Пълна евакуация на цял град в Сърбия заради наводненията
Източник: ЕПА/БГНЕС
16

С ърбия се бори с водната стихия. Стотици къщи са буквално потопени под вода, а спасителните екипи се опитват да достигнат до тях с лодки. Досега наводненията са взели пет жертви, а правителството обяви извънредно положение на цялата територия на страната.

Река Колубара тече по главната улица на Валево, канализационните води се изляха по улиците в Ниш, в Тръстеник са наводнени източниците на питейна вода, евакуирани са 24 арестанти от затвора за малолетни във Валево - това са само част от страшните картини от наводненията в Сърбия, описани в сръбските вестници. Реката Колубара е излязла от коритото във Валево и е заляла няколко улици, като се е отправила към центъра на града.

Най-критично в Сърбия днес е положението в Обреновац, западно от Белград, където реката също е преляла. В града е обявена пълна евакуация.

Такова нещо не помнят и най-старите жители на града, пише в. "Политика".

Източник: ЕПА/БГНЕС

Пълна евакуация на Обреновац

Обреновац трябва да бъде евакуиран напълно, заяви днес сръбският премиер Александър Вучич, който посети града и го обиколи с лодка, за да се запознае със ситуацията, предаде "Танюг".

"Ситуацията е катастрофална и ще става по-тежка. Очевидно се налага пълна евакуация на града", каза той.

Целият град е под вода, мостът на влизане в Обреновац е на път да се разруши, реката е наводнила другия мост в града. Хотелът е евакуиран, евакуирани са и няколкостотин мигранти, настанени в района, съобщава вестник "Блиц". Над града летят хеликоптери.

Вучич разговаря в Обреновац с министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович и с руския посланик Александър Чепурин. В града с хеликоптери от Ниш през Белград пристигнаха и руски спасители, Вучич призова населението на Обреновац да не отказва да се евакуира и да слуша инструкциите на компетентните държавни органи.

"Не ни карайте да прилагаме сила, за да спасим живота ви и да застрашим така живота на спасителите", призова премиерът.

Той посочи, че

животът на хората в Обреновац е под заплаха и призова хората да не стоят по покривите и високите тераси, които може да паднат, а да се евакуират.

"Най-важното е да спасим живот, а после ще мислим за имуществото", каза той.

Сръбското правителство откри сметки в динари и в чуждестранна валута, в която желаещите могат да окажат финансова помощ за пострадалите в наводненията, предаде "Танюг".

Министерството на вътрешните работи на свой ред призова хотелите в Сърбия, доколкото имат възможност, да предложат безплатно настаняване на спасителите, които идват на помощ от чужбина. "Най-необходими са хотелите в Белград и Ниш и останалите в близост до застрашените райони", се казва в съобщение на министерството.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Около 150 000 къщи в Сърбия са без електричество, съобщава агенция Франс прес.

Над 7000 души бяха евакуирани от наводнените си къщи и няколко хиляди други чакат да бъдат евакуирани.

Първият руски самолет със 76 спасители и хуманитарна помощ на борда пристигна днес в Ниш. Втори самолет се очаква да кацне днес, както и да пристигне спасителен екип от Словения.

Синоптиците прогнозират още поройни дъждове за утре следобед.

Премиерът Вучич вчера обиколи с военен хеликоптер няколко селища, пострадали от наводненията, заедно с екипи, които им доставиха храна, вода и други необходими вещи, съобщава в. "Вечерне новости".

Наводненията нанесоха сериозен удар на Сърбия и ще са необходими най-малко четири-пет години за възстановяване на земеделието на страната,

заяви днес Велимир Илич - сръбският министър без портфейл, отговарящ за извънредните ситуации.

"Това е много силен удар за бюджета, както ще видим след оценяването на щетите. Определено ще са необходими четири-пет години за възстановяване на земеделието", заяви Илич. Той допълни, че наводненията са отнесли посеви и хората са претърпели големи загуби.

Министърът отбеляза, че спасителните операции продължават и се извършват при много трудни обстоятелства. Той е доволен от добрата координация между компетентните служби, институции и хора. Много от откъснатите от света места могат да бъдат достигнати само по второкласни пътища и с помощта на армията и полицията, където това е възможно, и също така няма електричество, заяви Илич.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В спасителните операции са ангажирани пожарните служби,специалните части за борба с тероризма, жандармерията и армията,специални автомобили, лодки, помпи, цистерни и военни хеликоптери, както и всички ресурси на общинските предприятия и органите на местното самоуправление.

