близкия изток, отзова посланика си в Израел.

Израел твърди, че войниците са били нападнати от стотици активисти на един от корабите

"Съжаляваме за тази загуба на живот," каза израелският премиер Бенямин Нетаняху, който също, заради кризата с Турция, прекъсна визитата си в Северна Америка и отмени насрочената за вторник среща с американския президент Барак Обама, за да се завърне по-бързо в Израел.

Нетаняху каза, че израелските командоси са били атакувани и са действали при самозащита.

Израел е искал да провери товарите на корабите, за да се увери, че в тях няма оръжия. При пет от корабите тези проверки са минали успешно, но от шестия кораб не са сътрудничили.

"Стотици от намиралите се на този кораб хора са били, налагали с прътове и са нападали  с ножове израелските войници. Твърди се, че е имало и стрелба. Затова израелските
войници са били принудени да атакуват", заяви Нетаняху.

Израелският посланик в Дания Артур Авнон направи връзка между "Ал Кайда" и флотилията. "Хората на борда на корабите не са били невинни. Не мога да си представя, че друга страна на наше място би реагирала по друг начин", каза Авнон.

"Имало е оръжия на борда и естествено ние не можехме да позволим на тези кораби да нарушат блокадата на Газа, - допълни дипломатът. - Преценихме, че на борда има врагове. Нямахме друг избор, освен да предприемем тази офанзива".

Остра международна реакция

Дипломат номер едно на ЕС, баронеса Катрин Аштън призова за пълно разследване на обстоятелствата на щурма. Тя е обсъдила ситуацията с израелския външен министър Авигдор Либерман.

Във връзка с възникналата ситуация Гърция, която участва в международната флотилия с два кораба, Ирландия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, ротационният председател на ЕС - Испания, Франция, Австрия и Египет привикаха във външните си министерства израелските посланици, за да дадат обяснения.

Френският президент Никола Саркози прикани за пълно разследване на случилото се.

Различните страни използваха най-разнородни термини, за да осъдят случилото се. Египет, Германия и Франция говориха за несъразмерно използване на сила. Подобно беше и мнението на Белгия.

САЩ, Италия и Великобритания изразиха съжаление от гибелта на цивилни. Швеция определи случилото се като напълно неприемливо. За Испания офанзивата е била нещо сериозно и будещо дълбоко безпокойство. Според Ирландия става дума за напълно неприемлив отговор на една хуманитарна мисия.

Ватикана също изрази дълбоката си болка и загриженост заради загубата на живота на невинни хора.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е шокиран от случилото се.

Американският президент Барак Обама изказа съжаление за жертвите. В телефонен разговор Обама призовал Нетаняху да установи цялата истина за инцидента колкото се може по-скоро.

Коментари 171
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

171 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 3 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 4 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 8 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 8 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 9 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 9 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 9 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 10 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 10 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 10 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 10 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 11 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 11 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща