1

А мерикански делфини, които ще търсят мини около пристанище Дубровник, пристигнаха днес в Хърватия, където бяха докарани със специален самолет от база на американските военноморски сили в Сан Диего, Калифорния, предаде Танюг.

Транспортните басейни с шест дресирани делфина ще бъдат извадени от самолета с помощта на кранове и влекачи.

Делфините, които са дресирани да откриват неексплодирали взривни устройства, ще бъдат откарани в аквариума в Дубровник, а подводните операции ще започнат следващата седмица и ще продължат до средата на октомври.

Търсенето на мини около Дубровник е част от проект Делфин 13 от програмата на Европейското командване на САЩ за хуманитарно разминиране, в която участват американското посолство и генералният щаб на хърватската армия под покровителството на Държавния департамент на САЩ.

Обучението на делфините за откриване на мини продължава около три години, а американската армия се възползва от уменията им при военни интервенции като тази в Ирак.

Делфините използват естествените си способности за откриване на предмети под вода и са обучени да "означават" мините, а водолазите, които ги придружават, отбелязват местоположението им на прецизни карти.

Проектът Делфин 13 бе посрещнат с противоречиви чувства. Хърватският Институт за изследване и защита на морето "Син свят" предупреди, че присъствието на обучените делфини може да навреди на местните видове делфини, пише загребският в. "Вечерни
лист".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@