2

Изборните секции в Сърбия отвориха врати в 7 часа местно време за втория тур на президентските избори.

Oчаква се досегашният проевропейски ориентиран държавен глава Борис Тадич да победи националиста популист Томислав Николич, предадоха световните агенции.

Близо 7 милиона избиратели имат право да участват в днешния вот.

Според последно социологическо проучване, очаква се Тадич да събере 58 процента от гласовете спрямо 42 на сто за Николич.

На първия тур на 6 май кандидатът на коалицията "Избор за по-добър живот" Борис Тадич спечели 25,31 процента от гласовете, а кандидатът на Сръбската прогресивна партия Томислав Николич получи подкрепата на 25,05 процента от избирателите.

За победа на днешния тур е необходимо единият от кандидатите да получи най-малко 50 процента от гласовете плюс един. Ако и за двамата кандидати гласуват еднакъв брой гласоподаватели, след 15 дни ще има ново гласуване.

Около 1300 сръбски и чуждестранни наблюдатели и над 100 акредитирани чуждестранни журналисти ще следят днес втория кръг на президентските избори в Сърбия, предаде Танюг.

Изборите ще се наблюдават от представители на Организацията за наблюдение на избори от Токио, Инициатива за подкрепа на демокрацията "Силва" от Копенхаген, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и сръбските организации Център за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) и "Транспарентост Сърбия" (ТС).

Хода на изборите в Сърбия ще следи и Шведският международен либерален център, както и посолствата на САЩ, Великобритания и Франция в Белград.

Приблизително същият брой наблюдатели следяха и парламентарните, местните и президентските избори в Сърбия на 6 май.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@