2

К осово остана без правителство след като парламентарно мнозинство гласува вот на недоверие на кабинета на Иса Мустафа.

Мярката бе одобрена със 78 гласа "за" срещу 34 "против", а трима народни представители се въздържаха.

Илир Мета стана президент на Албания

Тачи: Да, Косово може да се обедини с Албания

Белград към ЕС: Велика Албания значи война на Балканите

Предложението за вот на недоверие бе внесено от опозицията, в лицето на "Инициатива за Косово", а срещу правителството гласуваха Алианс за бъдещето на Косово и движение "Самоопределение". Към тях са се присъединили и 12 депутати от управляващата коалиция.

Основна причина за недоверието към кабинета е споразумението за определяне на границата с Черна гора, подписано през 2015 година. То така и не бе ратифицирано от парламента в Прищина поради липса на мнозинство.

Според опозицията,

Косово губи 8000 хектара територия заради договора.

Това твърдение беше опровергано от местни и международни експерти, а САЩ и ЕС държат на споразумението.

Документът и намеренията на управляващите предизвикат сериозни антиправителствени насторения още от миналата година.

Депутати от радикалната опозиция, в лицето на "Самоопределение", стигнаха до там да хвърлят димки в пленарната зала при някои парламентарни заседания. Причината за недоволството беше както споразумението с Черна гора, така и създаването на Асоциация на сръбските общини в Косово, което отново беше изискване на ЕС.

През 2015г. Мустафа беше замерян с яйца в парламента при дискусии на граничния договор и сръбската асоциация. Договорът с Черна гора беше подписан от тогавашния външен министър Хашим Тачи, който в момента е президент на Косово. 

Правителството на Иса Мустафа е на власт от декември 2014г. насам. То беше съставено от коалиция на Демократичната лига на Косово, оглавявана от премиера, и Демократичната партия на Косово. 

Очаква се предсрочните парламентарни избори да са на 11 юни.   

Положението в Прищина е част от мащабна вълна на дестабилизация в Западните Балкани. Правителствени и парламентарни кризи към момента се развиват в Македония, Албания, Черна гора и Хърватия. В Сърбия продължават протестите срещу избрания за президент Александър Вучич.  

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@