Властите призоваха всички частни притежатели на лодки да ги предоставят за спасителни операции.

Тази вечер за Сърбия заминават български екипи, които ще окажат помощ на сръбските си колеги за преодоляване на последиците от наводненията, съобщиха от пресцентъра на МВР. Водач на 28-те пожарникарите и спасителите ще е началникът на пловдивската спасителна група гл. инспектор Димитър Бришимов. Групата ще разполага с 8 пожарни автомобила, мотопомпи и лодки.

Германия, България, Австрия, Люксембург и Словения са предложили помощта си на Сърбия в борбата срещу наводненията, предаде РИА Новости, позовавайки се на думите на официалния представител на европейския комисар по хуманитарната помощ Дейвид Шерък. Той е казал още, че през миналата нощ правителствата на Сърбия и Босна и Херцеговина са поискали международна помощ чрез механизма за гражданска защита на ЕС.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Сръбският патриарх Ириней снощи отслужи молебен за спиране на дъжда, като каза, че Сърбия е сполетяна от голяма неволя.

"Това не е божие наказание, а предупреждение да се откажем от порока, злобата и беззаконието", каза патриархът, цитиран от в. "Блиц".

Същият вестник съобщава, че метеорологичният сайт "СербианМетео" е нарекъл циклона, обхванал Сърбия на 13 май, с името "Тамара". Той ще остане запомнен като най-дъждовния циклон, откакто в Сърбия се правят метеорологични измервания.

Статистически вероятността подобен циклон да обхване толкова големи площи и да се изсипят такива големи количества дъжд е много малка и такова явление не е имало досега в страната, отбелязват метеоролозите.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Ситуацията е усложнена и в Босна и Херцеговина, където без електричество е по-голямата част от страната. На места е прекъсната и мобилната връзка.

Над 200 свлачища затрупаха къщи и нараниха хора. Не се съобщава за смъртни случаи.

Мисията на ЕС в Босна ЮФОР съобщи, че нито техни служители, нито армията могат да достигнат някои селища по суша, а лошата видимост пречи на хеликоптерите да се приземят.

Хеликоптерите на народната армия на Босна работят на терен и спасяват хора, които са останали в капан в домовете си. До момента са спасени 13 души.

Снежната покривка в планината Влашич в Босна достигна 80 сантиметра и непрекъснато се увеличава.

Обилният снеговалеж започна вчера. Всички населени места в околностите на планината са без електричество.

Проливни дъждове и ураганен вятър и днес създават проблеми в Хърватия, особено в източните райони на страната, предаде агенция Бета.

В две източни области, където са нанесени големи щети на селскостопанските площи, е обявено състояние на природно бедствие. Най-тежко е положението в поречието на река Сава.

Дъждът и вятърът затрудняват движението по пътищата в почти цялата страна. Участък от автомагистрала Загреб-Сплит вчера бе затворен за движение, а днес по него е разрешено да се движат само леки автомобили. По автомагистрала Загреб-Риека са въведени ограничения за скоростта. Много от местните пътища в източната област Славония са наводнени и движението по тях е забранено.

Силният вятър породи проблеми и в столицата Загреб, където бяха съборени дървета и повредени покриви. Властите предупредиха да се избягва движението в загребските паркове заради опасност от падащи клони и дървета.

Пътуващите към засегнатите от наводненията страни да внимават, предупреди МВнР

Министерството на външните работи призова за повишено внимание пътуващите през Австрия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия. Заради обилните валежи и наводненията в Сърбия е обявено бедствено положение, а пътищата са непроходими, припомнят от Министерството.

Ситуацията в Босна и Херцеговина е критична и продължава да се влошава.

Подробна пътна информация за всички засегнати от дъждовете държави можете да намерите на интернет страницата на МВнР. Там има и спешни телефони, както и контакти на българските посолства.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 16 минути

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

Готвят блокади в Ботевградско заради пренасочен трафик от АМ "Хемус"

България Преди 27 минути

Ще преградят ли пътя на тировете жителите на село Врачеш

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 2 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 2 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 2 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 2 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 2 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 2 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 9 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 10 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 11 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 12 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 13 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 13 часа

Той определи среща като безпрецедентна