1

Сърбия има нов президент - лидерът на прогресивната партия Томислав Николич.

По данни на избирателната комисия при 99,34% преброени бюлетини Николич печели 49,55% от гласовете, а съперникът му - досегашният президен Борис Тадич - 47,30%.

Томислав Николич обяви победа

В пряко телевизионно включване от изборния си щаб той заяви, че е достигнал върха на политическата си кариера.

"Сърбия няма да се отклони от пътя към ЕС и защитата на Косово. Ние ще решаваме вътрешните проблеми, които създаде Демократическата партия и Борис Тадич. Ще развиваме икономиката, ще се борим с бедността и корупцията, ще създаваме работни места", изтъкна националистическият опозиционен лидер.

Досегашният президент на Сърбия Борис

Тадич призна поражението си

и пожела успех на победилия го опозиционен лидер.

"Смятам за закономерно решението на гражданите, отчитайки проблемите, които трябваше да решавам като президент, много от които не успях да реша", заяви Тадич на пресконференция в изборния си щаб.

Той окачестви изборите като честни и прозрачни и поздрави съперника си за победата, като му пожела успех.

"Призовавам всички политически фактори за запазят стратегическата ориентация на Сърбия към ЕС", добави проевропейски ориентираният досегашен президент.

На въпрос за плановете му за бъдещето си Тадич отговори, че още не е мислил за това, но отбеляза, че засега остава лидер на Демократическата партия.

След първия тур на президентските избори в Сърбия, когато участваха 12 кандидати, Тадич изпревари Николич само с 10 хил. гласа, или 0,26%.

Предизборните прогнози предричаха победа във втория тур на Тадич с разлика до 16% от гласовете.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@