Ивицата Газа: Много условия, малко време за намирането на мирно решение
Ивицата Газа: Много условия, малко време за намирането на мирно решение   
Източник: ЕПА/БГНЕС
12
Иа аел отмени временно плановете за сухопътна операция в ивицата Газа, за да даде шанс на усилията на Египет за прекратяване на огъня, съобщи високопоставен израелски служител.

Взето беше решение да се отменят временно всякакви планове за сухопътна офанзива в името на успеха на дипломатическите усилия, добавил той.

В същото време генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, който е на посещение в Египет, заяви, че двете страни в конфликта в Газа трябва незабавно да прекратят огъня.

Даваме повече, но не неограничено, време на преговорите

за прекратяване на огъня, заяви говорител на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Приготовленията за сухопътна офанзива обаче продължават, каза говорителят Марк Регев.

По думите му тази нощ е имало правителствено заседание за обсъждане на египетското предложение, но не е било взето решение.

Регев каза, че

още не е намерена формула, която да задоволява Израел

Той опроверга информацията на телевизия "Ал Арабия", че в близките часове в Кайро ще бъде обявено примирие.

Междувременно израелската авиация нанесе нови удари в отговор на ракетен обстрел от позиции на територията на Газа, предаде ИТАР-ТАСС.

Гори зданието на Ислямската национална банка. Палестински медици съобщили, че при нападенията тази нощ има четирима ранени.

Изстреляни от Газа ракети се взривили близо до селището Офаким, но без да причинят жертви и щети.

Вчера от Газа срещу Израел са били изстреляни 135 ракети, 67 от които избухнали на израелска земя, а 42 били свалени от противоракетната система "Железен купол", посочва агенцията, като се позова на израелски военен източник.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън

ще отпътува утре от Пномпен за Израел и Западния бряг на река Йордан, след което ще отиде в Египет, за да се опита да предотврати разрастване на кризата в Газа, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Клинтън, която придружава президента Барак Обама на обиколката му из Югоизточна Азия, ще се срещне в Ерусалим с премиера Бенямин Нетаняху, след това с палестински лидери в Рамала и с египетски - в Кайро.

Обама реши да изпрати Клинтън в Близкия изток, след като разговаря два пъти по телефона снощи с президента на Египет Мохамед Морси и с Нетаняху, каза помощникът на президентския съветник по националната сигурност Бен Роудс.

Клинтън ще настоява за мирно уреждане на кризата в Газа, при което да бъде засилена сигурността и на Израел, и в целия район, добави Роудс, без да нарече мисията на Клинтън посредническа.

Основното й послание ще бъде, че никой няма интерес от ескалация на военния конфликт, посочва Ройтерс.

Барак Обама не е искал от Израел да не предприема настъпление по суша в Газа и смята, че Израел има право сам да взима решения за сигурността си, каза Бен Роудс, цитиран от Ройтерс.

"Хамас" трябва да спре ракетните нападения срещу Израел, а Египет може да бъде партньор в усилията за уреждане на конфликта в Газа, добави той.

Усилията за договаряне на примирие между Израел и палестинците се засилват с

пристигането на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун

в Израел и на Западния бряг в момент, когато има предпазлив оптимизъм за постигане на споразумение, пише британският в. "Гардиън".

Бан посети Египет на фона на нарастващата международна тревога, че кризата може да се задълбочи и разпространи. Преговорите в Кайро се съсредоточиха върху подготвянето на решение, което да устройва и двете страни.

Днес генералният секретар на ООН ще посети Ерусалим, където ще разговаря с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, а после ще пристигне в Рамала, за да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас.

Израел е подложен на натиск да се въздържа от изпращането на сухопътни войски в ивицата Газа. В шестия ден от началото на израелската военна операция Газа продължи да бъде подложена на обстрел, а срещу Израел имаше спорадичен, макар и намаляващ ракетен огън от палестинската територия, отбелязва изданието.

Лидерът на "Хамас" Халед Мешаал заяви, че Израел първи трябва да спре военните действия, тъй като той ги е започнал миналата седмица с убийството на шефа на въоръженото крило на палестинското движение Ахмед ал Джабари.

Израелски служители отхвърлиха твърдението на Мешаал, че Израел се опитва да спечели примирие. Според тях "Хамас" търси как да се измъкне от ситуацията, след като над 400-те въздушни удара срещу Газа значително са намалили способността на палестинците да обстрелват с ракети Тел Авив и други израелски градове.

Те също така подчертаха, че

Израел е готов за сухопътна операция

Дипломати в Ерусалим и Тел Авив все пак изразиха надежда, че може да бъде постигнато споразумение, тъй като по думите им това, че преговорите продължават, и това, че Израел още не е започнал сухопътно настъпление, са добри знаци, посочва вестникът.

САЩ, Великобритания и други западни страни призовават Израел да не предприема военна офанзива срещу Газа като тази преди четири години, при която бяха убити около 1400 палестинци, отбелязва "Гардиън".

Жертвите от израелската операция срещу Газа надхвърлиха 100, а изгледите за постигане на примирие с посредничеството на Египет не са обещаващи, което поставя израелските лидери пред необходимостта да преценят какви да бъдат следващите им действия в конфликта, пише в. "Вашингтон пост".

Според анализатори Израел е изправен пред все по-тежък избор - дали да предприемане сухопътна офанзива с цел да отслаби възможностите на бойците в Газа да обстрелват с ракети неговата територия, или да договори с "Хамас" прекратяване на огъня, което почти със сигурност би било крехко.

Докато на преговорите в Кайро се търсеха допирни точки, нито една от двете враждуващи страни

не показваше, че е готова да отстъпи,

и всяка от тях представяше цели, които другата изглеждаше малко вероятно да приеме, изтъква изданието.

И евентуална сухопътна операция, и примирие крият значителни рискове както за Израел, така и за палестинците, смятат анализатори.

При първия вариант може да се стигне до голям брой жертви и за двете страни, намаляване на международната подкрепа за Израел и активизиране на арабските съседи, които подкрепят палестинците, но са стояли настрана при предишни конфронтации.

При втория вариант може да се стигне до повторно изостряне на конфликта, ако противоречията не бъдат уредени, коментира "Вашингтон пост".

На Западния бряг освен ежедневните демонстрации в знак на солидарност с Газа се наблюдава все по-силно идентифициране с ислямистките бойци на "Хамас" и осмиване на Палестинската власт, която е смяната от САЩ за единствения приемлив партньор в усилията за постигане на мир с Израел, пише в. "Ню Йорк таймс".

Обществените настроения на Западния бряг показват, че Абас и оглавяваната от него Палестинска власт губи доверие. Красноречиво свидетелство за тази тенденция са и преговорите в Кайро, включващи Египет, Турция и Катар.

Палестинският лидер, който участва в тях, не е Абас, а Мешаал,

който се стреми да изпъкне като представител на всички палестинци в момент, когато идеологическите му събратя от организацията Мюсюлмански братя печелят властови позиции в региона.

Израел също заплашва Абас, даже намеква, че може да се откаже от него, ако той продължи да се бори за повишаване на статута на палестинците в ООН.

За САЩ и други страни, които се стремят да насърчат решение на израелско-палестинския конфликт със създаване на две държави, евентуално радикализиране на Западния бряг и дискредитиране на Абас би означавало увеличаване на несигурността за Израел и нарастване на възможността за антизападни сили да установят силни позиции в регион, където ислямистите са във възход, отбелязва вестникът.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 12 минути

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 19 минути

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 1 час

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 1 час

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 1 час

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 2 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 3 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет