"Произведено в ЕС" - вратичките в закона за модните производители
В очите на потребителите продукт, създаден в Европа, изглежда с по-добро качество от стока, произведена в Китай например.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
0
Пя ят към модерните бутици в Европа често минава през малко известни градове на Балканите. Четейки етикетите обаче, едва ли бихте се сетили за това.

Блерза Калайнджи повдига купчина етикети, на които пише "Произведено в ЕС", докато обяснява как получава поръчки от чужбина във фабриката си в албанския град Гирокастра, където преди около век се е родил Енвер Ходжа, комунистическият диктатор, който изолира Албания от останалата част на Европа.

Получаваме поръчка от Гърция и те пращат материала, дизайна на моделите и етикетите, разказва Калайнджи, която е купила малката фабрика в планинския район заедно със съпруга си преди около две години.

Гърция, за разлика от Албания, е в Европейския съюз. В очите на потребителите продукт, създаден в Европа, изглежда с по-добро качество от стока, произведена в Китай, Бангладеш или Тайланд, където много модни компании са прехвърлили производството си.

Малко хора обаче знаят какво всъщност значи "Произведено в ЕС".

"Никъде не пише "Произведено в Албания". Естествено, че се гордеем със страната си, но заради клиента не пишем това", прагматично обяснява Калайнджи.

Глобалните модни марки всъщност не правят нищо незаконно, като слагат подобни етикети на дрехите, стига производителят да работи с фирма от някоя от 27-те страни членки.

Правилата на ЕС са доста мъгляви за повечето потребители

Стоки, създадени в повече от две държави, се смятат за произведени на "последното място, в което е била направена съществена обработка, която е икономически оправдана". Това е вратичка, която помага за намаляването на разходите, и сега е по-важна от всякога, с оглед на спада в търсенето на облекло от миналия септември насам.

Базираните в ЕС модни компании обаче често премълчават откъде е започнало производството.

"Не е задължително да сложим етикет "Произведено в Босна", въпреки че потребителят може да се информира за произхода на стоката, като прочете един регистрационен номер, вшит в дрехата", пояснява Ян Олерс, зам.-председател на надзорния комитет на "Олерс АГ" за Ройтерс.

Базираната в Германия компания прави по лиценз костюми "Пиер Карден" в Босна и е единственият дистрибутор на марката в Германия, Австрия, Швейцария и бивша Югославия.

Някои групи потребители твърдят, че марките трябва да имат по-голяма прозрачност по въпроса къде са били произведени стоките, а според други такъв внос е истинска заплаха.

Проучванията показват, че потребителското доверие в дистрибуторите отслабва, твърди Джоузи Никълсън, член основател на Форум Етична мода, който защитава подкрепата на обществото и околната среда. Според него ясното и искрено надписване на етикетите е най-добрият начин дистрибуторите да си върнат доверието на потребителите.

Нагоре по улицата в Гирокастра, на един хълм, има два циментови бункера, спомен за параноята на Енвер Ходжа към външния свят. Иронично е, че сме построили тези бункери преди толкова много време, а сега сме в НАТО и сме партньори, казва Мустафа Деволи пред неговата фабрика, която произвежда военни униформи за Гърция.

Заплатите в града са около 170 евро (235долара) на месец, в сравнение с над 2500 евро на месец за производителска дейност в ЕС, според данни на Евростат от 2006 г.

Балканските фабрики могат да съперничат дори на нископлатената работна ръка в Азия,

защото транспортът до европейските пазари е по-евтин и отнема по-малко време. В съответствие със законите на ЕС, фабрики в Сърбия, Албания, Босна и Македония шият дрехи, които се продават в чужбина с етикети, според които стоките са произведени в ЕС или някоя страна членка, като Гърция или Италия.

В Травник, в Босна и Херцеговина, работниците във фабрика "Борац" правят етикети за марки като "Хюго Бос", "Пиер Карден" и "Бърбъри". В Битоля, Македония, компанията "Пелистер"е шила за "Манго" и "Зара".

"Хюго Бос" отказва да даде информация относно операциите си на Балканите. От "Индитекс", която произвежда линията на "Зара", също отказват официален коментар. Говорителят на "Бърбъри" Греъм Бигарт твърди, че компанията няма етикети "Произведено в ЕС", а етикети, които показват страната на производство. Говорителка на "Манго" пък призна, че преди компанията е правела дрехи на Балканите, но не и в последно време.

Фактът, че наш етикет не се появява на продуктите, не би бил толкова дразнещ, ако работата беше добре платена, смята главният мениджър на "Борац" Мустафа Сефер. Според него обаче такива сделки са единствените, които гарантират, че стоката ще стигне до пазарите.

Производството на текстил и обувки са от изключително значение за Западните Балкани. В Албания и съседна Македония този вид работа ангажира около 10 на сто от цялата работна ръка, твърдят отговорни лица от индустрията.

Обувната фабрика "Баргала" в Щип, Македония - най-голямата в региона, произвежда обувки от италианска кожа за 3 до 6 евро на чифт, които след това се продават в магазини като "Маркс и Спенсър", твърди основният собственик Константин Барзов.

Според представителка на "Маркс и Спенсър" те получават "малък брой от нашите обувки от Македония, но винаги имаме ясни етикети със страната, където са произведени."

Официални представители в страните от Балканите наблягат на разликата между монтаж и производство. "Ако производител сключи сделка за работа в друга страна с компания, която е базирана или регистрирана в ЕС, да направи партида продукти с материали, дизайн и инструкции за монтаж, тогава може да има етикет "Произведено в ЕС", обяснява адвокатът на сръбския производител "ПиЕс" Светлана Живкович.

"Материалът, рисунките, хелиографните копия и всичко свързано влиза в страната в затворени контейнери и напуска по същия начин. При такива условия реално се прави в ЕС, като се изключи същинското производство.

Дистрибуторите обаче твърдят, че има и случаи на злоупотреба

"Понякога се случва така, че продукти, които би трябвало да са направени в Италия, Франция или другаде, всъщност в по-голямата си част са били произведени извън Европа", казва Алесандро Бедески, генерален секретар на Европейската асоциация на търговците на модни продукти в Брюксел.

Обратно, в Щип, Македония, "Баргала" също продава от фабриката си на местните. От необозначена врата в централния двор работниците продават обувки с марка "Скарпе италиане" (италиански обувки).

Мястото, където практиката не може да си позволи рискове, е луксът: индустрията е една от последните, които премества производството си, за да намали разходите, защото голяма част от това доколко е ценена една марка зависи от отличителното "Произведено в".

"Луксът се състои в това къде се правят нещата," смята Диего Дейа Вайе, председател и изпълнителен директор на "Тодс".

Много фирми за облекло на Балканите отказват да коментират работата си за големи марки поради страх да не попречат на бъдещия си бизнес, особено след спада на поръчки заради икономическата криза.

"След като завършим дрехите, слагаме празен етикет, на който няма "Произведено в... Това се добавя по-късно от клиентите ни. Те какво слагат, ние не знаем", твърди обче Димитър Стоянов, собственикът на фабриката "Пелистер" в Македония.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 6 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 9 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 10 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 10 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 10 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 10 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 11 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите